Číslo 9

Trailer 1

Lidé jsou pryč. Kdy a jak k tomu došlo, není příliš jasné. V troskách starého světa přežívají jenom podivní hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se narodí Devítka, která je možná předurčena vše změnit. Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před děsivými vražednými stroji, rozhodne se postavit na odpor. Promluvit vystrašené souputníky k boji však nebude lehké. Stejně jako zjistit, kdo pronásledovatelé vlastně jsou a hlavně – co se stalo s lidmi?

Ambiciózní celovečerní dystopický snímek 9 natočil režisér Shane Acker podle svého staršího krátkého filmu. Stejnojmenná jedenáctiminutová předloha měla v roce 2005 premiéru na festivalu v Sundance a Acker za ní sklidil zasloužené ohlasy. Kromě prestižních amerických studentských cen byl nominován také na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Pod převod původního filmu do celovečerní podoby se podepsali také filmařští vizionáři Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu) a Timur Bekmambetov (Noční hlídka). Tak se zrodil jedinečný a vizuálně okouzlující animovaný epos, který svým myšlenkovým poselstvím přesahuje hranice „jenom“ animovaného filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Trailer 1

Tetsuo

Na to, že mělo jít o netradiční animovaný film, to má tedy velmi tradiční vyprávěcí strukturu i morálku a ideologii. Kromě toho, že to je taková naivní duchovní (křesťanská) propaganda (o nesmrtelnosti duše, odlišnosti těla od duše a dokonce mysli), tak je v tom i něco typicky amerického, manažerského. Hlavní hrdina dělá strašně moc chyb, ale předem vví, že to nakonec bude dobré. Ta touha něco dělat a být akční, i když ostatní nevidí smysl takového počínání, patří k pocitu "vyvolených". A tento film takový způsob myšlení podporuje, protože nám předem naznačuje, že Devítka má pravdu. Ale ve skutečnosti to tak nebývá. Tady se příběh splétající několik žánrů fantastiky vymyká tomu podněcovat fantazii, ale prostě nás nutí UVĚŘIT. ()

stilgar1

Velká slova z úst Tima Burtona a dalších vyhnala očekávání lidí do nebeských výšin. O to více lidé budou z kina vycházet zklamaní, až zjistí, že nejde o nich tak originálního, jak bylo slibováno. Spíše jen o nudnou a stereotypní podívanou, při které se nestačíte divit, jak se ten čas pomalu vleče. Nebýt technicky hezkého provedení, nejspíš bych v kině příliš dlouho nevydržel. ()

Frajer42

Post apokalyptické snímky a vůbec scénáře mám hrozně rád. Tento se mi nejprve zdál také slušný. Než jsem se nad ním pokusil hlouběji zamyslet. V podstatě nenabízí žádnou super zajímavou vizi budoucnosti, či alespoň malinko smysluplnou. Tím narážím hlavně na to, proč by byl osud další existence života vložen do rukou devíti panenkám. Veškerý úspěch snímku, pokud nějaký je, je ukryt v tom, že je lidem zkrátka blízké pozorovat, jak by to na naši planetě mohlo vypadat, kdyby... Ten nápad s hadrovými panáčky je zajímavý do okamžiku, než jich spatříte všech 9 a už se nebudete mít na koho dalšího těšit. Mimochodem, každý reprezentuje určitý typ člověka. Až se mi chce napsat, určitý lidský stereotyp, přičemž se nacházíme v krizové situaci, kdy lidé/panáčci musí jednat. Celé to není závratně chytré či poučné. Podobný příběh už jsem měl možnost vidět ve 101 verzích, které se v konečném důsledku moc nelišily. A animace na vás v dnešní době dojem také už jistě neudělá. Vesměs post apokalyptický stereotyp aneb 50 odstínů hnědé. Když se nad tím tedy zamyslíte, tak tento snímek už toho dnes v nabídce až tolik nemá. Nicméně, příběh je lehce napínavý, takže nudou u snímku určitě neumřete. Vybudovat si sympatie k některé z postaviček není snadné. Mně osobně se to nepodařilo. Špetku originality snímku upřít nemohu (na hadrové panáčky si z jiného podobně orientovaného snímku nevzpomínám), ale vším jsem proplul, bohužel, zcela bez emocí. To bych označil asi zásadním problémem. Zabaví, ale nenadchne. Lepší 2 hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele FFilipCZ. ()

Malarkey

Číslo 9 je z vizuálu nádherný. Tak nádherný animovaný film jsem snad ještě neviděl. Zvláštní barvy, originální ztvárnění světa po apokalypse. Všecko, co vizuální stránka může nabídnout, je ťip ťop. Snad jen příběh by se mohl trošku vylepšit. Na druhou stranu to točil člověk, který s původním kraťasem vyhrál, co mohl. Ale ten mohl děkovat hlavně animaci. Takže nevím, proč bych film jako takový měl hodnotit po stránce takové a takové. Mně se líbil, hodně líbil. I když příběh nebyl nic extra a závěr "prý" měl připomínat křesťanskou myšlenku. To mi všecko bylo uplně jedno. Nic hroznýho jsem v tom neviděl. Pokud mi ty punčochy celej film nevykládaj úryvky z Bible, tak se zlobit nebudu. Od toho tu jsou jiný filmy. ()

predators

Rychle! Rychle! A všechno, co se kolem "devítky" točí... Začněme hodnocením. Po jeho dopsání bych totiž mohl ještě jednu hvězdičku ubrat, protože na mě začínají doléhat neduhy onoho Number 9. Tím největším, tedy spíše nejkratším, je čas, který byl našemu "plyšákovi" dán. Těch necelých 80 minut je žalostně málo, hlavně co se nějakého vcítění týká. Takže tím bych vlastně citoval i druhý a tedy i poslední nedostatek. Postavičky mi prostě k srdci nepřirostly. Ikdyž je to možná tím, že tam teď pro ně není místo... :-) I přes všechny výše zmíněné nedostatky se jedná o vynikající, především po akční a grafické stránce dokonalý animák s až bizarními nápady... 70% ()

• Pôvodný plán marketingového oddelenia filmu bol uviezť ho do kín 9. 9. 2009. (HelenOfTroy)
  • Herec Alan Oppenheimer si zahral vo filme vedca, ktorý bol zodpovedný za zničenia sveta. Nie je teda náhoda, že v skutočnosti je bratrancom J. Roberta Oppenheimera, ktorý je známy aj ako "otec atómovej bomby". (MikaelSVK)
  • Severoamerické tržby dosáhly 31,7 milionu amerických dolarů, celosvětové 48,4 mil. (NIRO)