Reklama

Reklama

Liška pouště

  • Česko Pouštní liška (více)
Trailer

Obsahy(1)

Polní maršál Rommel, přezdívaný liška pouště, je velitelem německých jednotek Afrikakorps a jeho brilantní taktika mu vysloužila respekt jak přátel, tak nepřátel. Když se u El Alameinu obrací příliv, neuposlechne Rommel Hitlerovy rozkazy a stáhne své muže z boje. Při návratu do Německa je rozpolcen mezi loajalitou k vlastní zemi a svým vlastním úsudkem. Je přinucen podniknout drastické kroky, aby ochránil svoji rodinu od možného nebezpečí. (Hans.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Komorný, vojnový snímok z druhej strany, ktorý skúma nálady a emócie nemeckého veliteľského vojska trošku ošemetne a lobisticky. Lenže je pravdou, že už samotný akt profilu z inak ako zo spojeneckých kruhov je vo vývoji niektorých žánrov akýmsi kategorickým príkladom miernej evolúcie a sebareflexií dejín. Miestami som striehol a lapal po dychu, miestami "zíval", čo sa preukazovalo spravidla miešaním odporujúcich sa izmov dokumentarizmu-militarizmu či sprievodného voiceoveru vs. tradičnej dramatickej stavby. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Rommelův neautorizovaný životopis, který mně osobně docela dost překvapil. Po tom všem, co pro Německo vybojoval, se k němu to samé Německo v čele s Hitlerem otočilo zády! Když má někdo válčit bez tanků, bez děl a dokonce i bez benzínu, tak se může jmenovat i Rommel a nic s tím nesvede. Přesto to byl jeden s největších a nejčestnějších německých generálů, později s hodností polního maršála. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rommel...Rozvážny a obdivuhodný muž, ktorý sa dokázal vzoprieť i rozkazom Hitlera a získal rešpekt a uznanie aj u spojencov. Čakal som iba priemerný až podpriemerný film o jeho živote alebo skôr najzaujímavejšej časti jeho života, ale výsledok ma milo prekvapil. Film síce nejde veľmi do detailov a hĺbky, ale v tých krátkych, necelých 90-tich minútach je vykreslený jeho príbeh pomerne vierohodne. Vždy sa to dá lepšie, ale keďže som iný film o Rommelovi nevidel, tak neskrývam spokojnosť. Je trochu škoda, že jeho ťaženie s Africa corps nedostalo priestor, ale na druhej strane potešila scéna s vrieskajúcim Hitlerom. 70%. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek zachycující podstatnou část života jednoho z nejlepších německých velitelů maršála Rommela. Díky svým schopnostem a inteligenci získal zcela oprávněně přezdívku "Liška pouště". Měl smůlu v tom, že bojoval na nesprávné straně, i když nebyl nacista, vedl dobyvačnou válku v zájmu hitlerovského Německa. Každopádně byl o hodně schopnějším velitelem, než jeho protějšek maršál Montgomery, který byl po porážce německých a italských vojsk v severní Africe zcela neprávem glorifikován. S drtivou převahou, kterou měli Britové nad Afrikakorpsem, díky "odborným" zásahům Hitlera do vedení války, a s pomocí Američanů v závěru operací v Tunisu, by Němce s Italy porazil i naprostý ňouma. Neschopnost Montgomeryho se pak naplno projevila, když jenom kvůli své prestiži prosadil realizaci naprosto nepřipravené operace Market Garden, která stála spojence desítky tisíc můžů. K válce v Africe pak dlužno dodat, že Hitler s Mussolinim "udělali co mohli" aby Rommel bitvu v Severní Africe prohrál. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neplánovane som si pozrel film o Rommelovi a som celkom spokojný. Pri jeho hodnotení je dobré mať na zreteli, že bol nakrútený šesť rokov po vojne a keď jej víťazi nakrúcajú film o niekom úspešnom spomedzi porazených, tak to nemôže byť historicky verný obraz. Napriek tomu je vidno, že sa tvorcovia o to snažili a James Mason tiež prispel svojim dielom k vytvoreniu obrazu poľného maršala, ktorý si od vodcu vyslúžil trest smrti a od Churchilla uznanie. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Klaus von Stauffenberg (Eduard Franz) má ve filmu pásku přes pravé oko, ale ve skutečnosti přišel o levé. (vangobseck)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné životopisné knihy Desmonda Younga. (Hans.)
  • Dům, který Rommel (James Mason) s generálem Burgdorfem (Everett Sloane) a Maiselem (Don De Leo) na konci filmu opouští, je skutečný Rommelův dům v Herrlingen u Ulmu. (vangobseck)

Reklama

Reklama