Reklama

Reklama

Číslo 9

všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Lidé jsou pryč. Kdy a jak k tomu došlo, není příliš jasné. V troskách starého světa přežívají jenom podivní hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se narodí Devítka, která je možná předurčena vše změnit. Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před děsivými vražednými stroji, rozhodne se postavit na odpor. Promluvit vystrašené souputníky k boji však nebude lehké. Stejně jako zjistit, kdo pronásledovatelé vlastně jsou a hlavně – co se stalo s lidmi?

Ambiciózní celovečerní dystopický snímek 9 natočil režisér Shane Acker podle svého staršího krátkého filmu. Stejnojmenná jedenáctiminutová předloha měla v roce 2005 premiéru na festivalu v Sundance a Acker za ní sklidil zasloužené ohlasy. Kromě prestižních amerických studentských cen byl nominován také na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Pod převod původního filmu do celovečerní podoby se podepsali také filmařští vizionáři Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu) a Timur Bekmambetov (Noční hlídka). Tak se zrodil jedinečný a vizuálně okouzlující animovaný epos, který svým myšlenkovým poselstvím přesahuje hranice „jenom“ animovaného filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (804)

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Spoiler komentář: Byli stvoření svým... stvořitelem (!). Aby zachovali jednotlivé aspekty lidské.. povahy (?). A proto je každý jen jednou z esencí člověka (?) Cesta k jejich.. cíli (?) vede skrze jejich zničení (?) - alespoň některých z nich. V čemž se jim snaží zabránit (?) Stroj, který se živí/ zbavuje (??) jejich duší. Za otazníčky si doplňte scénáristické díry. Postapokaliptická atmosféra mi nosem prolétla málokdy a mozek zaměstnávala hlavně otázka ''proč jako''. Slůvko potenciál slyšíte průběhem filmu často pouze šeptem, ale někdy řve přímo před vámi a hlasitě mává rukama. Že by ale jen pokývalo hlavou a spokojeně si odfrko, se snad v žádné části, krom prvních pár minut, nepovedlo. Většinou statické jednotlivé záběry ,,kamery'' ve stylu oldschool adventur taky vlastně nevim jeslti bavily nebo vadily. To nemluvím o skoro nehezké kvalitě textur objektů v pozadí. Chjo. Potenciááááááááááál.. hvězda navíc za knihomoly (2,5*) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $31,749,894Tržby Celosvetovo $48,559,999Tržby za predaj DVD v USA $11,635,271 ║ Nevšedné, originálne a samotné zasedenie do doby na začiatku 20.storočia po apokalyptickej vojne je odvážne a plný účel v nosnej kostre príbehu. V určitom ohľade to pripomenie schému a posolstvo filmu Terminátor, len tu je spustenie robotického procesu o storočie skôr, takže tu aj všetko tak zastarale vypadá. Takže prostredie a prašná atmosféra apokalyptického sveta v Terminator Salvation je doslova totožné s touto 9. A plyšový čísielkový mumáci boli moc, moc fajn, kľudne by som bral aj pokračovanie ako naznačuje koniec, animačne za ten malý rozpočet veľmi uspokojivé a rovnako tak príbehovo to je slušná jazda, bez slabších chvíľ. /80%/ ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Dost nevyrovnaný film. Ano, vizuální stránka je sice skvělá, jenže mi dost připomínala korejskou Zkázu Ecobanu. Takže nakonec se nějaké velké překvapení nekonalo, bohužel. Příběh je velmi jednoduchý a používá tradiční vyprávěcí struktury, kde se míchá oběť pro dobro všech, odvaha hlavního hrdiny a láska k jeho milé. K tomu používá křesťanských motivů, jako je nesmrtelnost duše. Velkým plusem jsou akční scény, hudba a la Danny Elfman a výborné herecké obsazení. 6-7/10 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hvězdy. V Čísle 9 totiž vítězí forma nad obsahem, a to s přehledem. Na film se dívá opravdu dobře, animace je takřka bezchybná, všechny technické hračičky jsou do detailů promyšlené a postapokalyptický svět je nádherně zbořený a mrtvý. Mrtvý je ovšem také scénář - snad nikoho nemůže překvapit, a když, tak jedině tím, jak je nudný. Je to velká škoda - akční scény jsou natočeny pěkně a nápaditě, hadroví panáčci jsou sympatičtí a roboti náležitě "temní"... Jenže ten děj... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

ČÍSLO 9 dokazuje, že věda a náboženství (konkrétně - křesťanství) musí být v opozici natrvalo. Formální i myšlenková veteš, která nemá určené, na jakého diváka cílí (děti rozruší některými nevhodnými výjevy a uspí pomalým tempem, dospělé otráví prostoduchostí fabule, schématizmem a klišovitostí, především ale ideovým zpátečnictvím), ani nepředstavuje dostatečně promyšlený svět, jenž bychom chtěli obývat a prozkoumávat po skončení filmu. Neovládatelná, za jedno odpoledne dohratelná adventura, která má dobrou animaci a mix zvukových efektů, ale není hodna jmen producentů, kteří ji zaštítili. Burtonovský motiv výjimečného jedince (stvořeného vědcem, jenž nestihne svůj vynález zcela dokončit) a kontrast dvou světů (postapokalypticky dusného a toho nevinného, představovaného písní z ČARODĚJE ZE ZEMĚ OZ) naráží na měšťácké hodnoty a konzervativní notu filmu (věda a rozum špatná, víra dobrá, heterosexuální pár norma); atrakce jsou ve své eklektičnosti a precizní rytmizaci správně "bekmambetovské", ale výchozí nápad není pořádně rozveden (je vlastně jedno, kolik je hadráků) a k předobrazům se přistupuje s úctou, nikoliv výsměchem. Od ANDĚLŮ A DÉMONŮ mě nic svou hloupostí tak neotravovalo... ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • Číslo 9 je iba druhým animovaným filmom štúdia Focus Features. (HelenOfTroy)
  • Herec Alan Oppenheimer si zahral vo filme vedca, ktorý bol zodpovedný za zničenia sveta. Nie je teda náhoda, že v skutočnosti je bratrancom J. Roberta Oppenheimera, ktorý je známy aj ako "otec atómovej bomby". (MikaelSVK)
  • Pôvodný plán marketingového oddelenia filmu bol uviezť ho do kín 9. 9. 2009. (HelenOfTroy)

Reklama

Reklama