Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V japonském velkoměstě dojde k sérii sebevražd, které jsou spojené faktem, že obětem před smrtí někdo zatelefonoval z čísla 0. Mladá detektivka zjistí, že volající osoba takto vraždí lidi v jejich snech. Požádá proto o pomoc mladíka, který také dokáže vstupovat do lidských snů, ale sám pomýšlí na sebevraždu. Formálně i tematicky radikální autor Shinya Tsukamoto spojil svůj drásavě fyzický filmový styl s hororovým žánrem. Vytvořil tak dílo, které intenzifikuje motivy japonských hororů z doby po mezinárodním hitu Ring a obohacuje je o hloubku i přesah. V jeho temné vizi světa lidé apaticky proplouvají mezi chladnými zdmi velkoměsta a své úzkosti přenášejí do snů, které tak namísto úniku z reality přinášejí ještě větší utrpení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Trochu iný Cukamoto. Hoci som už dávnejšie spomínal jeho snahu priblížiť sa bližšie k divákovi filmamy ako Gemini a Vital až tu môžme hovoriť o výraznej príbehovej štruktúre. Výraznej žánrovej preferencií a aj umiernenejšom tempe. To dovoľuje aby mal film vyše hodiny a pol čo je u Cukamota naozaj ojedinelé. Inak je Nightmare Detective zaujímavým konceptom. Podľa môjho názoru ale nie je až tak dotiahnutý do dokonalosti ako by mohol. Chýba mu väčšia hra s napätím a aj trefnejšie finále. Inak je to znova plné dobrých nápadov. Obete čo sa sami počas nočných môr ubodávajú. Balansovanie medzi snom a realitou a aj celkom ugly motherfucker na konci. Sympatický hlavný hrdina bohužiaľ zatienený hlavnou vyšetrovateľkou - ktorá je dosť pekná. Je to ľahší nad priemer. Ale len z úcty k Cukamotovi. Som dosť zvedavý kam to posunie pokračovanie. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Temný, až depresivní smínek... Upřímně ani nevím jak ho popsat... Jde o záležitost, kde si budete klást otázky co a proč se to děje, pak to začnete chápat více a více a snímek vás pohltí... Aspoň mě tedy pohltil... O nějakých efektech se zde moc mluvit nedá... O atmosféře však ano a ta je někdy tak hustá a silná, že mi skoro protrhla obrazovku a vrthla ke mě domů... ()

Reklama

stub 

všechny recenze uživatele

V zásadě klobouk (které Tsukamoto tak rád nosí) dolů. Snad jen Japonci svedou natočit něco takového, aniž by to byla úplná slátanina. Styl je výrazně komiksový, práce s napětím sofistikovaná (působit na dnešního otrlého diváka podobně nepřímočarými prostředky je docela kumšt). Přes "fantastický" příběh je atmosféra taková pěkně skutečná a chladná. Matsuda typově výborně sedí, výkon jako takový však podává jen průměrný - z Kyoichiho je příliš cítit určité "dobráctví"... ()

obitus 

všechny recenze uživatele

S horrorovou Asií jsem takřka definitivně skoncoval někdy před dvěma lety, když jsem se totálně přejedl dlouhovlasých duchů a nesmyslných úchyláren. Jen obcčas sáhnu po zajímavě vypadajícím snímku, většinou, až když ho prověří dostatečné množství diváků. Bohužel, v případě Nightmare Detectiva jsem se trochu přehmátnů. Ne, že by neměl zajímavé okamžiky nebo námět, ale prostě mi přišel poměrně nudný. A to je samozřejmě problém. Tsukamoto umí rozhodně lepší věci. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Vyšetřování nočních můr představuje přesné splynutí žánru a autorského přístupu; nejen proto, že Cukamotův formální styl je pro horor naprosto ideální. Film ignoruje schémata asijských hororů a díky osobitému uchopení obecných principů žánru (např. skrze detektivní vyšetřování ve snech dochází ke spojení racionality a iracionality, zatímco jiné horory tyto přístupy staví do opozice) vzniklo dílo, které je jednak mimořádným příspěvkem své kategorie a současně integrální součástí Cukamotovy tvorby. ___ Více v recenzi na Rejže.cz. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama