Reklama

Reklama

Proč bychom se netopili

(seriál)
Česko, 2009, 8 h 43 min (Minutáž: 51–54 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Šmíd (kniha)

Kamera:

Martin Duba

Hrají:

Václav Rašilov, Markéta Štechová, Tereza Kostková, Radek Zima, Lukáš Vaculík, Jiří Ployhar ml., Zuzana Kajnarová, Branislav Polák, Arnošt Goldflam (více)
(další profese)

Epizody(10)

V seriálu Proč bychom se netopili se můžete těšit na vodáckou romantiku, lásky letní i celoživotní, spory nicotné i zásadní, řeku vstřícnou i nemilosrdnou, přírodní scenérie i všední realitu života našich hrdinů. Poznáme se s nimi, když se poprvé sejdou na vodě, budeme svědky prvních zkušeností, úspěšných pokusů i nezdarů. Překonají spolu nejednu krizi, někteří navážou trvalé vztahy, jiní zase na dlouho zmizí všem z dohledu. Po letech se ale znovu sejdou a zkusí podruhé vstoupit do stejné řeky i do stejné lodi. (Česká televize)

(více)

Recenze (247)

sud 

všechny recenze uživatele

Před časem jsem na doporučení kamaráda přečetl vodáckou bibli Zdeňka Šmída Proč bychom se netopili a mohu říci, že je skvělá. A když jsem prvně slyšel o tom, že ČT chystá adaptaci této knihy, zajásal jsem. Ovšem, jak už to chodí, nebylo daleko ke zklamání. Hlavní problém je v tom, že tvůrci zřejmě pochopili Šmídovu předlohu jen částečně (i když se paradoxně sám autor podílel na scénáři). Ta je jako humoristická kniha psána s obrovským nadhledem, kde situace s vážnou tváří (např. Křižákovo pohřbívání pádla) jsou podána s velkou nadsázkou. V seriálu se snaží v těchto okamžicích moc tlačit na vážnou tvář a vyznívá to nedobře, až trapně. A seriál není z daleka tolik vtipný, jako kniha. Jako oddychovka to špatné není, herci jsou sympatičtí, ale každopádně se jedná o další seriál z kategorie nic moc. P.S.: Nejvíc jsem se těšil na písničky s texty Zdeňka Šmída, které nahrála skupina Hop Trop. Ty mi tam nejvíc chyběly. Ve dvou dílech si dali akorát Vodáckou holku, ale ani jednou ji nedozpívali. Místo toho jsem si v každém díle musel 2x poslechnout tu odrhovačku Richarda Krajča :-( 50%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Další seriálová křeč.. chvílemi jsem jen hleděl s otevřenou pusou.. Herecky odfláknuté, dramaturgicky nezvládnuté, scénáristicky plytké.. Už jenom herecké výkony odpovídají charakteru ztvárňovaných postav i (ne)pevnosti jejich ukotvení v příběhu. Vtipu je pomálu, samotné dialogy znějí nepravděpodobně, leckdy na hranici parodie a karikatury. Ona zoufalá snaha o humor musí vyvolávat úsměv na rtech. Ostatně samotné chování postav působí dosti záhadně a nejasně. Mám opodstatněný strach z toho, že je seriál Petra Nikolaeva odsouzen k zániku ještě před startovním výstřelem. Vody je málo, tohle bude hóóódně drhnout.. ()

Reklama

meave 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ dva. Je to poslabšie a to mám ja na české seriály slabosť a zvyčajne nadhodnocujem. Hercom sa ma ale, žiaľ, nepodarilo presvedčiť takmer o ničom. Snáď baby vystihli čosi o sebe - aj keď obzvlášť balička je trapná, ale možno to tak má byť. Predlohu som nečitala, ale ak nájdem, tak skúsim. Uvidíme nabudúce. .................................................................................................. Tak uz to prišlo - keďže som to nevzdala pridávam hviezdičku a teším sa na ďalší diel. Nie je to síce intelektuálna bašta, ale keď si zaslúžia body kdeaké CSI s maximom balastu, tak táto komédia si isto zaslúži tri hviezdičky bez výčitiek! ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Po 4 dílech musím uznat, že se jedná o solidní a koukatelný seriál. Není to žádná hitparáda, avšak každý díl dokáže zpříjemnit večer. Občas se zasmějete, občas se pokocháte pohledem na krásné ženy, zažijete nějaké to dobrodružství. Na druhou stranu má toto dílo občas hluchá místa, někteří herci mi připadají toporní a ztvárnění vodáků je taky takový hodně divný... ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Proboha proč pořád na vše nahlížet jako pokus o umělecké dílo a z tohoto úhlu pohledu jej pak analyzovat a dávat tak nízké hodnocení? Právě nyní, kdy seriál vysílají (únor-březen 2009) mi přesně tento typ seriálu přišel vhod, protože pracovně mám pondělí opravdu únavné a po náročné Zdivočelé zemi si nyní rád odpočinu u bezkonfliktních vodáckých příběhů. Nemusíme pořád u všeho sedět se zadumaným výrazem, podepřenou bradou, svraštělým obočím a kriticky mručet hm hm hm. Proto dávám 4* - hezké holky, chlapi, co jsou pořád malými kluky, atraktivní vodácký svět, jak jsem již napsal: pohodová oddychovka na pondělní večer. ()

Galerie (182)

Zajímavosti (8)

  • Natáčelo se i v Horousicích, Dvorech nad Lužnicí, Boleraticích a jezu Jemčina na řece Nežárka. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Vo Vysokých Tatrách sa natáčal jeden z dielov seriálu na zjazdovke zo Štartu do Tatranskej Lomnice, v Tatranskej Kotline na ferrate a vo výleze z legendárnej horolezeckej cesty "Hokejka" v západnej stene Lomnického štítu - tesne pod vrcholom. Herci to zvládli na jednotku. (ujec)
  • Seriál se natáčel od 29. dubna 2006 do 4. září 2007 v Ostravě, na Lužnici, ve Vysokých Tatrách a na Jindřichohradecku. Seriál se také točil na Nežárce, konkrétně u obce Hamr, kde vznikla i závěrečná scéna. Dále se štáb pohyboval v obci Drahov, Malenovice nebo městě Veselí nad Lužnicí. (Sony1994)

Reklama

Reklama