Reklama

Reklama

Hraběnky

(seriál)
Česko, 2007, 15 h 35 min (Minutáž: 55 min)

Režie:

Jaroslav Brabec

Kamera:

Petr Koblovský

Hudba:

Jan Jirásek

Hrají:

Josef Abrhám, Jana Hlaváčová, Lenka Vlasáková, Andrea Elsnerová, Zuzana Bydžovská, Vladimír Dlouhý, Jiří Langmajer, Richard Krajčo, Zuzana Vejvodová, Vlasta Chramostová, Josef Vinklář (více)
(další profese)

Epizody(17)

Obsahy(1)

Člověk nemusí rozumět snům svých blízkých, ale musí chápat, že je mají.  Tak nějak by mohlo znět motto sedmnáctidílného seriálu z prostředí současné vesnice, jehož hrdina Josef Hrabě, soukromý zemědělec, podřídil celý svůj život budování rodinné farmy. Má k tomu ideální podmínky: pozemky, stroje, zkušenosti, ale hlavně manželku a čtyři už dospělé dcery. Až na to, že jejich představy o životě se od těch otcových poněkud liší. A tak když Hrabě trochu nesmyslně přikoupí další pozemky, místo aby myslel na tajná přání svých blízkých, rodina se vzbouří. Ženy odmítají být levnou pracovní silou, neslyší na jeho argumenty, že pracují na svém a že jednou mu budou všichni vděční. Srdce našich „Hraběnek“ totiž momentálně více zaměstnává tajemný mladý muž, který se přistěhoval do vesnice, aby si tady založil truhlářství... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

kekinka 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem byla velmi zvědavá. Všude jsem četla, jak to má být něco netradičního, speciálního, odlišného. V dokumentu o natáčení Hraběnek většina tvůrců deklaruje, že hlavní pro ně byla snaha o autenticitu. Ano, autenticita se tomuto seriálu upřít nedá. Už jen pro to, že působí, jako by byl natočen ruční kamerou. A to je dle mého názoru to, na čem seriál padá. Kamera se snaží o všelijaké efekty (viz. bouřka) a sklouzává tak k rychlým přechodům, mnoha střihům...a to bohužel působí velmi amatérsky. Další věcí, která se mi na seriálu nelíbí, je jeho obrovská rozvláčnost, až roztahanost. Scéna, když Krajčo jde po schodech na obecní úřad, trvá nekonečně dlouho, je proložena několika střihy...ale proč?! nevadí mi rozvláčné filmy, pokud se v nich něco děje, pokud má pomalost a rozvláčnost nějaký účel. V Hraběnkách jsem doposud žádný účel neobjevila. První díl seriálu by měl diváky nalákat, strhnout, nabudit na další díly...tady se bohužel tak nestalo. Už jen pro to, že se v té jedné hodině opravdu skoro nic nestalo. Samozřejmě se na seriálu dají najít i pozitiva - herecké výkony, dialogy, které ve většině případů znějí zcela přirozeně... Ale v konečném výsledku 3*. A mrzí mě to, protože jsem se na Hraběnky opravdu dost těšila. Kdy v čr vznikne nějaký opravdu dobrý seriál? ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem čekala, že se to "nějak" rozvine, že z toho nakonec "něco" bude. Ale nedočkala jsem se. A je mi to docela líto, protože jsem se na seriál těšila. Byl opravdu "realističtější", než ostatní současná tvorba, jak tvůrci slibovali. Avšak způsob, jakým to bylo provedeno, se nepovedl. Já jsem se téměř u každého dílu trápila, nebylo se tam nač těšit. Syrový, (ne)realistický příběh v pochmurném prostředí bez překvapujících momentů. K propadáku to má blíže než k seriálovému hitu. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Ještě odpornějši a vykonstruovanějši sračka než slámova Štěstí aneb jak se měšťak a spolu s ním diváci ve svých obývacích pokojích dojímají nad tím, jak je to na venkově těžké. Proč jsou vždycky tak nadějné scénáře s opravdu vydařenými dialogy zabity neopodstatnitelnou stylistickou figurou a obsazením profesionálních herců či lidí z "umělecké" branže, kterým nevěřím, že vstávají se slepicemi a uléhají s krávami. Snobárna nejvyššiho ražení, která je přesto kvalitnějši než většina toho, co jde z české pekelné kotliny do kin. Hraběnky nejsou vyložený hnůj, ale to úrodné pole, na které bylo zaděláno docela slušně (fabule je opravdu vyvedená a ta látka měla potenciál!), pohnojil režisér spolu s herci a kameramanem. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ano. Někdy mám pocit, že český divák neví, co chce. Hlavně, pokud jde o TV tvorbu. Jednou nadává, že nejde o film, ale o divadlo (a u přepisu divadelní hry o něj SKUTEČNĚ jde), jindy, když mu je nabídnuto něco jiného, řve, že chce úplně ještě snad něco jiného. Jaroslav Brabec, konkrétně tedy, režíruje pořád stejně, stejně dobře, a pokud je jeho práce u jednoho projektu vynášena do nebes a u jiného haněna, je v tom velký rozpor. Jediný problém Hraběnek je poněkud řídší děj s jedním hodně přehnaným zvratem (elektrický sloup), na duhé straně oceňuju dialogy, po mnoha letech mám u českého seriálu pocit, že slyším mluvit skutečné lidi. V tomto smyslu byla dost mimo i recenze Jana Jaroše v Reflexu, která tvrdila, že představitelé rodiny Hrabětových se neumí vcítit do postav lidí z venkova. Možná se to někomu nezdá, ale žijí tam i tací, kteří jdou proti tomu "zaběhnutému vesnickému stereotypu." Stejná hořkost zůstává i nad některými komentáři zde, opravdovými výkřiky do tmy, objevujícími se hlavně u té podceňované televizní tvorby. Od jisté doby se snažím vyhýbat konfrontačním reakcím, ale tady musím napsat - fakt už jděte do háje. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Typicky český seriál, který připomíná spíše dřívější tvorbu /20let zpátky/, ale řadím ho k těm lepším z těch novodobých. Výborné herecké obsazení od Léni Vlasákové až po Richarda Krajča a to tutti. Je fajn, když český divák vidí taky trošku jiné herce, než jen tu "slavnou" pětku dokola, víme?.Postavy jsou různorodé a jejich příběhy obyčejné s trably, které zažívá občas každý z nás. Navíc český venkov je hrozně krásný, takže škoda, že někteří třebas hodnotí jen podle jednoho dílu. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (2)

  • Hraběnky se natáčely převážně v obci Vysoký Újezd. Záběry na usedlosti, na které Hrabě (Josef Abrhám) a jeho rodina bydlí, se filmovaly nedaleko od Újezdu v obci Teletín. (karda1)

Reklama

Reklama