Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (212)

Dont 

všechny recenze uživatele

Stopáž nemusela být nutně tak dlouhá a přivítal bych více emocí. Přiznám se, že mě to nijak zvlášť nezasáhlo, spíše to proběhlo okolo mě. Film má zajímavé herecké obsazení, v epizodních rolích se předvedou Viggo Mortensen, Steve Buscemi a Terrence Howard, v ženských rolích Kirsten Dunst a Kristen Stewart, jejíž ztvárnění Marylou považuji za nejlepší výkon ve filmu (i když musím férově uznat, že dostala podstatně více prostoru než její již zmíněná blonďatá sokyně). Z toho vyplývá, že výkony tří hlavních mužských představitelů mě nijak neuchvátily, ne že by byli špatní, ale přišli mi nevýrazní, včetně Garretta Hedlunda. Tak nějak cítím, že bych si měl přečíst knižní předlohu, abych to lépe pochopil, třeba si k ní časem najdu cestu. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Kerouacovu knihu jsem četla už asi před deseti lety a říkala jsem si, že je to nezfilmovatelné...no, zfilmovatelné to tedy nakonec je, ale měla jsem s tím stejný problém jako s předlohou - příběh se vlastně vůbec nevyvíjí a nikam nesměřuje a nekonečné sexuální a drogové eskapády začnou po chvíli nudit a hlavních hrdinů vám začne být hodně líto. Garrett Hedlund exceluje v roli Deana, což bych po jeho výkonu v Tronu nikdy nevěřila, jeho vnitřní rozervanost z něj úplně sálala, až to bylo nepříjemné. Je to ale hrozně roztahané, chvílemi nudné a výsledek je stejný jako knižní předloha - jedna velká póza, která si hraje na něco, co rozhodně není. ()

Reklama

Jolinar 

všechny recenze uživatele

Hedlund se mi fakt líbil, ale celkově takové velké nemastné-neslané NIC. Bez emocí, bez děje, bez lyriky, pár scén zajímavých, ale jinak velká škoda. Postavy vás nenadchnou, děj vás nezajímá, konec můžete klidně prospat. Nejvíce mi asi chyběl zápal pro konverzace a filozofování, který je pro beatniky charakteristický. Kde jsou dlouhé dialogy, noční rozhovory a rozvířené diskuse? Většinu filmu jsou postavy zachyceny jak někam jedou, kouří, pijí nebo souloží. Ale já měla vždycky za to, že to nebyli jenom výtržníci, nevěrníci, lháři a tuláci, ale především INTELEKTUÁLOVÉ. Hloubali nad světem, nad životem. Hodně četli. Byli zapálení. Chtěli vědět víc. Viděli v životě lyriku. A když šli do baru sbalit novou holku a opít se do němoty, zastavili se před vchodem, aby se podívali na ty děsně obrovský jasně zářící hvězdy a přemýšleli nad nimi, proč vypadají tak osaměle zkoušeně, jestli svítí i pro někoho jiného, nebo jsou to jen oni, kdo je nicotným bezvýznamným pohledem dokáží zachytit a meditovat nad jejich zkroušením a tím pádem i tak trochu ulehčit jejich utrpení.. (asi tak nějak!) PS A ani jedna bitka v baru - vážně?! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ale jó-dobrý je to.. S knihou bych to moc nesrovnával-to je v tomhle případě takové poměřování na hovno. Výpověď je to funkční. Atmosféru to má. Dlouhé je to tak akorát. Herci jsou.. někteří lepší jiní méně(lepší= Hedlund, Sturridge a velmi potěšující Mortensen, který mého oblíbence trefil-hlavně hlasově-na jedničku.. horší= Stewart, Dunst a Riley tam měl taky pár slabších chvilek...)....... Jako celek je to taková pohodička, která nenadchne ale potěší. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ono na základe Kerouacovej predlohy som nemal veľké očakávania, ale toto zaostalo aj za tým. Tých filmov o znudenej mladej generácii, čo nevie čo skôr so sebou tak šukajú, drogujú a zase len šukajú, tých tu už bolo dosť. Aký mal ale film zmysel, čo komu priniesol a to za skoro 2 a pol hodiny. Skutočne len pramálo. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Naprostá většina postav je inspirována skutečnými lidmi. Postava Sala Paradise (Sam Riley) je sám autor Jack Kerouac, Dean Moriarty (Garrett Hedlund) je beatnický spisovatel Neal Cassady. Významnými beatníky jsou další postavy Allen Ginsberg (Tom Sturridge) jako Carlo Marx a William Burroughs (Viggo Mortensen) jako Bull Lee. Další postavy jsou také psány podle skutečných osob, které ovšem příliš nezasáhly do beatnického hnutí. (Moena)
  • Sal Paradise (Sam Riley) má doma na zdi za svým psacím strojem pověšenou malou podobenku Arthura Rimbauda, francouzského prokletého básníka, který měl velice intimní vztah se svým nejlepším přítelem. (Moena)
  • Režisér Walter Salles rozhodol, že pred začiatkom nakrúcania musia všetci herci absolvovať čosi ako "beatnický tábor". Kristen Stewart (Marylou) to opísala ako „tri týždne čítania beatnickej literatúry a počúvania nahratých rozhovorov autora literárnej predlohy Jacka Kerouaca“. (Saraswati)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama