Reklama

Reklama

Roundhay Garden Scene

Obsahy(1)

Tento krátkometrážny počin je v podstate začiatok kinematografie. A tak 14. Októbra 1888 vzniká prvý hraný film v trvaní 2 sekúnd, natočení v záhrade u rodiny Whitleyových v meste Yorkshire vo Veľkej Británii. (T2)

Recenze (127)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Který "film" je vůbec ten první na světě? Někdo uvádí právě Roundhay Garden Scene. Nicméně nejde o film, tak jak jej chápeme v dnešním slova smyslu, ale "jen" o první rozpohybované obrázky. Za svoji přelomovost si tohle kraťounké dílko zaslouží i plný počet. Na druhu stranu jde o naprosto běžný záběr, který toho řekne jen velmi málo. Proto tři hvězdy jsou jako průměr akorát. ()

Elrond88 

všechny recenze uživatele

100%; Roundhay Garden Scene je nejstarší film. Pokud je to film. Na počátku filmové historie stojí dvouvteřinový záběr zahrady - včetně několika lidí. Je velmi těžké takový záběr ohodnotit, protože to objektivně není možné. Já jsem na něm hodnotil především historickou hodnotu a pak také dojem, který na mě tak starý filmový záběr zanechal. Chápu, když někdo ohodnotí uměleckou hodnotu odpadem, přesto je neobjektivní srovnávat s dnešní kinematografií, protože to by musely odejít se špatným výsledkem i třeba filmy ze třicátých let... ()

Reklama

Shizle 

všechny recenze uživatele

Film důležitý zejména pro ty, kteří doteď pochybovali o tom, zda vůbec můžeme Muybridgeovi sekvence fotografií a jim podobné označovat jako filmy. Snímky z Roundhay Garden Scene už totiž nejsou zachyceny na několik fotoaparátů, ale pouze na jednu kameru. Film se skládá z 20 snímků a ukazuje čtyři postavy pohybující se v anglické zahradě. Technologický pokrok obrovský, zachycen je ale pořád pouze pohyb lidí, podobně, jako u dřívějších sekvencí fotografií. Nasnímáno na kameru s jednou čočkou MkII (Single-Lens Camera MkII), kterou si opět Le Prince navrhnul a sestrojil sám a s kterou vytvořil i své další dva snímky. ()

ad-k

všechny recenze uživatele

Nelze hodnotit vzhledem k dvouvteřinové stopáži, nicméně považuji za nesmírně kouzelné nahlédnout do 19. století, kdy film byl v úplných počátcích a vznik takových obrazů spíše alchymií, pro pozorovatele možná až magií. Že se na plátně nic neděje a vidíme pár kroků muže s buřinkou a hůlkou... to je v podstatě úplně nepodstatné. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Z filmu se zachovala jen fotografická kopie části 2 1/8 palce širokého filmového pásu. (mr.filo)
  • Ve filmu se objevila režisérova tchýně, která zemřela právě v roce 1888. (Kulmon)
  • Nejstarší známý film, který se dochoval. (Kulmon)

Reklama

Reklama