Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Luksa 

všechny recenze uživatele

Velmi netypické dílo a zajímavá kombinace severského mýtu s čínským bojovým filmem. Líbila se mi moc kamera, hudba, melancholická nálada celého vyprávění, dokonce i hlavní představitelé nebyli nakonec tak špatní, jak bych si po prvních minutách myslel. Napoprvé docela překvapilo pomalé tempo vyprávění, docela spletitý děj a minimum akce, napodruhé už ale vše do sebe krásně zapadlo a já si tento film maximálně vychutnal. Podle mě dost nedoceněný snímek. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 3/10 Děj 2/10 Hudba 4/10 Akce 5/10/// PLUS: spojení čínské mytologie a finského eposu může být pro diváky lákavé, pro zasvěcené diváky pak zcela určitě jasná volba (severní sousedé si film užijí), stejně tak je poutavě udělaný přebal DVD, který prostě chcete mít ve své sbírce, akční scény mají úroveň MÍNUS: škoda, že akčních scén není víc, nic neříkající vyprávění, pomalé posouvání v ději, celkově složité na pochopení, možná tam ale jen není co pochopit, neznalý divák se bude těžko orientovat a bude se dost nudit/// Shrnutí: Já se nudil fakt hodně a přitom se stává, že mě nejeden podobný zahraniční a pro mě neznámý snímek překvapí. Tady jsem byl spíš rozčarován a unuděn. Škoda./// Celkem 31%/// ()

Reklama

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda a zase nuda! Nudné spojení dvou naprosto nudných prolínajících se příběhů, které vyústí v nudný konec. Nenašel jsem žádnou pointu, ponaučení, zábavu, smysl....prostě nic. 110 minut žvástů beze smyslu. Jediným pozitivem je pěkná kamera. A netuším proč je film uveden také jako akční....Pat a Mat je akčnější! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Marně přemýšlím, kdy naposledy jsem měl během 30ti minut nutkání film 2x vypnout. Ale vydržel jsem (nerad něco vzdávám). Historický epos Kalevala, čínská mytologie (?), prolínající se současnost, převtělení, démon, LÁSKA. Uff – mnoho podnětů značí propletenost příběhu a nevšední možnost zapojení VŠECH filmových i jiných smyslů. Ihned mne napadl jiný film - Fontána. Je tu ovšem velké ALE. A ne jedno. Ono natočit takovýto film chce jednak odvahu, ale hlavně SILNÝ PŘÍBĚH. A ještě musí být naplněn předpoklad, že VŠE OSTATNÍ bude fungovat. Tím mám na mysli hudbu, zvuk, herce, kameru a režii. A ZDE bych ocenil ,,JEN“ kameru a režii. To ostatní bylo slabší, nebo mne to prostě neoslovilo. Prostě VIZUÁLNÍ STRÁNKA může maličko uspokojit, ale příběh nemá tu sílu, aby ji podpořil. A ať už jsem čekal cokoliv, tak tohle ne! Možná v jiném životě. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Pro ty, kteří mají rádi mytologii, jde o lahůdkovou záležitost. I když je Věčný bojovník tak trochu guláš Kalevaly a staročínských mýtů, funguje skvěle. Prolínání doby kdy vše začalo a doby kdy "to" opět začalo, nijak neruší a neubírá na srozumitelnosti. Kalevala je pro většinu lidí téměř neznámá, takže i když jde o jeden z univerzálních příběhů, je velmi osvěžující nechat se jím provést a vidět ho "severskýma očima". Na tak nízký rozpočet (necelé 3 mil. USD) je po vizuální stránce hrubě nadprůměrný. Pokud ale čekáte akční nářez plný drátkové choreografie, tak budete zklamaní. Něco malinko tam je, ale jen jako vyjádření sporu mezi postavami, ne však jako přehlídka bojového umění. Ovšem to málo co tam je, dává tušit, že by i to Annila zvládnul. Hudba pomáhá vytvářet atmosféru, která nepůsobí stísněně, ale spíš tak nějak nevyhnutelně. Věčný bojovník je kompaktní film, naprosto nepodobný 99% sračkoidních filmů západní produkce a pokud máte aspoň nějaké povědomí o mytologii obecně (a nemyslím tím ze sledování Xeny) a nebolí vás přemýšlet, rozhodně stojí za shlédnutí. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama