Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V japonském velkoměstě dojde k sérii sebevražd, které jsou spojené faktem, že obětem před smrtí někdo zatelefonoval z čísla 0. Mladá detektivka zjistí, že volající osoba takto vraždí lidi v jejich snech. Požádá proto o pomoc mladíka, který také dokáže vstupovat do lidských snů, ale sám pomýšlí na sebevraždu. Formálně i tematicky radikální autor Shinya Tsukamoto spojil svůj drásavě fyzický filmový styl s hororovým žánrem. Vytvořil tak dílo, které intenzifikuje motivy japonských hororů z doby po mezinárodním hitu Ring a obohacuje je o hloubku i přesah. V jeho temné vizi světa lidé apaticky proplouvají mezi chladnými zdmi velkoměsta a své úzkosti přenášejí do snů, které tak namísto úniku z reality přinášejí ještě větší utrpení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

To si jednoho večera pan Cukamoto pustil Noční můru v Elm Street a řekl si že by mohl natočit japonskou verzi snového zabijáka.Nutno dodat že se toho ujal fakt poctivě.Atmosféra je dobrá.Jen to míchaní snů s realitou mi dělalo ze začátku problém.Jinak samá pozitiva.Zkrátka a dobře si to udělal po svém a ono to funguje.Hláškujícího Freddyho Kruegera sice nepřekoná,protože Freddy je jen jeden.Ono i to přirovnání k noční můře je bráno hodně s nadsázkou.Rozhodně ale tenhle snímek stojí za zkouknutí. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

S horrorovou Asií jsem takřka definitivně skoncoval někdy před dvěma lety, když jsem se totálně přejedl dlouhovlasých duchů a nesmyslných úchyláren. Jen obcčas sáhnu po zajímavě vypadajícím snímku, většinou, až když ho prověří dostatečné množství diváků. Bohužel, v případě Nightmare Detectiva jsem se trochu přehmátnů. Ne, že by neměl zajímavé okamžiky nebo námět, ale prostě mi přišel poměrně nudný. A to je samozřejmě problém. Tsukamoto umí rozhodně lepší věci. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Tsukamoto proste vala. Moderny hororovy-mysteriozny-krimi napinak. Na to, aby thriller fungoval, musi mat originalnu a dobre vystavanu zapletku. A tu tento film ma. Presnejsie, dej ma mnoho skutocne originalnych prvkov a tie su este silno umocnene typickym Tsukamotovym rukopisom - hyperaktivna kamera, hypnoticka atmosfera, agresivny hudobny a zvukovy sprievod (ta hudba je ako vzdy proste skvela), surovost, alebo aj pritomnost samotneho Tsukamota, ktory je sam o sebe velmi jedinecny zjav. A uz len pre to, ze reziser vniesol do uz mierne vycerpaneho zanru originalitu a cerstvu krv, si plne hodnotenie urcite zasluzi. (9/10) ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

Stylově brutální začátek se podobal výbuchu supernovy, postupem času ale hvězdý svit postupně pohasínal. "Tam ale nebyly vůbec pěkné barvičky!" řekl by kolega LIVINGDEAD, já říkám, matné a temné barvy dávají Detektivu nočních můr komiksovou stylizaci a podtrhují i tak výbornou atmosféru, čemuž dopomáhá netradiční kamera a záporák. Nápad je to určitě zajímavý, svěřit tuto látku do rukou psycha Tsukamota byl výborný tah, škoda, že se ke konci opakuje a míchá reality, představy a sny tak nepřehledně, že to přestává bavit. Překvapující upozadění Matsudy co by "snového návštěvníka," neskutečně krásně ledová Hitomi - zklámání závěrem však potlačit nedokáži. 7/10 ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Temný, až depresivní smínek... Upřímně ani nevím jak ho popsat... Jde o záležitost, kde si budete klást otázky co a proč se to děje, pak to začnete chápat více a více a snímek vás pohltí... Aspoň mě tedy pohltil... O nějakých efektech se zde moc mluvit nedá... O atmosféře však ano a ta je někdy tak hustá a silná, že mi skoro protrhla obrazovku a vrthla ke mě domů... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama