Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 208)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hlavní hvězdou není překvapivě Washington ani Crowe (kteří kromě závěrečné dialogové scény nemají vlastně moc co hrát, spíš jen nechávají působit své charisma), ale Ridley Scott, dávající lekci efektivní klasické filmařiny. Tvůrci se nejspíš chtěli držet co nejvíc reálného základu příběhu, a tak se nedočkáme žádných nečekaných zvratů, ani tlačení na pilu - v čemž vlastně vidím trochu problém. Na dvouapůlhodinový film je story o vzestupu a pádu černošského mafiána příliš jednoduchá. Jinak ale naprostá spokojenost. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Vcelku solidní kriminálka, která i přes svou délku a pozvolné tempo nenudí. Bohužel, já mám s tímhle filmem problém ten, že i přes vynaloženou snahu jsem prostě po celou dobu fandil Frankovi, tedy záporákovi a klaďas Richie mě spíš štval (Croweův policajt mi nepřišel věrohodnej, fakt ne). Konec neskončil nijak překvapivě, ikdyž se to možná snažil v posledních pár minutách režisér ozvláštnit, ale u mě tím moc nezabodoval (mimochodem, polda, kterej celou dobu vede vyšetřování si jen udělá kurz a v klidu přesedlá do role státního zástupce u toho stejnýho případu...wtf?!). Silnější průměr, zbytečně nadhodnocený film. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Marc Streitenfeld: 1. Do You Feel Me - Anthony Hamilton ,2. Why Don't We Do It In The Road? - Lowell Fulson ,3. No Shoes - John Lee Hooker ,4. Across 110th Street - Bobby Womack ,5. Stone Cold - Anthony Hamilton ,6. Hold On I'm Comin' - Sam & Dave ,7. I'll Take You There - The Staple Singers ,8. Can't Truss It - Public Enemy ,9. Checkin' Up On My Baby - Hank Shocklee ,10. Club Jam - Hank Shocklee ,11. Railroad - Hank Shocklee ,12. Nicky Barnes - Hank Shocklee ,13. Hundred Percent Pure - Marc Streitenfeld ,14. Frank Lucas - Marc Streitenfeld , ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Ridleymu na staré kolená nestačí, že si už natočil asi všetky žánre, on potrebuje aj gangsterku. Veď u Scorseseho to na Akadémiu zabralo, tak prečo by nemalo aj v jeho prípade. American Gangster je z môjho pohľadu ďalší z našich milých CSFD überhypov so zotrvačníkovým efektom . Totiž stavať ho po bok klenotov žánru ako Goodfellas či Casino je veľmi nadsadené. V prvom rade Ridley nikdy nebude zručným rozprávačom a jeho režisérske kvality vždy prebijú obsahovú zložku filmu, pokiaľ konečne nedostane do rúk nejaký kvalitný scenár. AG ho má smiešne jednoduchý a Scott hrá na príliš dlhú trať, aby to bol schopný svojou remeselnou réžiou zakryť. Mafiánske násilie vo filme nefunguje, nech si Denzel prestreľuje hlavy hoci v Senáte, na sugestívnosť a surovosť scén násilia v Scorseseho opusoch (či v nedávnom Zodiacovi) jednoducho nemá. Čo ale treba pochváliť sú herci – Denzel fajn, ale mne imponoval skôr Crowe svojím nesupermanským a netvrďáckym policajtom.Pri celkovom zhodnotení vyzdvihnem réžiu a hercov, inak mi ostáva len sa pousmiať nad tým povykom čo okolo filmu je. Nebyť dialógu v cele idem aj nižšie. 8/10 P.S. V kine som napočítal 19 scén kde je vidno - a veľmi zreteľne – mikrofón zvukára, raz aj rameno. Možno len zlý premietač, ale aj tak divné ... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zatímco většina věhlasných režisérů v tomto věku točí už jenom pouze pro vlastní zábavu, přichází Ridley Scott s tak neskutečně uvědomělým a řemeslně geniálním dílem, až zůstává rozum stát. Dvouapůlhodinová esence spalující filmařiny, která strhne unikátním odérem doby, perfektně napsanými a skvěle odehranými party a v neposlední řadě též naturalistickým násilím, bez kterého se správný gangster neobejde. Scott extrahuje to nejpodstatnější ze Scorseseho, De Palmy či Manna, ale přitom zůstává neskutečně svůj, tzn. sebejistý tvůrce s unikátním autorským obtiskem, který se divákovi navždy nesmazatelně zaryje do hlavy. Tady nemá smysl šetřit superlativy. Věřte, že Oscary za střih, kameru a režii jsou rozdány už teď! Edit: Absence (byť!) nominace v těchto kategoriích je největším zločinem Americké filmové akademie od začátku nového století! Strčte si ty Oscary do prdele! ()

Galerie (121)

Zajímavosti (55)

  • Russell Crowe komentoval setkání s předlohou své postavy Richiem Robertsem: "Zajímavý chlapík. Takový uzavřený. Nebylo to pro mě úplně nejjednodušší, protože jsem mu položil komplikovanou otázku a dostal jednoslovnou odpověď. Ale když se rozpovídá, začne to být zajímavé. Je schopný říct: 'Nechci tam vypadat jako děvkař,' a pak jedním dechem začít vyprávět, jak si to během jednoho důležitého procesu rozdal se stenografkou v přístěnku Nejvyššího soudu..." (NIRO)
  • První cesta Franka do Zlatého trojúhelníku (míst odkud přicházely dodávky heroinu) trvala dva týdny. Účastnilo se ji 28 mezků a 32 chlapů vyzbrojených zkrácenými samopaly. (Rodriguez)
  • Část Lucasovy rodiny se od Franka odtrhla a řídili si vlastní heroinový byznys. Říkali si "Kluci z venkova". (Rodriguez)

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama