Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (727)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Začíná to nadějně. Zajímavý námět i jistá atmosféra se tomu zpočátku upřít nedá. Jenže scénář se v druhé polovině filmu naprosto "zblázní" a tak jde veškerá atmosféra do kytek. Překvapivě to tentokrát není až tak chybou Schumachera, který se snaží seč může a do nejedné scény nějaký vizuální nápad či atmosféru procpal, ale čistě scénářem. Přitom z námětu by bezesporu šlo udělat dobrý základ k filmu, jelikož pointa sama o sobě není až tak hloupá. Jen je velice špatně podaná. Výsledkem tedy je průměrný thriller jakých jsou na poličkách videopůjčoven desítky. Další z řady nevýrazných snímků v nevyrovnané filmografii Joela Schumachera. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je zvláštní, hrozně zvláštní. Ze začátku jsem si totiž říkal, že vypadá dost zajímavě. Pak jsem se začal utvrzovat v tom, že číslo 23 je strašná sračka a ještě jsem neviděl zfilmovanou horší konspirační teorii o nějakým pitomým čísle, ale ve výsledku to zase až tak blbě nevyznělo. Divný. Do toho i Jim Carrey byl herec, který se do filmu vůbec nehodil, ale nakonec mně tam taky ani moc nevadil. Moc divnej film na to, aby si zasloužil lepší, i horší hodnocení. ()

Reklama

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film. Chorobná posedlost číslem 23 z toho přímo čišela :). Já se moc dobře bavila a skutečně mě zajímalo, jak to dopadne - dopadlo to skoro až happy-endem, což mi film 23 trošičku znechutilo. Každopádně jsem se nenudila a Jim Carrey je pro mne čím dál zajímavějším hercem. Tady mu to opravdu slušelo a rozhodně se pro svou roli hodil. Občas byl děj malinko chaotický, jindy z něj však vyzařovala atmosféra podobná té v Sin City (to když si hlavní hrdina Walter představoval děj knihy, již četl). I rozuzlení ušlo a i když se možná dalo předvídat, rozhodně nebylo špatné... Zkrátka fajn thriller. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Asi jediný film, kde mě Jim bavil. Zřejmě ho těžký osud loosera připravil o mimiku, ale absence toho jeho debilního šklebení konečně dává vyniknout jeho opravdovému herectví. Roli zvládl, až na malá zakolísání výtečně. To se ale nedá říct o zbytku týmu. Scénář je stupidní. Dělat umění z numerologicko-mystického třeštění je pitomost, dělat z něho trhák ještě větší. Patlanina žánrových momentů, trapně slepených k sobě, aby se na konci vše zhroutilo v kolosální křeči. Dost slabota, Mr.Schumacher. 2FilmLord: Podívej se, hošíku, to že se ti líbí hovadiny neznamená, že ostatní jsou hlupáci. Koneckonců, dát si Mela Gibsona do top režisérů, to už vyžaduje velký přehled a zkušenost. O tom ostatním nemluvě:-))) ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy jako je tenhle, kde vrcholí napětí a režisér nás nechá doufat, držet palce snažit se to vyřešit s ním. Mám ráda hlavně to, jak se postupně na něco přichází a nakonec to dává smysl a všechno to do sebe zapadá. Nejen, že je film skvěle natočen a to nemluvím jen o scénách z knihy, které mají zvláštní formu, trochu mi to připomínalo SIN CITY, stylem barev a tak... ale i skvěle zvládnuté civilní momenty, kdy se hlavní hrdina měnil a věděl, že to s ním celé nějak souvisí...Musím smeknout před výkonem Jimma Carreyho, protože ve vážné roli jsem ho zatím neviděla a příjemně mě překvapil, hlavního hrdinu ztvárnil obstojně, hrál velice přirozeně a uvěřitelně. Dopředu jsem se obávala, že pokud přijde více emočně založená situace - vyzní v Carreyho podání trapně, ale bála jsem se zbytečně, protože tady jasně předvedl, že hrát umí a sem ráda, že zrovna tenhle velice povedený film byl obsazen někým kdo dokázal zahrát tak silnou roli. Slet událostí, řešení případu a hledání odpovědi nás diváky dovedlo k nečekanému až šokujícímu odhalení a překvapivému konci. Mě to vtáhlo a moc se mi líbilo, jak je film ztvárněn, takže především potlesk režisérovi ! ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • Nepřiznanou inspirací filmu je německý snímek 23 (1998) režiséra a scénáristy Hanse-Christiana Schmidta o mladém hackerovi Karlu Kochovi (August Diehl), jehož obsese z čísla 23 dohnala k sebevraždě. Zabil se 23. května 1989. (imro)
  • Poznávací značka auta Waltera Sparrowa (Jim Carrey) má číslo 906 8TC (9+0+6+8=23. T je v abecedě 20. a C 3. písmeno – 20+3=23). (Okurka89)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno