Reklama

Reklama

Film začínající na vojenské základně v Korei, kde člen personálu po rozkazu nadřízeného vylije desítky litrů jedovatého tekutiny do odpadu, která se posléze dostane do řeky Han. Po pár letech vzniká následkem mutace monstrum, které napadne dav lidí u vody. Rozjíždí se vojenská operace. Ovšem i jedna rodina se chopí zbraně při záchraně svého člena, kterého podivné vodní monstrum odneslo. Teď jde o to, jestli ho stihnou zachránit včas. Režisér ve filmu kombinuje rodinné drama s akčním sci-fi hororem. (Chrustyn)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (217)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Rodinná komedie (až groteska), melodrama, horor, monster movie, anti-imperialistické podobenství, které má spadeno na Ameriku a její "mutagenní" korejské dědictví. Brilantní střídání nálad, tempa a atmosféry, precizní paralelní vypravěčství, úmyslné pošklebování hollywoodským klišé a přelétání mezi doslovným filmem o monstru a monstru-symbolu / nositeli tajemného viru, který slouží k rozpoutávání strachu a kontrole občanů podivuhodnými mutanty v hazmat oblecích. Jediná šance, jak z toho nezešílet, je nechat se tím unášet. Bong Joon-ho je v podobném freestylu silný - přitom ten film není ani moment chaotický či nevěrohodný. Manýristický ano, ale otázka je, do jaké míry brát ten závěr smrtelně vážně. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Váhám s plným počtem... a jsem docela naštvaný na místní ohrnovače nosu nad vysokorozpočtovými spektákly s monstry... Kvůli povýšeným odsouzením jsem si film nechával snad rok uležet ve sbírce, než jsem se na něj podíval. Tak teda dík, příště zas na vás dám :-(. Tenhle film navazuje na nejlepší staré japonské i americké kousky z žánru. Bavil jsem se jako u nej- Godzil ze zlaté éry TOHO i jako u lepších korejských komedií či romancí. Co se týče zmíněného mixu témat... to není neumětelství, ale záměr, stejně jako důsledné vysmívání se pravidlům žánrů, postupů a logice situací. Navíc se sešlo hodně solidní obsazení. Takže mírné až střední nesourodosti prostě uhráli, k mé spokojenosti. Nejlepší pochopitelně byla satira na milované úřady a americké okupanty. Vždy vědí, jak vám naslouchat :) A příšera? Sežere vás a vyplivne. Žeby...? ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

27 / 10 Sto hviezdičiek! Nie, tisíc!! Juchú Bong je jednoducho génius. Skrz ľudskú malichernosť a neúctu k prírode vyleje do rieky Han zaprášený formaldehyd... a to sme len v druhej minúte! Autorova originalita nemá konca kraja, stúpa turborýchlosťou do nedosažných výšok a búra stropy a zabehané konvencie. Príšera (spoiler) je vlastne mutant! Neuveriteľné. Kto však čaká súboj s armádou a guľometmi, odíde sklamaný. Bong na to ide rafinovanejšie a pálčivý eko-problém kopí na plecia bežnej kórejskej rodiny: Gang-duo má nedostatok proteínov. Ospalý a zabrzdený sa potĺka životom a symbolicky kradne nohy chobotniciam (pre nechápavých: noha = krok = chôdza = chodník = cesta = dospievanie). A vlak plný nápadov sa rúti ďalej. Na scénu prichádza príšera, pomyselný to bič na konzumnú kapitalistickú spoločnosť. Vo svojej podstate nám nastavuje zrkladlo - mi žereme, ona žere. Bong nás nešetrí ani minútu, je aktuálny a svieži. Vtáčia chrípka, vírus, vládne sprisahanie, človek normálne nestíha; politická a žánrová nekorektnosť dosahuje priam biblických rozmerov. Zdrvujúce finále je potom niečo medzi Godzillou a Karate Kidom. Znepokojivý snímok (ticho) :-D Nie, vážne, je to strašná chujovina. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Celý ďalekovýchodný blok má pocit, že prostredníctvom žánru sci-fi sa dá k spoločenským témam vyjadrovať iba prostredníctvom katastrofických filmov s obrovskými monštrami vyliezajúcimi z vody. Sú zámerne béčkové, aby viac vynikol kontrast ich "umeleckého" vyjadrenia. Prečo nie, vidím ich málo a Host pôsobí na mňa exoticky a celkom provokatívne. Nuda sa rozhodne nekoná, zázrak taktiež nie. Jeden zo 101 sci-fi filmov, ktoré musíte vidieť predtým, než umriete. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ono vo svojej podstate je to film, ktorý nesklamal. Každé jedno políčko dokazuje, že Joon - ho Bong je režisér s veľkým R. Mixuje žánre s neuveriteľnou ľahkosťou, je výborný, čo sa týka vykreslenia postáv a dokáže vytvoriť naozaj napäté scény. Dokonca aj jeho revolta voči otrepaným klišé typu - všetci sa na konci ako pekná rodinka stretnú - mi príde strašne sympatická. V určitom smere je to film s happy endom, s pekne natočenými scénami - aj keď sa priznám, že posledná hodina nesiaha ani po členky výbornej prvej hodinke. Hlavne úvodná scéna s príšerou je omnoho lepšia ako tá posledná. Druhá polovica filmu sa vlastne môže pochváliť len výbornou scénou s lobotómiou. Inak je podstatne slabšia. Nekazí jej to ani tak príbeh, alebo nuda, ale skôr akési nelogické nesrovnalosti, ktoré súvisia s časovou postupnosťou. Nejako som sa nevedel zorientovať, kto sa kam, kedy a ako dostal a prečo im to vlastne všetkým trvalo tak dlho. V rámci finále mi to totiž prišiel ako konštrukt, kde sa mali všetci stretnúť v tej správnej chvíli a to mi inak výborný prvý dojem znížilo. The host je ale rozhodne film, pri ktorom som sa nenudil a kde si môj obľúbenec Kang- ho Song strihol ďaľšiu pamätnú úlohu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • V roce 2011 byl film uveden do korejských kin znovu, tentokrát převedený do 3D. (Raztubyl)
  • Režisér filmu a tvorca príšery nazvali monštrum Steve Buscemi, kvôli jeho hereckému prejavu vo filme Fargo. (Abiosis)

Související novinky

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

02.12.2011

Korejský filmař bude mít retrospektivu na 7. ročníku festivalu Filmasia. Setkat se s ním můžete na projekcích v neděli 4. prosince. Celý festival se koná v pražském kině Světozor 1. - 4. prosince… (více)

Filmasia: posedmé na východě

Filmasia: posedmé na východě

26.11.2011

7. asijský filmový festival Filmasia se uskuteční v pražských kinech Aero a Světozor 1.-4. prosince 2011. Uvede novinky různých žánrů z dálného východu (Japonsko, Hongkong ad.) i profil výjimečného… (více)

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

21.11.2008

Když se před několika týdny objevila zpráva, že Steven Spielberg a Will Smith uvažují o hollywoodském remaku korejského Oldboye, všichni doufali, že je to jen špatný vtip. Oba to ale myslí smrtelně… (více)

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

30.06.2008

Zkrátka spousta pokračování. S takovým zprávami se musíte smířit, hlavně v pondělí. To se vždy po víkendu u každého obstojně úspěšného filmu vynoří zpráva o zahájení prací na pokračování. Timur… (více)

Reklama

Reklama