Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Klasická zápletka o pomstě až za hrob, podávaná na pozadí nádherných scenérií. Nicméně to má ještě něco navíc a nemyslím tím velmi dobré výkony Brosnana a Neesona. Přirovnání k Proposition už tu několikrát proběhlo, ale mě to svým způsobem připomínalo i Apploosu, kterou jsem viděl dříve než Seraphim Falls. Také tam byla otřepaná zápletka, také to nebyl scénáristický skvost a také dialogy nestály za nic. Ale mě se to zkrátka líbilo a stejně tak se mi líbil Van Anckenův film. Prostě to na mě působilo opravdově a navíc se to nebálo i trošku zafilozofovat - Studi a Anjelica byli skutečným bonbónkem. Škoda toho konce, ale i tak je to velmi solidní záležitost. 75% ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Těžko říci, jako jo i ne. Ze začátku to vypadá, že Brosnan si to s bandou pronásledovatelů pěkně z ostra vyříká. Což se vlastně i stane, poměrně brzy. Už jen ten začátek v zasněžených lesích je neskutečně brutální, jen škoda, že to nevydrží až do konce. Protože film je dost dlouhý a stává se z něho jen putování s pronásledováním z bodu A do bodu B, pak do C a D a tak dále. Občas mě zaráželo, jak Neeson stále ví kudy má jet :) Nakonec nám film prozradí proč Neeson chce Brosnana uštvat. Okay dejme tomu. A ocitáme se v celém závěru, který mě teda moc nenadchl. Rozuzlení mi přišlo dost plytké a bez nápadu. Spoiler: někdo měl zkrátka a dobře vyhrát a já osobně jsem to přál Brosnanovi!!!! P.S. Přeci jenom měl skvělý rambo nůž! ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Jeden chlap jde po krku druhému chlapovi. Důvody se divák dozví až v závěru (jo, je to očekávatelné klišé). Ani jedna z postav není vyloženě dobrá či zlá. Scénář je nepodstatný, tvrďáci prostě jdou, potkávají zcela bezvýznamné vedlejší figurky a dojdou až do trošku halucinogenního finále. Jediná pozitiva jsou Neeson s Brosnanem v hlavních rolích a pán kameraman s hudebním skladatelem. Hezky vypadající, drsné prázdno. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

David Von Ancken síce nič vyslovene nepokazil, no ani naplno nevyužil možnosti, ktoré sa mu núkali. Všetko je super fajn - od okamžitého nástupu do deja, cez všetky tie šťastné aj nešťastné náhody, neskutočný dôvtip hlavných hrdinov na jednej strane i infantilné omyly na strane druhej... je to ani nie tak realistické (ale je!), ako skôr hlavne ľudské. Nehovoriac už o perfektnom obsadení, ktorému dominuje Pierce Brosnan. Nie že by mal neviem akú náročnú úlohu, ale obrovsky mu to sekne a neodolateľne si to užíva... Zbytočné, i keď neprekážajúce sú však postupne gradované retrospektívy, nechutne klišoidná je hláška o hlúposti mladého bankového lupiča, no a najmenej zvládnutý je záver filmu, ktorý je po scenáristickej stránke bezchybný, spôsob jeho podania však málo dôrazný. ----- Minimálne od stretnutia s Indiánom sú už totiž obe hlavné postavy akoby v inom svete, ich vnímanie sa po obrovskom psychickom aj fyzickom vypätí zmenilo, z priamočiarej naháňačky sa stáva metafyzická reflexia a ono by to všetko aj zafungovalo, keby podobné zmeny zaznamenala aj atmosféra snímku. Práve tu však pán režisér nepríde s potrebným posunom v spôsobe akým príbeh doteraz rozprával, resp. je to posun minimálny a pointa tak nejednému divákovi beznádejne uniká. Nemám v tomto prípade pocit, že by sa tak dialo z nevedomosti, skôr z prílišnej opatrnosti. Sympatický dojem prevláda, o to väčší je však smútok z vymenovaných nedostatkov. Škoda, kombinácia Sergia Leoneho, Jima Jarmuscha a Arthura Penna by bola kurevsky výdatným sústom. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

1 vs 1 survival fight, jehož ringem je drsná divočina, která je stejně nelítostná jako ústřední duo, v němž o něco víc dominuje Pierce Brosnan. Nechybí úchvatné scenérie a fenomenální práce kameramana. Černobílé charaktery postav zpestřují vesměs jednoduchý koncept. Rádoby mysteriózní finále mi však do celého příběhu moc neštimovalo. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Hoci sa dej odohráva v Nevade, žiadne scény sa tam nenatáčali. Medzi skutočné miesta natáčania patria Oregon, Kalifornia a Arizona. Všetky tieto štáty hraničia s Nevadou. (m.a.t.o.)
  • Puška plukovníka Carvera (Liam Neeson) vo filme je železná puška Henry 1860, čo naznačuje, že bola jednou z prvých štyroch stoviek vyrobených predtým, ako bola koncom roku 1862 nahradená modernejšou mosadzou. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama