Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (212)

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Knihu mám rád, tuze rád. Pravda je taková, že mám film ve vzpomínkách uchovaný asi jako mývalí chcanky na čele čerstvého lososa, což je v porovnání s knihou, která mi v paměti tleje již nějaký ten rok a pořád si drží vazbu, přinejmenším překvapivé. Nemám absolutně tušení, za jak velké hovno adaptace stojí, jen jsem měl vlezlou potřebu sdělit světu, že mi ten Kerouac dlouho leží v srdci a zatím jsem nepohrdl jakoukoli jeho upřímnou experimentální smrští, mimo Maloměsta, velkoměsta, u kterého jsem o té upřímné experimentální smršti ochoten polemizovat. Jediné, čím jsem si naprosto jistý, je, že Na cestě na plátno nepatří a že nadcházející adaptace Big Suru mi bude ještě hodně dlouho přinášet noční můry. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Až moc neučesaná road movie, která trpí na neustále se opakující motivy, ježdění tam a zase zpátky, vracení se k jednomu, pak zase k druhému nocležníkovi – vše bez ladu a skladu. Tu a tam se tvůrci zastaví, nabídnou divákovi „vydechnutí“, ale naneštěstí i zamyšlení se nad tím, jak to šlo všechno udělat lépe. Před kamerou se totiž sešli solidní mladí herci (Kristen Stewart mě těší pokaždé, na tom se nic ani tentokrát nezměnilo), podařila se naladit vcelku slušná atmosféra. Sex, drogy, chlast, smysl života, neustálé hledání, přátelství, pohybování se na hraně zákona, melancholie, nezávislost, touha po štěstí, po něčem novém, neznámém.. všechno a nic, navíc se špatným tempem a díkybohu titulky, které nakonec přeci jenom vyběhnou. Jeden velký flám a taky velký bordel!! Zklamání na hranici dvou a tří hvězd.. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ono na základe Kerouacovej predlohy som nemal veľké očakávania, ale toto zaostalo aj za tým. Tých filmov o znudenej mladej generácii, čo nevie čo skôr so sebou tak šukajú, drogujú a zase len šukajú, tých tu už bolo dosť. Aký mal ale film zmysel, čo komu priniesol a to za skoro 2 a pol hodiny. Skutočne len pramálo. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ale jó-dobrý je to.. S knihou bych to moc nesrovnával-to je v tomhle případě takové poměřování na hovno. Výpověď je to funkční. Atmosféru to má. Dlouhé je to tak akorát. Herci jsou.. někteří lepší jiní méně(lepší= Hedlund, Sturridge a velmi potěšující Mortensen, který mého oblíbence trefil-hlavně hlasově-na jedničku.. horší= Stewart, Dunst a Riley tam měl taky pár slabších chvilek...)....... Jako celek je to taková pohodička, která nenadchne ale potěší. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Sal (Sam Riley), mladý a nadějný spisovatel, žil vcelku klidným životem, dokud nepotkal Deana (Garrett Hedlund). Dean, který vždycky dokáže rozjet nějakou bejkárnu, nebo alespoň nějakou cool party, se spoustou alkoholu, drog a sexu. Dean, kterého napadne vyrazit pryč, z New Yorku, na nějakou dalekou cestu. Dean, který nemá problém kdykoliv sbalit holku. Nebo kluka. Nebo se oženit. Dean vlastně nemá vůbec žádný problém. S ničím... Pamatuji si, že předlohu Jacka Kerouaca jsem četl asi dva roky zpátky, a vůbec mne nebavila, a už vůbec jsem nechápal, jaký kult se kolem tohoto dílka tvoří. A to mne nenapadlo, že po nějakém čase budu muset onu nudu strávit ještě jednou, tentokrát při sledování tohoto filmu. A nuda to opravdu byla, protože koukat na to, jak si Dean se Salem v jednom kuse užívaj, zatímco mne čeká druhej den cesta akorát tak do hokny, jen fakt o ničem. Ale několik kladných bodů bych ve filmu našel - třebas prsa Kristen Steward (akorát to vyjde na ty hvězdičky - dvě prsa, dvě hvězdičky)... ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Naprostá většina postav je inspirována skutečnými lidmi. Postava Sala Paradise (Sam Riley) je sám autor Jack Kerouac, Dean Moriarty (Garrett Hedlund) je beatnický spisovatel Neal Cassady. Významnými beatníky jsou další postavy Allen Ginsberg (Tom Sturridge) jako Carlo Marx a William Burroughs (Viggo Mortensen) jako Bull Lee. Další postavy jsou také psány podle skutečných osob, které ovšem příliš nezasáhly do beatnického hnutí. (Moena)
  • Sal Paradise (Sam Riley) má doma na zdi za svým psacím strojem pověšenou malou podobenku Arthura Rimbauda, francouzského prokletého básníka, který měl velice intimní vztah se svým nejlepším přítelem. (Moena)
  • Režisér Walter Salles rozhodol, že pred začiatkom nakrúcania musia všetci herci absolvovať čosi ako "beatnický tábor". Kristen Stewart (Marylou) to opísala ako „tri týždne čítania beatnickej literatúry a počúvania nahratých rozhovorov autora literárnej predlohy Jacka Kerouaca“. (Saraswati)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama