Reklama

Reklama

Závěť

  • Srbsko Zavet (více)
Trailer

Starý muž jménem Živojin Markovič, žijící v odlehlé vesničce, se modlí, aby jeho vnuk Cane odjel do města, prodal svou krávu a přivedl si manželku. Ve městě se má setkat s dědečkovým nevlastním bratrem, ale ten už nežije. Místo toho se setká s jeho dvěma vnuky, dvěma dobrosrdečnými bratry, kteří jsou ale drobnými zločinci a odborníky na demolice. Cane si s těmito muži brzy rozumí a také se zamiluje do školačky Jasny, kterou si chce vzít, aby splnil slib dědečkovi. Zaplete se do rodinných záležitostí této dívky, zachrání ji i její matku před prostitucí a gangstery, které vede muž jménem Bajo. Vrátí se s nimi do vesnice včas, aby navzdory gangsterům oslavili Živojinovu svatbu se sousedkou. I když Bajo a jeho banda dělají, co můžou, aby všechno zmařili, konají se svatby dvě. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

Marze 

všechny recenze uživatele

Nepravděpodobnější důvod vzniku filmu byly 60. narozeniny filmového festivalu v Cannes. Noví diváci a fanoušci Kusturicových komedií si mohli zamluvit sedadlo v první řadě zatímco diváci, kteří už nějaký jeho film viděli mohli žádat o zlevněné sedačky. Je to smělý a hlučný film, schizofrenicky rozdělený. Příliš karikované postavy, aby byly brány vážně a příliš násilný, aby se dalo smát. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rovnako šialené, ako každý iný Kusturica, ale pre mňa o niečo viac stráviteľné. A možno práve tým, že je to šialené o niečo viac a nad príbehom sa netreba nijak zamýšľať. Splniť poslednú vôľu nemusí byť pre chlapca jednoduché, ale ukáže sa to ako ako veľmi zábavné a nakoniec aj príjemné. Inšpirácia z amerických filmov v štýle Sám doma je očividná, akurát tu je brutálnejšia a vyložene iba pre dospelých. Svadba, pohreb, streľba a sex, to všetko zmiešať naraz za zvukov balkánskej hudby je skutočné šialenstvo. Do všetkého sú len tak mimochodom zamiešané aj kruté životné pravdy, ktoré chvíľami nútia k zamysleniu. Ale naozaj len na moment. –––– Hitler vraždil z nenávisti. Dnešné mocnosti vraždia z ušľachtilých dôvodov. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zcela odpudivý film, který je jen odleskem dřívější Kusturicovy slávy - při sledování ZÁVĚTI se mi hlavou honilo cosi o úpadku stárnoucího režiséra a děsivých filmových komediích z 90. let, které tento nepodařený počin až pohříchu připomíná. Párkrát jsem se zasmál, ale jinak mě to strašně nebavilo, herci mi přišli hrozní, humor nevtipný a celkové vyznění filmu více než rozpačité. Ani ten balkánský hudební doprovod se zde podle mě nepovedl a soundtrack mě nebavil. Celkově značné rozčarování, až znechucení - ten film je přiblblý až hrůza. Soudě dle nadšených místních komentářů, jsem se tentokrát s většinovým vkusem dosti minul - možná se ten film líbí lidem, kteří od Kusturicy nikdy nic neviděli, jinak nevím. No jsem zvědavý na On the Milky Road, zda si Kusturica u mě spraví reputaci. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Příběh Závěti nijak závratný není, ale jinak je to hýřivý karneval hudby, tance a čisté vizuality, kolotoč barev, vůní a zvuků. I když jsou někdy Kusturicovy obrazy až příliš viditelně komponované a často nepůvodní – přejaté z jiných filmů a upravené, tak jim to nic neubírá na poutavosti a působivosti. Závěť je další Kusturicova absolutní oslava života ve všech jeho podobách – rodinné vztahy i spory, víno a rakije, zvířata, balkánské podsvětí, tanec v rytmu střelby zbraní z dob partizánské i docela nedávné války a na samém vrchu samozřejmě šťastná láska. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Olala tohle byla naprosto neskutecna super jizda. V podstate takovej typickej Kusturica, s originalnim pribehem, kterej tu ale vlastne neni vubec podstatnej a celej film je vlastne sled naprosto dokonalejch komedialnich scen. Ale pritom film drzi pohromade, rozhodne se nerozpada na jednotlivy sceny. Kdyz se dej odehrava na vesnici, prislo mi to jako takova pohodova letni komedie o jednom dedovi vynalezci a jeho vnukovi. A kdyz se dej presune do mesta, tak to zase pripomina trochu romantickou komedii a trochu beckovej akcni film. Protoze tady se dobrou tretinu filmu rube particka vymletejch mafianu s dvojkou holohlavejch, ne o moc chytrejsich, bratru a pouzivaj k tomu vse co jim pride pod ruku od pistoli, pres samopaly, tezky kulomety az po raketomety. Necekejte zadny krvavy jatka, on tady vlastne ani nikdo nechcipne, ale proste smes komedialne pojatejch prestrelek, spousty paradnich postav, skvelejch vtipku a naprosto fantasticky a misty dost urvany hudby dava dohromady skvelou komedialni jizdu, ktera paradne zvedne naladu a ty dve hodiny utecou jako nic. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Film, který sledují Tsane (Uros Milovanović) a Jasna (Marija Petronijević) u ní doma, je Scorseseho Taxikář (1976). ((mOnkey))
  • Pieseň v karaoke súťaži, kde spievajú Jasna (Marija Petronijevic) a Tsane (Uros Milovanovic), je "Winner takes it all" od skupiny Abba. (vander19)
  • Film sa natáčal v meste Uziče a v dedinke Zlatibor. (vander19)

Reklama

Reklama