Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Toto je příběh muže jménem Harold Crick… a jeho hodinek. Harold Crick je muž nekonečných čísel, neustálých kalkulací a pozoruhodně mála slov. A jeho hodinky neřeknou o mnoho víc.“ Po deseti letech usilovné práce je spisovatelka Karen Eiffel téměř na konci své poslední a možná nejlepší knihy. Jejím jediným úkolem zůstává vymyslet, jak zabít svoji hlavní postavu, Harolda Cricka. Karen však nemá ani tušení, že Harold Crick z nevysvětlitelných důvodů žije ve skutečném světě… a najednou slyší její slova. Fikce a realita se střetnou, když zmatený Harold slyší, co si ona myslí, a zjistí, že musí najít způsob, jak změnit její (a svůj) konec. Horší už to nebude je neotřelou komedií o tom, jak vzít svůj dosavadní život do rukou a učinit z něj takový, jaký ho chcete mít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (847)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Harold Crick je hlavním hrdinou v cizím románě a pěšákem na vlastní životní šachovnici. A když o vašem životě (a ideální smrti) rozhoduje neurotická spisovatelka s aktuálním (desetiletým!) psaveckým blokem, máte o voice-over a zběsilé tahy postaráno. Slibná premisa je rozvinuta po vizuální stránce k nerušivé dokonalosti a z hlediska příběhu se rozutíká všemi směry- k niternému dramatu, subtilní romanci a místy situační komedii, aby se na konci roviny protnuly.... Kaufmanovština pro začátečníky. Škoda jen, že se Stranger than Fiction vzepne k vrcholu, aby před dokončením ladného pohybu ustrnul a misto mollových akordů začal hrát veselou melodii v dur. Marc Forster již podruhé ( po Finding Neverland) skládá hold kouzelné moci literatury a malým radostem. A já skládám hold jemu. Za příjemné šimrání při filmu a lehce zastřenou mysl po něm. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Každý občas rozmýšľa o skoku zo strechy.“ – „Ja teda rozhodne o skoku zo strechy nerozmýšľam.“ 24 hodín som rozmýšľal, či dám zaslúženejších 80%, alebo „len“ 60. I za prehnanú dĺžku musím nakoniec dať šesťdesiatku. Nie, nie je to len o dĺžke. Je to aj o zápletke, ktorá je na môj vkus príliš odvážna. Mal som pocit, že mi ňou niekto robí dieru do hlavy. Čo s tým mali hodinky, ako je možné, že počul hlas a žil ako „reálny človek“ a zároveň bol literárnou postavou? Nie, vôbec som to nepochopil. Ku cti tvorcov slúži fakt, že tieto otázky SCHVÁLNE ignorujú, čo je vlastne milé a fajn. Každopádne, je to čertovsky originálne a hravé, väčšinu času ma to bavilo, Will Ferrell super, Maggie Gyllenhaal detto. Som v podstate príjemne zaskočený, „len“ neviem, čo si o tom mám myslieť. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Na počátku tohoto filmu stojí nápad. Nápad, který slibuje velkou zábavu. Své sliby však plní ledabyle a nakonec divák dostane jen prachobyčejnou romanci o chlapíkovi, kterému jistý hlas a láska změnily život, k lepšímu samozřejmě. Jen jako bonus tu máme onen nadpřirozený prvek. To ostatní (krom kvalitního řemesla) je průměrné, byť milé, laskavé a konejšivé, v jádru ale šedé a zapomenutelné. Slabé ***. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ač mám pro Ferrellovo řádění v rámci Frat packu docela slabost, jeho soustředěná a uměřená kreace je to, co mi příjemně vyrazilo dech nejvíce. Jenže to by se nestalo bez parádního scénáře, za který by se nemusel stydět ani Charlie Kaufmann, a Forsterova fantazírování, jež dokázalo i z čištění zubů udělat nezapomenutelný zážitek… anebo taky: Volejte sláva, v Hollywoodu se originalita ještě v některých šuplících stále umí najít! ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Z toho čo som od Forstera videl, je toto jeho filmársky najdospelejšie a pritom najhravejšie dielko. Brilantný scenár pri ktorom sa stretáva romantická linka As good as it gets (áno, tentokrát sa mi ani distribučný názov nezdá debilný), s Palahniukovskou štruktúrou postáv (looser, friend a femme fatale) a Kaufmanovskou šialenosťou, ktorý však všetky "kaufmanovky" u mňa prekonáva svojou hravosťou a funkčnosťou každej scény. Maggie Gylenhaal ako anarchistická pekárka ruluje ! 10/10 ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Severoamerické tržby dosáhly 40,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak činily 53,7 mil. (NIRO)
  • Profesor Hilbert (Dustin Hoffman) vytvořil ve filmu pro Harolda (Will Ferrell) dotazník se 23 položkami. Německý matematik David Hilbert přednesl v roce 1900 na Mezinárodním kongresu matematiků v Paříži přednášku, v níž předložil 23 nevyřešených otázek, na které by se měla matematika ve 20. století soustředit. Některé z nich zůstaly nevyřešeny dodnes. (profhubert)
  • Dárkem, který Harold (Will Ferrell) přinese Anně (Maggie Gyllenhaal), jsou v české verzi balíčky rýže, v původní anglické mouky. V klasickém romantickém příběhu by totiž muž ženě daroval květiny; zde scenárista využil faktu, že dívka je pekařka a že se obě slova  - "květiny" i "mouky" - v angličtině vyslovují skoro stejně ("flowers" - "flours"). V češtině byl tedy tento překladatelský oříšek vyřešen dvojicí slov růže-rýže. Sáčky mouky naštěstí nebyly nijak patrně označeny, tak si to mohl překladatel dovolit. (kriplozoik)

Související novinky

Hoffman miluje Thompsonovou

Hoffman miluje Thompsonovou

09.06.2007

Dustin Hoffman a Emma Thompson si během natáčení Horší už to nebude zřejmě padli do oka. Zanedlouho se totiž spolu objeví v romantickém dramatu Last Chance Harvey. Ale pravděpodobnější možná bude, že… (více)

Reklama

Reklama