Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (266)

mm13 

všechny recenze uživatele

My si napriek všetkým posmeškom a vtipom ani neuvedomujeme, v akom prúsery tí Amíci sú, keď je na ich vytrhnutie z letargie potrebná práve takáto krajne popisná forma, hraničiaca s vymývaním mozgov... čo z pohľadu našinca síce znižuje hodnotu tohto nesporne potrebného dokumentu, na druhej strane ale vďaka inteligencii skúseného politka neprekračuje mieru únosnosti. Keď ostatne Al Gore spomína na nehodu svojho syna, je v tom možno štipka kalkulu s citmi diváka, avšak pointa tejto zdanlivej odbočky vedie k podnetu prehodnocovať svoje postoje. Rovnako tak spomienka na sestru umierajúcu na rakovinu pľúc - tu Al Gore na príklade reakcie svojho otca jasne dokumentuje, kde leží hlavný ľudský problém; v presvedčení, že sa nás celý rad problémov absolútne netýka... kým sa nás osobne nedotknú. Nech už akokoľvek doslovne, expresívne až prehnane, neustále upozorňuje na to, že jav globálneho otepľovania si žiada maximálnu pozornosť, že ho nemožno prehliadať. Či už sa katastrofické scenáre naplnia do bodky alebo ani z polovice je pre túto chvíľu predsa jedno. Faktom zostáva, že sa s našou planétou niečo deje a že má na týchto procesoch človek nemalý podiel, o tom tiež samozrejme nemožno pochybovať. Je teda na človeku, aby urobil dôkladnú analýzu, predbežné opatrenia a bol pripravený podstúpiť ďalšie kroky na prípadnú nápravu. Veď či nie je lepšie si v plnej poľnej úľavne vydýchnuť a vyvaliť sa na gauč, než sa na tom gauči nechať zaskočiť niektorým zo silnejúcich vrtochov počasia, ktorý už možno ani nepôjde rozchodiť? ()

ladko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument o globálnom otepľovaní a človeku, ktorý oboznamovaniu ľudí s týmto fenoménom po neúspešných voľbách(samozrejme venoval sa tomu už dlho predtým) zasvätil svoj život. Dokument má aj ľudský rozmer a nechýbajú ani vtipné prvky. Myslím, že by sa mal každý zamyslieť nad tým, kam náš život smeruje a hlavne v akých podmienkach budú vyrastať naše deti...A pritom by sa to dalo tak ľahko odvrátiť, lenže človek je veľmi pohodlný... ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Film dvou rozporů. Na jedné straně Al Gore jako obratný a vtipný řečník, který na diváka sype jeden fakt za druhým, o jejichž věrohodnosti nemůže pochybovat ani obyčejný laik (grafy, srovnávací fotografie). Na straně druhé Al Gore politik, jenž si tímto staví živnou půdu pro svou další politickou dráhu (filmový Oscar mu k tomu jen a jen pomáhá). Přesto nutno uznat, že jeho protiproudové plavání má něco do sebe a ve vysoké státní funkci by mohl mnohé změnit. To už ale záleží na voličích na druhém konci Atlantiku. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tohle je taková lekce z prezentace od komunikátora z nejpovolanějších. Netvrdím, že vše co tvrdí Gore je pravda a že oteplování je 100% vinou lidí, ale zároveň intuitivně cítím že není v pořádku se chovat k matce (zemi) tak spratkovsky jak to děláme my. V tomhle směru tedy film považuju za politicky správný. Škoda, že Gore onehdy Bushe neporazil. Mohli jsme být zase o něco dál. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavý pohled na globální oteplování očima muže, který přešel od reportéra z Vietnamské války, přes senátora až po viceprezidenta a stal se, jak sám říká, "bývalým budoucím prezidentem USA". Muže, který se ekologií zabývá už víc jak třicet let a v tomto směru patří k největším hybatelům americké politiky. Muže, který napsal velké množství ekologických knížek, jehož film byl oceněn Oscarem pro nejlepší dokument roku 2007. Muže, který byl letos nominován na Nobelovu cenu míru a který se bude pokoušet bojovat s následky globálního teplování už letos v červenci v rámci celosvětové sítě koncertů Live Earth. Ale nemusíte si ani tohle uvědomovat, stačí se podívat na film a Al Gore (vzhledem k tomu, že je vynikající řečník) vás naprosto přenese do jiného světa. Vidíte jeho film a rázem máte pocit, že můžete změnit svět, a co je důležitější: máte chuť to udělat. Ano, pojem globální oteplování všichni znají, všichni si to pamatují z nějakých těch komunistických dokumentů, co nám čas od času pouštěli (pouštějí) ve škole, ale Gore je první člověk, kterému se k problému podařilo postavit skutečně zábavnou cestou. Je neuvěřitelně charismatický, uvolněný a neseriózní, nesnaží se do vás za každou cenu narvat spoustu čísel, naopak celý dokument proloží řadou komiksových minivideí a vtipů na celý problém globálního oteplování. Také celkem netypicky hovoří právě k Američanům jako lidem, kteří mají globální oteplování na svědomí. Na jednoho z nich a ryze americký film celkem netypické. Dodnes jsem jeho Nepříjemnou pravdu viděla třikrát a ani jednou jsem ji nemohla před koncem jen tak odložit. Možná dokument není nijak zvlášť akční a napínavý, ale skutečně vás donutí alespoň na chvíli přemýšlet nad daným problémem. A je mi úplně jedno, že Gore ve filmu prezentuje i svůj osobní život, protože naproti všem předpokladům se do prezidentských voleb nijak nežene. Říkám si, jestli to ale není i trochu škoda... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • DVD obal filmu je vyroben ze 100% recyklovatelného kartonu. (HellFire)
  • Spočiatku mal Guggenheim o spolupráci s Goreom pochybnosti, pretože ako sám uviedol, nie je environmentalista a natočiť film z vedeckej prednášky sa mu zdalo problematické. Režisér si taktiež myslel, že Al Gore je príliš spätý s politikou. Svoj názor však po zhliadnutí prednášky zmenil. (Greenpeacak)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama