Reklama

Reklama

Kasandřin sen

  • USA Cassandra's Dream (více)
Trailer

Bratři Ian a Terry se topí po krk v dluzích. Nečekanou záchranu jim nabízí bohatý strýček Howard. Věc má však háček. Jeho peníze nemají zrovna nejčistší původ a jeho aktivity jsou předmětem policejního vyšetřování. Ian a Terry by pro něj mohli udělat "laskavost", za niž se jim štědře odmění. Dokážou bratři odolat nabídce, která je sice za hranicemi legálnosti, zato však velmi lákavá? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (365)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Osud, ten král výsměchů. Náramně si užívá, že lidé bez svědomí odcházejí bezbolestně a ti se svědomím v agónii.. Příběh jedné chorobné ctižádosti, co se na poměry antických dramat i autora nezvykle utápí ve vlažnosti a banalitě. Pinkalista slov a vztahů z Dostojevského akademie měl na britském kurtu match point, ale zkazil lehký míč a je tu zase shoda.. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Drama dvou bratrů, kteří si mají vybrat mezi vzájemnou rodinou výpomocí se svým strýcem nebo strávením zbytku svých životů po krk v dluzích, v režii Woodyho Allena? Na první pohled rozhodně zajímavé. Když se k jménu režiséra přidají ještě dva herci, kteří ztvární oba bratry, a to Ewan Mcgregor a Colin Farrell, očekávání jsou skoro dvojnásobná. Bohužel se nenaplní podle mého přání. Drama je rozehráno velmi vlažně, ale s přehledem a Allen udržuje oba herce ve velmi kvalitních výkonech. Přesto jakoby autor nevěděl, co chce říct. Oba bratři jsou velmi rozdílní, každý se z počátku projevuje různě, v určité chvíli filmu se jakoby obrátí a každý se chová opačně, což působí prazvláštně. To trochu ubírá na přirozenosti a poté následuje poměrně očekávaný průběh snímku, který ještě více potápí skvělé herecké duo. I díky své "správné" délce jde určitě o kvalitní snímek, který se však nerozhodl jaké poselství by chtěl říct a působí rozvlekle. Přesto silnější 3* místo slabších 4. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco ve stylu Match Pointu, a to také dostal (přestože dřívější Allenův počin mě chytl o něco více). Na filmu se mi líbilo to postupné dávkování adrenalinu divákovi a budování napětí (zda a jak „to“ bude provedeno). Vlastně vůbec celá ta Woodyho práce s publikem a jeho emocemi, ale ještě více myšlenkami byla parádní. Divák je nucen dumat nejen nad tím, jak se má postavit k hlavním hrdinům (fandit jim? Odsoudit je?), avšak také, jak by se zachoval on v jejich kůži, což je podstatně nepříjemnější a zajímavější (kam až by člověk zašel a co by u toho asi cítil? A kdyby překročil onu hranici, dokázal by se vyrovnat s výčitkami?). K bezproblémovému „naladění“ na morální dilema napomáhají svými výkony Ewan s Colinem, kteří si jako bratři dost sedli, a především v divákovi plně vyvolali tu představu 2 vystrašených lidí, kteří mají svým činem rozhodnout o své budoucnosti. Ano, netvrdím, že jde tematicky o něco originálního, ovšem v tomto případě (mně osobně) nezáleží ani tak na tom „co“, ale „jak“ to bylo zpracováno. A to platí nejen o celém tomto filmu, nýbrž i závěru, který jistě překvapí (opět, ne tím, co se nakonec stane, ale jak). A já jsem celkově spokojen, a proto dávám slušné 4*. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Snímek Kasandřin sen stojí na osvědčeném motivu a lá "Zločin a trest" a na precizních hereckých výkonech ústřední bratrské dvojice, přičemž Colin Farrell mi tu opět dokázal, jak perfektním je hercem. Pochválit je však nutno také režii a hudbu, která je v patřičných okamžicích dokonale mrazivá a úderná. Holt Philip Glass je opravdový mistr. Děj je také zajímavý a vždy ne zcela předvídatelný a jeho konec je vskutku dokonalý. 5* ()

castor 

všechny recenze uživatele

Londýn jako morálně pochybné místo a až překvapivě přímočarý děj, ale přesto je tu stále cítit SÁM MISTR. Legendární Woody Allen nepolevuje, sic to ani zdaleka není tak jistý tah na bránu jako v případě ze všech stran chváleného Match Pointu. Určitě ale vyhnal do extrémů samotnou manipulaci se svými postavami – bratry Ianem a Terrym, což se obávám není dobře. V prvních minutách snímku na diváka čeká poměrně standardní záležitost – řeší se vztahy, ženy, alkohol i sázková posedlost. Právě sourozenecká dvojka se po svém ujme přání svého movitého strýce a začne osnovat vražedné plány. Allenův smysl pro ironický komentář zůstal prakticky nedotčen, je ukryt hluboko pod britskou oblačností a i na minimální ploše zvládá udržovat napětí (oběť přichází do svého bytu a není sama). Zároveň je potěšující, jak autor manipuluje s diváckými sympatiemi a přesouvá je od jednoho bratra ke druhému. V rozpačitě přijatém thrilleru už dávno sedmdesátiletého tvůrce jsou však zakomponované i zbytečné prvky a bez allenovských typicky úderných bonmotů se tu rozehrává mnohdy až příliš doslovná antická tragédie!! Silnější, ale pořád jen ***. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • I když se původně měl film natáčet v Paříži, nakonec vznikal od 10. července do 22. srpna 2006 v Brightonu a Londýně. (Tygrys)

Reklama

Reklama