Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (212)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Na cestě je jedna z mála Kerouacových knížek, co jsem ještě nečetl, přestože mám na polici anglické i české vydání :-) Svého času jsem hltal Dharmové tuláky, Anděle pustiny, Amerického poutníka, Podzemníky, Big Sur nebo Maloměsto, velkoměsto (což je asi můj nejoblíbenější román), ale na cestu jsem se ještě s Jackem a Nealem/Salem a Deanem nevydal. Tak jsem se docela těšil a byl zvědavej, co předvede tento film a bohužel má na můj vkus neduhů opravdu hodně. Celé je to moc epizodické a neucelené a zbytečně roztažené na dlouhou stopáž, což v asociativních románech psaných na jeden zátah pod vlivem omamných látek na roli balícího papíru nijak neuškodí, ale k filmu se to moc nehodí. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Nemám v oblibě filmové adaptace, ale ještě víc mi vadí ono otřepané "kniha je lepší než film". Za to mám slabost pro road movie. // U Jacka Kerouaca je to trochu složitější, protože psaní zakládá na bázi pocitové, nikoli dějové - což bývá u filmu problém. Tady jsem ale problém neměla, protože Walter Salles se s tím porval obstojně. Tudíž výsledek není nijak dechberoucí, ale rozhodně není ani zavrženíhodný. // Zkrátka film o putování a přátelství, o svobodě, nespoutanosti. Dobrodružství tkví v samotném životním stylu, nikoli v příběhu samotném, což samozřejmě může kdekoho nudit, leckoho pobouřit. Co už. // On the Road bylo očekávané dílo, které tak nějak vzniklo a pak tiše zaniklo, neb - podobně jako kniha v době svého vzniku - nemá přívržence, ale kritiky. // Pro mě osobně v pohodě podívaná na něco, co se dnes už moc nenosí (a seru vám na hipstery). ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticka road movie napriec USA, predloha pochadza od Dzeka Kerouaka, ktoreho tusim uznaval isty Jim Morrison, frontman Dveri Vnimania, odborne The Doors. Hodne ma do seba odmietanie dobovych konvencii a uzivanie si jazdy. Proste opat nieco pre mna ako artoveho hnedopicha, ktory myluje art /ale nesmie to byt Hiroshima Ma Laska ani Loni v Marienbadu/ : 77 % ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ road-movie na kterej sem se těšil a naprosto mě zklamal. Nevím, jak to mohlo vypadat v knížce, ale převedení na plátno -> strašně zdlouhavý a poměrně nudný. Dvě hodiny toho samýho, žádná komická scéna, chápu, neni to komedie, ale něco úsměvnýho by tam mohlo bejt. Hlavní důvod ke koukání byla Kristen, která nezanechala dojem. Zlatá éra Twillightu. Možná to bylo tou rolí, jako ona hrát umí. Celkově na tom krachu bude mít podíl i režisér, protože to není dobrý a už bych se k tomu nechtěl vracet... ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Twilight pre hipsterov! :)...................Riedka nuda. Transformeri 3 majú bližšie ku Kerouacovej predlohe ako toto. Aj keď to neposudzujem ako adaptáciu, tak nemám, čo by som tam ocenil. Namiesto hektického kvaltu a zaprášenej Ameriky dostanete lacné poetizujúce obrázky a sterilné retrokulisy. Základnou úlohou scenáristu bolo z obrovského množstva motívov vybrať tie najzaujímavejšie, ale namiesto toho strčil do 140 minútovej stopáže ešte aj veci, ktoré v knihe neboli. Postavy sa šantia na posteli ako infantilné detičky (OMG, veď Moriarty bol pornoidný kurevník!) Dokonca je márne hľadať v tomto fikčnom svete niečo, čo by pochádzalo z Kerouacovho života (aj to mohol byť legitímny inšpiračný zdroj, nielen kniha)..............Po Howl ďalšia ultimátna hlúposť, pri ktorej sa musia beatnici v hrobe obracať. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Režisér Walter Salles rozhodol, že pred začiatkom nakrúcania musia všetci herci absolvovať čosi ako "beatnický tábor". Kristen Stewart (Marylou) to opísala ako „tri týždne čítania beatnickej literatúry a počúvania nahratých rozhovorov autora literárnej predlohy Jacka Kerouaca“. (Saraswati)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno