Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (648)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Lee Hall .. Velké talenty se rodí kdekoliv a kdykoliv. Billy Elliot ho dostal požehnaně, narodil se však do těžké doby sociálního neklidu v Anglii let osmdesátých. Jeho vášeň pro tanec však nešla přehlédnout.. Výborně napsaný snímek, plný nefalšovaných emocí s obrovským trumfem v podobě mladého Jamie Bella. Nejenže dokázal utáhnout prakticky celý film, ale zvládá parádně všechny taneční čísla a baletní výstupy. Mimo něj si pochvalu zaslouží všudypřítomná hudba a režisérem přesně vykreslená retro atmosféra. Neoriginalita a dojemnost jdou ruku v ruce do omamných výšin. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Scénáristickými postupy jednoduchá povídka z maloměsta o talentovaném klučinovi, který si svůj sen chce splnit za každou cenu a aby se to podařilo, bude muset podstupovat nejen útrapy kvůli rodinnému zázemí a značně cholerickému otci, ale ani socio-politická situace v Británii 80. let tomu nepřidá, což mimochodem celkem dobře kontrastuje s jemným a zároveň tvrdou dřinou obestřeným baletem. Zdejší rozjímání tak trochu nechápu, protože objevení něčeho nového se určitě nekoná, ale poctivá britská komorní záležitost s pozitivní náladou, to ano. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vůči mým někdejším očekáváním diametrálně odlišný film. Navzdory tomu se všechny mé předpoklady přetavily v upřímné nadšení a dojetí, ač má film do tuctové hořkosladkosti na míle daleko. V hlavní roli dětská upřímnost, strach, nerozhodnost, radost z vlastních světů; vlastní nostalgické vzpomínky na dětství jsou pak v ceně. Billy Elliot jako vzpurný, neklidným rodinným zázemím sevřený chlapec je jednoduše nádherná role. Chápal jsem ho, fandil jsem mu.Za stěžejní bod se dá označit scéna, v níž Billy svým tanečním řáděním před strnulým otcem vyjadřuje vlastní touhy a cupuje na kusy veškeré normativní předsudky; líbilo se mi i prolínání Billyho příběhu se stávkou horníků, do které jsou pro změnu zapleteni právě jeho otec a bratr. V nejednom momentě to slouží k moc pěkné symbolice. Ocenit je třeba i akčnější, svižnou hudbou podkreslené momenty (on vůbec celý film byl mnohem akčnější, než jsem čekal), ve kterých si většinou Billy vybíjí vztek (jak jinak, než tancem, třeba i na WC s přídavkem v podobě vykopnutí dveří:). Velmi dobré herecké výkony všech. Místo přeslazeného dramatu jsem dostal velmi příjemný, energický a zábavný snímek, který rád vyjadřuje emoce pohybem. Vytkl bych mu snad jen mírně natahovaný konec, ale absolutní hodnocení už nesnížím. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Film o baletu jsem teda ještě neviděl a celkově balet moc nemusim, ale tohle je udělaný trošku z jinýho úhlu pohledu a myslim si že dobře a zajímavě, rozhodně líp, než když by to bylo jenom o baletu, to by mě asi fak moc nazajímalo. Co mě ale docela překvapilo, jsou výborný výkony i těch absolutně neznámých herců jako je třeba hlavní postava Jamie Bell, kterej na svůj v tu dobu nízkej věk předved skvělý herectví, ale i jeho otec byl hodně přesvědčivej. Jediný co se mi moc nelíbilo, byla taková závěrečná Columbovská otázka, když už jsou na odchodu z konkurzu, která vlastně předem ukázala, jak to nakonec dopadne, ale stejně si jinej konec ani nedokážu představit. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o tom, že každý máme v živote svoju vlastnú cestu, ktorou máme ísť aj keď nám druhí hádžu polená pod nohy. Jamie Bell na svoj vek ukázaĺ skvelú koordináciu pohybov ( I like the boogie) a príšerný írsky prízvuk. Herci sú úžasní, príbeh kraásny .... v mojej TOP 10 (veľkou hanbou je že nie je v TOP 200 CSFD). Excelentný pesničkový soundtrack. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)
  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)
  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)

Reklama

Reklama