Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York City. Prosinec 1980. Mark Chapman přijíždí do New Yorku s úmyslem zabít Johna Lennona. Depresivní a neklidná duše je rozpolcena mezi respektem k osobě Johna Lennona a touhou ho zabít, aby se stal slavným. Příběh líčí Chapmanovo duševní zhroucení, ve kterém hrála roli jeho posedlost knihou J.D.Salingera Kdo chytá v žitě. Jeho démoni však zvítězí a přimějí ho zastřelit Lennona na schodech před vchodem do budovy, kde Lennon bydlel.

Kniha Kdo chytá v žitě, kterou měl u sebe Lennonův vrah byla také nalezena u Johna Hinckleyho, který spáchal 30.3.1981 atentát na Ronalda Reagana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Koho by nevyděsilo foto, kdy v roce 1980 se podepisuje J.L.. svému vrahovi, který je na fotografii rovněž vidět a výraz obličeje toho člověka? Zaujalo mě, že se vrah zabýval čtením BIBLE (V Německu už bylo jednou doporučeno, aby Bible nebyla vydávána, neb plete jen dětem a mladým a nezralým lidem hlavu), ale především mě zaskočilo, že rád čte SALINGERA (nedávno bohužel zesnulého), a jeho jediný román, který napsal a to z roku 1951 - KDO CHYTÁ V ŽITĚ, což je jedna z knížek, kterou bych zařadil do svého literárního TOPU 100. Nikdy nebyla zfilmována, a myslím, že je to dobře. Saliner byla významná osobnost americké literatury a rovněž nesmírně záhadná, neb se desetiletí neukazoval na veřejnosti, ale před časem se sešel se studentkou, ale pak utekl před kamerami...Tak to prezentoval VIASAT HISTORY... J.L. měl řadu příznivců i zde, a v osmdesátých letech se jednalo o nelegální akci srazy v den smrti J.L., a člověk musel mít hodně odvahy, aby se jich účastnil, protože byly socialistickou policií monitorovány... Obdobně pololegálně vznikla i kniha J.L., od Sekce hudebníků, kde je i rozsáhlý rozhovor s J.L., který je živým dokladem o jeho názorech na sebe, na život kolem sebe, členy kapely atd. J.L. škola nebavila, moc se tam nudil, a tak žil! A pořádně! A uměl! A pořádně! Takže některé písně The Beatles budou žít ještě hodně dlouho! Jsou prostě řečeno - o lidech a pro lidi a to je z nich znát! Síla pravé člověčiny....Pět hvězdiček dávám za věrné dešifrování mysle, jak jí šly myšlenky a pocity, a proto ty hvězdičky autorovi scénáře a režisérovi, oba to zvládli. A taky herec Jared Leto pásl na tu roli, odvedl vše taky více než dobře. ()

toi-toi 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Catcher in the Rye. Je to nudná kniha o ufňukanom sráčovi. Evidentne sa v nej J.P. inšpiroval, ako písať príbeh - ako jeden veľký balast nudy v pozadí plytkých pseudointelektuálnych kecov. Jared je tu úbohý. To, že kvôli roli ztlstol aby sa podobal, je chvályhodné. No tváriť sa ako niekto s miernou retardáciou, a rozprávanie monotónnym hlasom nie je vrchol jeho hrania. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo v štýle filmu Bobby, ale bol som sklamaný, lebo som sa dočal len obrovskej nudy. Našťastie je film krátky, ale sledovať cely čas psychicky narušeného človeka a počúvať jeho nezmyselné myšlienky, je dosť namáhavé. Záchranou je Jared Leto v hlavnej úlohe, pribratý na nepoznanie, ktorý svojim presvedčivým výkonom vytiahol tento film aspoň na priemernú úroveň. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně depresivní snímek. Jared Leto převádí herecký koncert a má můj obdiv. Do své role vžil a byl pro ni ochoten i rapidně přibrat - prostě borec. Krátká stopáž filmu jednoznačně prospěla, už takhle to bylo šíleně rozvláčně, avšak dost vtahující a úzkostné. K filmu mám jedinou výtku a to, že ona osudná chvíle je zpracována fakt blbě, což ovlivnilo i výsledný dojem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jared Leto na nerozpoznanie je ťahúňom celého filmu/nefilmu. Bol to skôr snímok o psychopatickom jedincovi, ktorý nevie čo skôr. Pozadie Lennovovej vraždy ale nebolo celkom doriešené, prakticky sa celý čas len dívame na blázna, ktorý sám seba presviedča, že to urob a nakoniec to aj urobí. Iné okolnosti sú neukázané a teda to nemôže prilákať veľa divákov Osobnosť Lennona si určite zaslúži komplexnejší film. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (7)

  • V úvodu filmu, při prvním záběru na Manhattan v New Yorku a před rozhovorem Marka Chapmana (Jared Leto) s taxikářem, chybí v panorama výškových budov Dvojčata (budovy světového obchodního centra). V následujícím záběru jsou již na svém místě. (EndyseQ)
  • Pro roli přibral Jared Leto 67 liber (=30 kilogramů). Občas byl dokonce upoután na vozík, kvůli rychlému nárůstu váhy. (Foox)

Reklama

Reklama