Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V japonském velkoměstě dojde k sérii sebevražd, které jsou spojené faktem, že obětem před smrtí někdo zatelefonoval z čísla 0. Mladá detektivka zjistí, že volající osoba takto vraždí lidi v jejich snech. Požádá proto o pomoc mladíka, který také dokáže vstupovat do lidských snů, ale sám pomýšlí na sebevraždu. Formálně i tematicky radikální autor Shinya Tsukamoto spojil svůj drásavě fyzický filmový styl s hororovým žánrem. Vytvořil tak dílo, které intenzifikuje motivy japonských hororů z doby po mezinárodním hitu Ring a obohacuje je o hloubku i přesah. V jeho temné vizi světa lidé apaticky proplouvají mezi chladnými zdmi velkoměsta a své úzkosti přenášejí do snů, které tak namísto úniku z reality přinášejí ještě větší utrpení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Sen či realita, dlhšie mi to trvalo kým som začal chápať súvislosti, lebo je tu veľa splynutí reality a sna, a prelína sa to dosť chaoticky. Tento film je spájaný s nočnou morou a naozaj, je tu velká podobnosť, ale Freddy ma navrch. Ale film ma neskutočné pôsobivú ponurú atmosféru a každou ďalšou scénou silnela. Veľmi strašidelný a temný snímok, kde nieje oddych, stále sa tu niečo deje, žiadny odpočinok, hlavne krvavosť bola veľmi slušná. Bolo tu naozaj veľa vypätých situácii. Film na začiatku dával veľa informácii, tak nie som si istý, že som všetko pochopil. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Trochu iný Cukamoto. Hoci som už dávnejšie spomínal jeho snahu priblížiť sa bližšie k divákovi filmamy ako Gemini a Vital až tu môžme hovoriť o výraznej príbehovej štruktúre. Výraznej žánrovej preferencií a aj umiernenejšom tempe. To dovoľuje aby mal film vyše hodiny a pol čo je u Cukamota naozaj ojedinelé. Inak je Nightmare Detective zaujímavým konceptom. Podľa môjho názoru ale nie je až tak dotiahnutý do dokonalosti ako by mohol. Chýba mu väčšia hra s napätím a aj trefnejšie finále. Inak je to znova plné dobrých nápadov. Obete čo sa sami počas nočných môr ubodávajú. Balansovanie medzi snom a realitou a aj celkom ugly motherfucker na konci. Sympatický hlavný hrdina bohužiaľ zatienený hlavnou vyšetrovateľkou - ktorá je dosť pekná. Je to ľahší nad priemer. Ale len z úcty k Cukamotovi. Som dosť zvedavý kam to posunie pokračovanie. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Tsukamoto proste vala. Moderny hororovy-mysteriozny-krimi napinak. Na to, aby thriller fungoval, musi mat originalnu a dobre vystavanu zapletku. A tu tento film ma. Presnejsie, dej ma mnoho skutocne originalnych prvkov a tie su este silno umocnene typickym Tsukamotovym rukopisom - hyperaktivna kamera, hypnoticka atmosfera, agresivny hudobny a zvukovy sprievod (ta hudba je ako vzdy proste skvela), surovost, alebo aj pritomnost samotneho Tsukamota, ktory je sam o sebe velmi jedinecny zjav. A uz len pre to, ze reziser vniesol do uz mierne vycerpaneho zanru originalitu a cerstvu krv, si plne hodnotenie urcite zasluzi. (9/10) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle je hodně zajímavej horor z japonský celkem hodně zručný dílny. V podstatě to je tak trochu založený na Noční můře z Elm street a taky trochu na Cage, ale dopad to má daleko silnější, temnější, mrazivější a působivější a má to skvělou atmosféru, obzvlášť ty útoky ve snech jsou absolutně perfektní a kazí je jen fakt, že ke konci už je to takovej guláš, že lze celkem složitě rozpoznávat, co je ještě sen, co je nějaká snad další vrstva ve snu a co je realita. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Tsukamotem a hned takřka perfektní filmový zážitek. Nebýt v určitých fázích poněkud roztahané stopáže, tak ani není mnoho co vytýkat. Zajímavý námět, který je skrze minimalistickou, avšak velmi působivou vizuální stránku a skvostné zvukové efekty přetaven v originální podívanou, která nepostrádá atmosféru. Spíše než-li z Noční můrou z Elm Street bych to však srovnával se Suicide Clubem v detektivnějším podání. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama