Reklama

Reklama

Broken

Trailer
Velká Británie, 2006, 110 min

Obsahy(1)

"BUDEŠ POKRAČOVAT?" ptá se kdesi uprostřed lesů tajemný cizinec s puškou Hope, která si právě vylovila z vlastních střev do břicha zašitou žiletku, aby si na poslední chvíli přeřezala škrtící smyčku kolem krku. A Hope bude pokračovat. Bude pokračovat, protože jinak se nikdy nedozví, co udělal všehoschopný cizinec s její malou dcerkou... Nízkorozpočtové britské hixploitation. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (86)

Dubro 

všechny recenze uživatele

Adam Mason ukázal, ako sa za obyčajných päťsto peňazí dá natočiť pozerateľný horor, údajný to príbeh úchyla z Aljašky (nejaký Robert Hansen), čo si nazvláčal babky do lesa a potom ich lovil ako zajace. Za pár drobných si Angelinu človek určite nekúpi a tak zamrzí, že mu trošku mincí nepridali, aby si mohol dovoliť aj niečo iné ako komparz, hlavne ten v podobe uvrieskanej brunety. Dobrý začiatok, skvelý finiš. 3,33 periodických (dúfam, že čiarkoví a medzeroví inšpektori utrú hubu) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po sľubnom úvode sa dostavil solídny prepad, pričom ani informácia: “podľa skutočnosti” z úvodu, nie je žiadnou zárukou toho, že bude divák svedkom niečoho, čo by ho malo emocionálne zasiahnuť. Nemá príliš veľký význam ani zmysel tento počin sledovať, pričom ku kvalite spracovania či hereckému obsadeniu sa nemá ani zmysel vyjadrovať. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Jedna velká, těžká deprese, co si zaslouží hluboké soustředění a pozornost. Ani ne tak kvůli množství krve a vyhřezlých vnitřností (toho se totiž dočkáte převážně jen na začátku), ale spíše díky psychickému teroru, jemuž je vystavována hlavní hrdinka. Mason tu však zpracovává zajímavou, na horor nevídanou myšlenku: hrdinka podstupuje několik testů (nebo jeden celkový), aby pochopila pravou hodnotu lidského bytí. Diváka do onoho problému zasvěcuje nečekaně hluboko, což vede k poměrně rozvleklému ději a ztratě napětí. I když logika dostává občas na prdel, poslední minuty jsou nutnou satisfakcí a odměnou za trpělivost: takhle kulervoucí závěr se totiž vidí jenom zřídka. Viděna ta kratší verze. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Kdo čeká od tohoto filmu exploitation/horror s mraky gore a hektolitry krve, ten bude asi trochu zklamán. Tento film totiž staví na něčem úplně jiném. Absolutně komorní a kdesi ve vlhkých anglických lesích zastrčený ponurý psychothriller/exploitation o vztahu totálně vyšinutého psychomaniaka a jeho unesené oběti, která je přesvědčena o tom, že ji připravil i o dceru. Že se jedná o britský film jsme ujišťováni v každé minutě děje, ten chlad, temnota a deprese zde přímo pryští. Částečně televizní/nízkorozpočtové zpracování na mne dýchlo až atmosférou, jakou mají anglické kriminálky z osmdesátých a devadesátých let, zejména ty s inspektorem Dalglieshem (třebas Plány a touhy). Hlavní hrdinka je navíc neuvěřitelná sympaťanda a moc fajn ženská, které držíte palce během celého filmu, ať se nějak zachrání. Dokonale depresivní závěr pak přesvědčuje o tom, že máme tu čest s hodně netradičním dílem. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Přestože se Broken řadí spíše ke snímkům, které se v první řadě soustředí na vývoj mezipostavových vztahů, rozhodně se nedá říct, že je dějově pomalý. Tvůrci „to rozbalí“ doslova od prvního záběru. Divákům je tak nejdříve představena postava trýznitele, prostředí a zejména se díky ní dozví, že mučení, se kterým se později znovu setkává, není nahodilou záležitostí. V druhém sledu probíhá poněkud netradiční seznámení s hlavní ženskou postavou, z něhož se do následujícího dění přenáší pouze motiv hledání rodiny. Tedy de facto ústřední zápletka filmu. Broken je v základech silným filmem, a to zejména díky civilní dějové linii. Všechny postavy, které se ve snímku objevují, působí přirozeně, jejich motivace se zdá být zřejmá a chovají se poměrně dle předpokladů. Zajímavostí je drsný úvod, který jde neočekávaným stylem rovnou na věc. Přestože jsme seznámili s Hope v jejím domácím prostředí, nedozvídáme se, jak se dostala do lesa, kde je později trýzněna, což snímku dodává znepokojivý rozměr. Silná atmosféra je zde tvořena zejména postupným vývojem vztahu mezi Hope a jejím věznitelem. Trochu problematická může být prostřední pasáž, kde se tvůrci tomuto vztahu snaží věnovat co nejvíce. Zatímco ostatní by dali přednost nějakému tomu trýznění, já se paradoxně domnívám, že by snímku napomohl větší důraz na vyobrazení nudy, kterou Hope zažívá. Její znuděnost je načrtnuta velmi slabě, a kvůli opakované a nijak vygradované konfrontaci s věznitelem a nástupem třetí postavy se nedokáže zcela rozvinout. Její přenost na publikum však funguje docela slušně. Pozvolné a neměnné tempo je příčinou neuspokojeného diváka, kterého nepochopená (nikoli nepochopitelná!) schematičnost snímku po několika minutách omrzí. ()

Zajímavosti (1)

  • První film produkční společnosti Dimension Extreme. (t.mon)

Reklama

Reklama