Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V japonském velkoměstě dojde k sérii sebevražd, které jsou spojené faktem, že obětem před smrtí někdo zatelefonoval z čísla 0. Mladá detektivka zjistí, že volající osoba takto vraždí lidi v jejich snech. Požádá proto o pomoc mladíka, který také dokáže vstupovat do lidských snů, ale sám pomýšlí na sebevraždu. Formálně i tematicky radikální autor Shinya Tsukamoto spojil svůj drásavě fyzický filmový styl s hororovým žánrem. Vytvořil tak dílo, které intenzifikuje motivy japonských hororů z doby po mezinárodním hitu Ring a obohacuje je o hloubku i přesah. V jeho temné vizi světa lidé apaticky proplouvají mezi chladnými zdmi velkoměsta a své úzkosti přenášejí do snů, které tak namísto úniku z reality přinášejí ještě větší utrpení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Tsukamotem a hned takřka perfektní filmový zážitek. Nebýt v určitých fázích poněkud roztahané stopáže, tak ani není mnoho co vytýkat. Zajímavý námět, který je skrze minimalistickou, avšak velmi působivou vizuální stránku a skvostné zvukové efekty přetaven v originální podívanou, která nepostrádá atmosféru. Spíše než-li z Noční můrou z Elm Street bych to však srovnával se Suicide Clubem v detektivnějším podání. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Trochu iný Cukamoto. Hoci som už dávnejšie spomínal jeho snahu priblížiť sa bližšie k divákovi filmamy ako Gemini a Vital až tu môžme hovoriť o výraznej príbehovej štruktúre. Výraznej žánrovej preferencií a aj umiernenejšom tempe. To dovoľuje aby mal film vyše hodiny a pol čo je u Cukamota naozaj ojedinelé. Inak je Nightmare Detective zaujímavým konceptom. Podľa môjho názoru ale nie je až tak dotiahnutý do dokonalosti ako by mohol. Chýba mu väčšia hra s napätím a aj trefnejšie finále. Inak je to znova plné dobrých nápadov. Obete čo sa sami počas nočných môr ubodávajú. Balansovanie medzi snom a realitou a aj celkom ugly motherfucker na konci. Sympatický hlavný hrdina bohužiaľ zatienený hlavnou vyšetrovateľkou - ktorá je dosť pekná. Je to ľahší nad priemer. Ale len z úcty k Cukamotovi. Som dosť zvedavý kam to posunie pokračovanie. ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého vyvolává mrazení v zádech a menší srdeční příhody především skvělá zvuková/ruchová/hudební stránka (snad až na závěrečné titulky, při kterých běží nějaký nepříliš pěkný popík) a občas hodně dobře hysterická kamera - což má po chvíli za následek, že divák se proti dalším brutálním útokům na své ušní bubínky tak nějak obrní a jednoduše už se nebojí - a to je samozřejmě špatně. Přitom zezačátku měl snímek slušný náběh na nemálo zajímavý mysteriózní horor - jenže ten se zanedlouho ukáže být až moc průhlednou podívanou "na efekt". Škoda, tak trochu promarněná šance. ()

stub 

všechny recenze uživatele

V zásadě klobouk (které Tsukamoto tak rád nosí) dolů. Snad jen Japonci svedou natočit něco takového, aniž by to byla úplná slátanina. Styl je výrazně komiksový, práce s napětím sofistikovaná (působit na dnešního otrlého diváka podobně nepřímočarými prostředky je docela kumšt). Přes "fantastický" příběh je atmosféra taková pěkně skutečná a chladná. Matsuda typově výborně sedí, výkon jako takový však podává jen průměrný - z Kyoichiho je příliš cítit určité "dobráctví"... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle je hodně zajímavej horor z japonský celkem hodně zručný dílny. V podstatě to je tak trochu založený na Noční můře z Elm street a taky trochu na Cage, ale dopad to má daleko silnější, temnější, mrazivější a působivější a má to skvělou atmosféru, obzvlášť ty útoky ve snech jsou absolutně perfektní a kazí je jen fakt, že ke konci už je to takovej guláš, že lze celkem složitě rozpoznávat, co je ještě sen, co je nějaká snad další vrstva ve snu a co je realita. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama