Reklama

Reklama

Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) kdysi býval nejlepším odstřelovačem americké armády. Po osudové události a zklamání však zmizel beze stopy. Vládní agenti ho po rozsáhlém pátrání objeví v horské chatě a přesvědčí ho, aby se vrátil do služby a pomohl jim překazit plánovaný atentát na prezidenta Spojených států. Zatímco se Swagger připravuje na misi, zjistí, že byl zrazen a chycen do pasti. Pronásledují ho tajné služby z celé země. Zraněný a osamělý musí dopadnout strůjce zákeřného spiknutí dřív, než bude pozdě. Swagger zosnuje plán pomsty, jehož důsledky pocítí nejvlivnější a nejzkorumpovanější vůdci svobodného světa. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (679)

Psema 

všechny recenze uživatele

Americký patriotizmus funguje za každých okolností, i když Vám díky vládní stupidnosti sejmuli kámoše. Odstřelovač si hraje na vážno po celou stopáž, Wahlberg se hezky mračí a charisma z něj sálá jak z Jasona Stathama, ale tenhle film má vnitřně potenciál jakéhokoliv béčkového filmu bez dostatečného návalu hlášek. Neříkám, že jsem si to neužil (obzvlášť hláška s Bonem a se psem mi na chvíli v hlavě utkví ), ale kromě pár vizuálně povedených scén, několika slušných vtipů a dobrého Wahlberga není o co stát. Na jedno shlédnutí? Možná. Na dvě? Ani náhodou. Další Jason Bourne se zkrátka nedostavil, a to ani přesto, že Bob Lee Swagger umí stejně efektně i efektivně lámat končetiny. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Commando meets Bourne. Až na to, že to nenatočil Greengrass. Ale to je napokon dobre, pretože Anton Fuka ide tvrdo cestou oldschoolového snímania (zhruba prvá polovica 90. rokov). Vidieť dnes akčný film s plynulými, panoramatickými zábermi a bez epilepticky sa trasúcej kamery, to je nesmierne osviežujúce. Rovnako príjemné mi z akéhosi dôvodu (možno nostalgia za zlatými časmi žánru) prišli všetky tie ťažkotonážne klišé ("vojak, ktorý ukáže spolubojovníkovi fotku svojej priateľky, v nasledujúcej scéne zomrie"). Celkovo je to blbučké, zúfalo predvídateľné a žiadny z hercov sa nevymaní z šedého priemeru, ale... Súčasnému akčnému filmu, ktorý tak nekompromisne ide R-kovou cestou a je v ňom viac vybuchujúcich hláv než v Úsvite mŕtvych, proste nemôžem udeliť nižšie hodnotenie ako 7/10. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Odstřelovač vzal snajperský výcvik a znalosti průměrného odstřelovače, a tohle všechno převrátil naruby tak, aby z toho ten největší prospěch měl právě on. Ne, že bych mu to měl dvakrát za zlé, i když je Shooter zčásti složen výhradně ze snůšek nesmyslů, celková zábavnost a ultradrsný Mark Wahlberg jako průvodce dějem zvedají laťku výsledného požitku až pod samotnou hranici blaha, kterou od podobných béčkových špionážních "one against all" old school thrillerů vyžaduji. Samotný výběr hlavního představitele se castingovým režisérům vyvedl náramně (díky bohu, že Keanu Reeves nevyšel) a vůbec, obsazení nemá chybu. Kate Mara se stala mou novou femme fatale. Antoine Fuqua už ukázal, že umí lépe (Slzy slunce, Training Day), ale i hůře (Král Artuš), Odstřelovač je někde mezi, jelikož mám však danou tématiku rád a jak jsem již řekl - bavil jsem se náramně, hodnotím jej krásnými čtyřmi hvězdičkami. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Konečně zase jednou dostal Marky Mark roli, ve které nijak nevadí skutečnost, že většina herců by dokázala pestřejší škálu emocí předvést i v helmě Darth Vadera. Armádní ostrostřelec a kamenný ksicht k sobě naštěstí dobře pasují, na Markovu muskulaturu se celkem hezky kouká a zhruba v první polovině filmu jsem se dokonce i obstojně bavila. Postupně však tenhle odvar z "Nepřítele státu", "Ramba", "Komanda" a dalších akčních filmů ztratil chuť, mezi ingrediencemi začala dominovat přemrštěnost, stupidita, patos a z prvotního náznaku silného čaje zbyla akorát zakalená voda převařená ze starých, děravých fuseklí. Ale zvažuju přečtení knižní předlohy, literatura přece jen nebývá tolik podřízena slaboduchému hollywoodskému diktátu. Za první polovinu filmu 70%, za druhou 55% a rozhodně nemám potřebu vidět supermanské eskapády tohohle snajpra znovu. ()

Niles 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý ani trochu nenudí, stále sa v ňom niečo deje a najlepšie je, že dej nie je veľmi predvídateľný. Snaží sa tiež ukázať, aká je Amerika slobodná krajina a akí zlí ľudia, ktorým ide len o vlastný prospech sú na jej čele. Mark Wahlberg sa do takýchto akčných filmov veľmi hodí, páčila sa mi záverečná scéna jeho pomsty. Ale celkovo, všetky akčné scény boli veľmi dobre spracované. Samozrejme nejaké chyby sa nájdu, ale nič čo by mi výraznejšie prekážalo. Okrem toho obdivujem schopnosti ostreľovačov, takže 5*. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (39)

  • Hoci plukovník Johnson (Danny Glover) povie, že je pripravená etiópska jednotka zložená z 24 mužov, ale na chate sa ich objaví (vrátane pilota helikoptéry) minimálne 28. (Enceladus)
  • Ve scéně atentátu na etiopského arcibiskupa (Dean McKenzie) je vidět skrze optiku, že je mu mířeno přímo na hlavu. Ještě před touto scénou však bylo zmíněno, že na takovou vzdálenost je třeba udělat markantní změny v míření, aby kulka vlivem větru neminula cíl. Pokud mu tedy mířil přesně na hlavu, nemohl jej trefit. Kulka navíc zasáhla hlavu ve stejnou chvíli, kdy se ozval výstřel. Přitom předtím bylo zmíněno, že let kulky na takovou vzdálenost trvá 6-8 vteřin. (Thommy91)
  • Keď Sarah Fenn (Kate Mara) zastrelí brokovnicou muža, ktorý prišiel k nej domov, tak vystrelí dvakrát, ale výstrel je počuť len raz. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Reklama

Reklama