Reklama

Reklama

V Saúdské Arábii dojde k teroristickému útoku, při kterém zemřou desítky zaměstnanců ropné společnosti. FBI vyšle do akce svůj nejlepší tým, vedený energickým agentem Ronaldem Fleurym. Na vyšetření celé události mají pouze pět dní. Saúdskoarabská realita jim všem ale uštědří tvrdou životní lekci a představu o snadné misi rozbije napadrť. Navzdory tomu, že nechápou kulturu, v níž jsou nuceni dočasně žít, a přes všudypřítomnou nenávist a neochotu úřadů spolupracovat se jim nakonec podaří zdánlivě nepolapitelným teroristům dostat na stopu. Otázkou zůstává, zda nebude tato teroristická buňka pro čtveřici agentů a pár jejich místních kolegů příliš velkým soustem. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (618)

castor 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní, probushovský, atmosférický a maximálně úsporný thriller nás vhání na horkou půdu Saudské Arábie, kam se bez souhlasu nejvyšších amerických hlavounů vydává speciální jednotka, aby vyšetřila krvavý bombový masakr na americké civilisty. Úvodní minuty jsou bez debat dokonalé. Vizuálně originální titulky (rekapitulující vztahy USA a Východu) vystřídá filmařsky působivá sekvence atentátu par excellence. Až podezřele moc sympatický tým (stoprocentní klaďas Jamie Foxx, vtipkující pyrotechnik Chris Cooper, nekompromisní doktorka medicíny Jennifer Garner a skoro hlavy zbavený Jason Bateman) následně vyšetřuje v nepřátelské a administrativně nepřístupné atmosféře Rijádu, přičemž to sympaticky ubíhá a ještě sympatičtěji směřuje k dynamické finální řežbě, na kterou evidentně pečlivě dohlížel producent filmu Michael Mann. To, co nám tvůrci avizovali v prologu, tak v závěru dovedli k dokonalosti. A tady MŮŽE nastat problém. Příležitostný herec a podle všeho už i definitivně zručný režisér Peter Berg (Friday Night Lights) totiž na smutném faktu rozehrává akční podívanou a přitom se rafinovaně tváří jako ambiciózní, zatraceně vážný film (viz. Blood Diamond s DiCapriem). Vyčuhuje nám tak z toho viditelný kalkul, který chce potěšit jak diváky prahnoucí po akci, tak ty, které zajímá úskalí reálného světa. Dokonce zde vyzívá i k odplatě; myšlenkový rámec tu tak blokuje smysl čtyřčlenné elitní jednotky, aneb „zabijeme je dojednoho“. Přitom se Berg snaží být i politicky korektní (arabský policista je dobrák od kosti, mimochodem skvěle zahraný Ashrafem Barhomem). Nicméně celé to vypadá řemeslně velmi precizně, klouzajíc od bezchybné videoklipové akce (střih však nikdy není chaotický) k mírnému kýči. A když si vzpomenu na nedávné, „podobně“ naléhavé, pseudodokumentární drama s Angelinou Jolie A Mighty Heart, musím konstatovat, že mainstreamový styl mi sedl o mnoho více a dokázal avizované téma dostat nad hranici průměru. A co je ještě zásadní? Přímočarý děj jede na slušnou rychlost a neodskakuje, zbytečně se nekecá, přes snahu sdělit divákovi něco víc v zásadě zůstává na povrchu, což si myslím je v tomhle případě MOC dobře – a tak tvůrci naštěstí nemají v rukávu vedlejší dějové motivy a hluboké pointy, jak tomu jinde občas bývá!! 70%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $70miliónovTržby USA $47,536,778Tržby Celosvetovo $86,658,558Tržby za predaj DVD v USA $33,889,356 //počet predaných kusov 1,770,713║ Peter Berg chcel isť v šlapajách vyprávačov ako Michael Mann či Paul Greengrass ale darí sa mu to len polovičate, drama sa rysuje len povrchne, citovo nás moc nezaujme, príbeh nám nič nové nepovie, jedine čo mu vyšlo je akčný záver ale to už ako keby bol úplne iný film. Akcia tipu Vitajte v džungli mu skôr sadne. /videl v kine: 65%/ ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Peter Berg je milovaný některými recenzenty, ale není to zrovna pan režisér, kterého by milovaly davy. Jeho styl je zajímavý a snad i poutavý, ale pouze efektivní. Království to dokazuje z jeho filmů nejvíc. Film, o speciální jednotce, která vyšetřuje bombový výbuch je více o politice než o akci a střelbě. Což je vlastně škoda, protože politické téma není tolik zajímavé a hlavně není scénářem nijak extra rozvedené. Poslední půl hodina se to snaží dohnat, ale ani kdyby Jennifer Garner střílela z dvou samopalů naráz nestačilo by to. Jamie Foxx je tvrdý voják, stejně jako skvěle obsazený Chris Cooper. Celkově je obsazení naprosto skvělé a právě proto mrzí výsledek, kterým je politické drama s trochou střelby. Škoda, protože mohlo jít o opravdu nezapomenutelný snímek, který skončil na půl cesty mezi Syridianou a pořádnou akční peckou. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Naprostá spokojenost. Berg servíruje zajímavý příběh, který se na problematiku západního a arabského světa kouká docela chytře. Vizuálně je film špičkový od první do poslední vteřiny, Foxx je božan a závěrečná akce je něco, co člověka donutí krýt se před kulkami. Nemůžu se dočkat, až to uvidím znova. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Berg nenatočil film, na který si po nějaké době vzpomenete nebo nad kterým byste hlouběji přemýšleli. V jednom momemtu je dokonce až nepříjemně klišovitý, ale...tento film naštěstí režíroval Peter Berg, který Královstvím definitivně potvrzuje svoje režisérské kvality. Necelé dvě hodiny vás udržuje napjaté a natěšené, co zase bude dál a kam se vyšetřování vyvine. Roztřesená kamera Bergovy sluší (i když na Greengrasse stále nemá) a díky kvalitnímu hereckému obsazení je pár momentů hodných zapamatování. A když už nic, tak úvodní a závěrečná řežba za to rozhodně stojí. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (25)

  • Dej filmu je založený na viacerých skutočných udalostiach, vychádza najmä z bombového útoku na bytový komplex Khobar Towers neďaleko rafinérií Saudi Aramco v meste Khobar, masakru z roku 2004 taktiež v meste Khobar priamo v rafinériách Saudi Aramco a tiež bombových útokov na bytové komplexy v Rijáde z roku 2003. (Real Tom Hardy)
  • Palác princa Saudskej Arábie vo filme stvárnil luxusný hotel Emirates Palace v Abú Zabí. (Real Tom Hardy)
  • Haythem (Ali Suliman) používá ve filmu zbraně Heckler & Koch USP ráže .45 ACP a Colt M4A1 ráže 5.56mm. (dc125)

Související novinky

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

07.03.2012

Wahlberg a Berg spojí síly. Po Bitevní lodi, jasném kandidátovi na popcornový výplach roku, se Peter Berg pokusí o něco vážnějšího a realistického ve stylu Království. Před časem se osobně seznámil s… (více)

Foxx se šťourá v rasových vraždách

Foxx se šťourá v rasových vraždách

30.10.2007

Jamie Foxx se ožehavých témat neleká. Po vyšetřování bombových útoků na Blízkém Východě se opět spojí se scenáristou Království Mattem Carnahanem, aby se tentokrát popasoval s rasovými problémy.… (více)

Reklama

Reklama