Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu, který připomíná rané filmy Bressonovy a Wendersovy, je mladík Sebastien (hraje ho Georges Babluani). S vidinou, že si vydělá spoustu peněz, vstoupí do podivného světa za zavřenými dveřmi, který připomíná noční můru a kde se hraje ještě podivnější hra o život. „Často se mi vracejí vzpomínky z dětství,“ říká režisér. „Zafixované obrazy jsou jako paprsky světla protínající temnotu. Jsou vždy nejasně přítomné, ale když se pokouším znovu objevit jejich panenskou kvalitu, postrádám přitom pocit nevinnosti z dětství.“ Originální černobílý snímek ve stylu „film noir“ je pozoruhodnou výpovědí o lidech, jejich aroganci, zlobě i strachu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (90)

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle řikám adrenalinový sport. Začátek filmu, kdy hlavní protagonista putuje za pomoci různých indicií za vidinou velkeho výdělku, je trochu pomalejší, ale drží diváka v očekávání, co se z toho vyvine. Od chvíle, kdy hrdina docestuje na kýžené místo a my se dozvíme, jakým způsobem si má ony peníze vydělat, získá film skvěle vypjatou atmosféru. Tato část je dle mého názoru nejlepší z celého filmu. A to i přesto, že děj se v tu chvíli stane dosti předvídatelný, což bohužel platí i o konci. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Magické číslo 13. Přináší štěstí, nebo smůlu? A není to nakonec stejně jedno? Nevěřím na náhodu, nevěřím, že máme moc ovlivnit, co se stane. Nanejvýš jak se to stane. Říkejte tomu třeba odevzdanost osudu. Někdy jde o nejpohodlnější, někdy o jedinou cestu životem. Delší úvod Ruské rulety srozumitelně ukazuje, proč se na ni člověk dobrovolně vydává. Nebýt pitomého českého názvu, nevíme, k čemu bezejmenný mladý muž od začátku směřuje, proč je kolem toho taková spousta tajností a podezřelých osob. Mohli bychom jenom tušit příchod něčeho velkého, něčeho osudového. Samotná hra už zvědavost tolik nepodněcuje. Její vývoj lze snadno odhadnout, takže postrádá i očekávanou napínavost (kdyby nám mělo záležet na více hráčích, kdyby duel probíhal až v posledních minutách filmu…). Závěrečná třetina je vyloženě vařením z vody, do které autoři nepřidali dostatek ingrediencí. Zatímco mnohé francouzské snímky mají problém přesně opačný, tento trpí prázdností. Příliš spoléhá na fatalistickou atmosféru vytvářenou nikterak úchvatnou černobílou kamerou a přitom zapomíná na zadní vrátka pro případ, že osudová nota někoho mine. Mne neminula, jen mi přišla příliš obehraná. 70% Zajímavé komentáře: Richie666, Lookass ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem bohužel viděl remake, ale i tak si myslím, že oba filmy mají nejen téměř totožný děj ale i celkovou kvalitu. Tady to nebylo tolik nabité hvězdnými ksichty, ale i tak herci odvedli slušné výkony. Černobílý obraz taky nebyl špatný, občas to mělo pár solidních momentů, ale i tady byla hromada nudnějších pasáží. Chtělo to více akčnosti než jen pár prostřelených hlav. Přesto všechno jde o průměrnou záležitost, která navíc prostě nemá. Plusový bodík za to, že nemám rád happyendy a režisér Géla Babluani se s osudy svých hrdinů prostě nepáral. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Slabé 3* a to ta třetí hvězda je jenom za to, že naprosto neočekávaně tam přežili SPOILER tlusťoch a ten nejstarší KONEC SPOILERU. Nápad je celkem dobrý, příběh taky není špatný, problém ale vidím někde jinde. První polovina je zbytečně utahaná a myslím, že i bez hrozného českého názvu by mi připadala utahaná i tak. Když už jde do tuhého, sice to má napínavé momenty, ale vlastně tu není komu fandit. Kromě hlavního hrdiny o nikom nic nevíme, nemáme tušení, co jsou zač, kde se tu vzali, proč tu jsou a ti nejzbytečnější stejně umřou hned na začátku. Ani to nemá nějaké větší zvraty, hlavní hrdina si to celé nechával líbit, i když mu šlo o život, hrál tu hru s nima kromě prvního kola bez nějakého problému, to mi přijde taky celkem divný. A konec jsem čekal. Jako, není to špatný film, ale zbytečně se táhne a je nedomyšlený v tom, v čem měl dominovat. Což je špatně. Slabé 3* ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí film směřující k neodvratnému finále, kde je atmosféra podpořená černobílou kamerou tak hustá, že by se místy dala krájet. Hlavní hrdina Sébastien (George Babluani) dlouho, na rozdíl od českého diváka obdařeného všeříkajícím distribučním názvem, který ustřelil minimálně třetinu tajemna, netuší, do čeho se to vlastně dostal. Hra o velké peníze, kdy výhrou je vlastní život. Minimalisticky, místy možná nezajímavě, ale přesto v nejlepších tradici filmu noir natočený současný francouzský thriller. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama