Reklama

Reklama

O děvčicu

  • Rakousko-Uhersko Podlužácké hody v Lanžhotě
všechny plakáty

Obsahy(1)

V malé moravské vesnici probíhá oslava máje. Stárek zahajuje slavnost. Anka je příjemné děvče, o které mají všichni chlapci ve vsi zájem. Také pan lesní ji obdivuje a vyzve ji pod májkou k tanci. Šohajové mu Anku přeberou, protože cizinec se nesmí při májové slavnosti takto ucházet o děvče ze vsi. Anka utíká do lesa. Pan lesní ji dohoní a chce, aby mu byla po vůli. Anka se brání. Šohajové je v lese najdou, odvedou pana lesního domů a slavnost pokračuje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé dílko vzniklé v posledních křečích Rakouska-Uherska - především pro zvláštní stavbu, v níž dokumentární úvod vysvětlí slovácký foklor a názorně ukáže jeho hlavní rysy a obyčeje a vše poté postupně implatuje na navazující jednoduchou zápletku. Bohužel děj je opravdu primitivní, o nějaké zápletce se ani nedá mluvit. Je tak třeba se spokojit s nevzrušivým obrázkem z živé vesnice, v níž se alespoň lze na chvíli těšit autentickým foklorem (ve většině rolí navíc hrají skuteční vesničané, takže nejde o žádnou simulaci). Díky kameramanskému umu Karla Degla nakonec jde tu půlhodinku přežít, dokonce i bez zlomyslného posměchu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Historicky důležitý projekt bří Déglů, avšak divácky takřka nestravitelný výlet na vesnici v posledních momentech První světové. ()

Reklama

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Velice jednoduchý, až primitivní příběh určitě nezaujal, ale bylo hezké vidět kroje, tradice. Kdyby nebylo té záplatky, pak by se jednalo o docela pěkný dokumetární film. ()

Zajímavosti (1)

  • Film byl natáčen v posledních dnech před vznikem naší republiky. Scény z filmu byly uvedeny v r. 1925 jako Podlužácké hody v Lanžhotě (280 m). Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)

Reklama

Reklama