Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (774)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kde udělal baptistický reverend chybu? Nechal je při křtu ponořené déle, než bylo nezbytně nutné? Mají snad v Indianapolis něco ve vodovodním řadu, co způsobuje sadismus a lhostejnost..? O'Haver si nejspíš řekl, že když má silný námět zaštítěný skutečnou událostí, tak už se nemusí dále starat. Chyba. Když podceníte v dramatu drobnokresbu motivů, nevinné oči laně postavené proti frustrovanému zlu a jeho kohortě posluhovačů sami o sobě nestačí. Když tam chcete vpravit trochu napětí a přitom je to jen faul na diváka (konkrétně podrážení), je to chyba také. Námětem podobné Hounds of Love se mi dostalo pod kůži mnohem víc, tady jsem byl jen nestranným pozorovatelem.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborná komorná dráma, ktorá vyšla na dvd potichu, ale s o to väčšou silou ma zasiahla. Nemám pre túto drámu jedinú kritickú poznámku, všetko funguje dokonale. Atmosféra 60.-tych rokov je bezchybná , rovnako ako použitá hudba. Strašný príbeh týrania sa začína nevinne, pomaly a graduje až do nepochopiteľného finále v ktorom ma najviac zabila scéna kde sa v pivnici domu zbiehali deti z ulice , aby si s radosťou hasili cigarety na bezvládne ležiacej obeti. E. Page vyzerá v úlohe Sylvie tak dokonale , až som sa musel pozrieť na jej rok narodenia, pretože vo svojich 20-tich rokoch vyzerala v tvári tak detsky a nevinne až mi to nešlo do hlavy. C. Keenerová predvádza rovnako bezchybný herecký výkon a celý film nesú tieto dve herečky neuveriteľne presvedčivo. Určite jedne z nejlepších drám za posledné roky. 100%. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Jen v České republice je ročně podle statistik týráno přes 5000 dětí. A kolik asi musí být týraných dětí o kterých se ve statistikách nemluví - možná je jich mnohem víc. Je to úděsné, ale je to tak. Jednomu mrazí v zádech, když vidí, čeho všeho jsou lidé schopni, ale Americký zločin je mimo jiné i obrovským vykřičníkem pro celou společnost s jejich mnohdy vědomě zavřenýma očima, když se s něčím podobným setkává. Pro mě bylo zcela nepochopitelné nejen jednání Gertrudiných dětí, ale co mně hlava nebrala už vůbec, že se k tomu týrání připojovaly i ostatní děti z okolí. Možná je dobře, že nám v hlavě zůstává mnoho otázek nezodpovězených. Svým způsobem je to nevysvětlitelné, protože těch příčin v tomhle případě proč k tomu došlo, mohlo být mnoho, ale rozhodně to člověka motivuje k přemýšlení, proč k takovým zrůdnostem vůbec dochází. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Lidé často vyžadují empatii, pochopení, avšak sami už nejsou schopni je vracet aneb když jednou vztáhneš ruku na bližního, přestáváš být člověkem, stáváš se slabochem... Ještě bolí, celá ta hodina a půl. An American Crime má dvě tváře, tak jako lidé v něm, za ním i před ním. Na jedné misce vah je příběh, víceméně převyprávěný fakt, že nejzákeřnějším tvorem na modré planetě je člověk sám, neboť ten jediný dokáže působit bolest pro vlastní potěšení, jako alibi, coby prostředek lživé pseudomorálky a nebo jako chabou omluvu za vlastní slabost, za vlastní pokřivený charakter. Na misce druhé je forma - intenzivní, pravdivá, jízlivá, s nepopiratelnou schopností Tommyho O'Havera budovat gradující atmosféru bezpráví, krutosti a lhostejnosti. "Ke každému skutku má Bůh důvod, ale já ho zatím nenašla", říká v jeden moment postava osobité a nesmírně talentované herečky Ellen Page a já dodávám, že víra je slepý tulák, kterého musí držet za ruku charakterní a upřímné skutky, jinak bloudí a nenedojde k naplnění. An American Crime však své posleství několikanásobně naplňuje,bez pachutě samoúčelnosti vyvolává silné emoce (nutno zmínit též sugestivně zahranou, nesnesitelnou postavu v podání Catherine Keener), neukazuje víc než musí a i když z filmového hlediska třeba není stoprocentní, tyhle váhy jednoznačně převažuje na svou stranu miska příběhu. Znepokojivě pokojnou formou podané drama, na které si musíte v nitru sáhnout, aby nezůstalo "jenom" filmem. [final rate: 85%] ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Naprosto odporný film, který je zcela záměrně natočený tak, aby v divákovi vyvolal explozi negativních pocitů. Těm vévodí nejprve soucit, a poté, až pohár trpělivosti přeteče, což v mém případě bylo hodně rychle, dominuje zloba, totální znepokojení, pohoršení a touha po odplatě v různých podobách, kopačkou do rypáku počínaje. Prostě hnus. Vyobrazení lidského odpadu v podobě neuvěřitelného příběhu podle skutečné události. Takhle mě nenasralo ani Eden Lake. Nedoporučuju slabším povahám, cholerikům, vlastně nikomu. Snad jen těm, kteří si chtějí zkur*it den. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • I když je film napsaný podle skutečné události, liší se v několika málo detailech. Například Sylvia nebyla ve skutečnosti nalezena v kuchyni, ale v pokoji v prvním patře nebo Gertrude měla 7 dětí, ve filmu mluví o šesti. (don corleone)
  • Ačkoliv se film odehrává v roce 1965, ve scéně, kdy rodina dorazí na pouť, vidíme v jednom stánku s hračkami Oslíka a Dračici z animovaného filmu Shrek (2001). (uiu)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v kalifornskom meste Los Angeles. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama