Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 3/10 Děj 2/10 Hudba 4/10 Akce 5/10/// PLUS: spojení čínské mytologie a finského eposu může být pro diváky lákavé, pro zasvěcené diváky pak zcela určitě jasná volba (severní sousedé si film užijí), stejně tak je poutavě udělaný přebal DVD, který prostě chcete mít ve své sbírce, akční scény mají úroveň MÍNUS: škoda, že akčních scén není víc, nic neříkající vyprávění, pomalé posouvání v ději, celkově složité na pochopení, možná tam ale jen není co pochopit, neznalý divák se bude těžko orientovat a bude se dost nudit/// Shrnutí: Já se nudil fakt hodně a přitom se stává, že mě nejeden podobný zahraniční a pro mě neznámý snímek překvapí. Tady jsem byl spíš rozčarován a unuděn. Škoda./// Celkem 31%/// ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Skĺbenie prastarého čínskeho mýtu a severskej povesti (Kalevala) v historicky prvom, fínskom wuxia filme! Ono slovo "wuxia" aj po druhom zhliadnutí filmu možno znie trocha prehnane, rovnako ako aj zvolený spôsob predkladania samotného príbehu, v ktorom hovorené slovo hrá rovnako dominantú úlohu ako obraz. Čo mi na prvý krát prišlo ako neúnosne nafuknutá bublina nasilu vykonštruovaného príbehu skrz množstvo hovorenej doslovnosti, druhé zhliadnutie so zvýšenou pozornosťou na samotný obsah viet, odkrylo predo mnou síce jednoduchý, ale logicky pospájaný príbeh-mýtus. Na filmové médium je možno až príliš ukecaný, ale práve vďaka samotnému obsahu pre mňa osobne aj akceptovateľný. Update: Tak tretie zhliadnutie zanechalo ešte silnejšie dojmy. Silný, obrazom i príbehom veľmi smutný mýtus. ()

Reklama

Aljak odpad!

všechny recenze uživatele

Akože WTF? Tak toto bola kravina par excellence akú som už veľmi dlho nezažil (naposledy asi pri Shinobi). Naozaj, nemám slov a nepochopím ako inak skvelá fínska kinematografia mohla do sveta vypustiť takúto blbosť plnú prehnaných efektov a nadprirodzených javov. Bohužiaľ, ani samotný príbeh to nezachránil - nejaký ten pokus o sekvenčné dejové línie v rôznych obdobiach, ale ani jedna z tých línií ma ničím neoslovila. Všetko to bolo absolútne hrozné, aj keď myšlienku to malo pravdepodobne dobrú. Tak to dopadne, keď niekto silou mocou ide miešať dve mytológie. To už rovno môžu natočiť nejaký aztécko-babylonský film, efekt by bol pravdepodobne rovnaký... ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Velmi netypické dílo a zajímavá kombinace severského mýtu s čínským bojovým filmem. Líbila se mi moc kamera, hudba, melancholická nálada celého vyprávění, dokonce i hlavní představitelé nebyli nakonec tak špatní, jak bych si po prvních minutách myslel. Napoprvé docela překvapilo pomalé tempo vyprávění, docela spletitý děj a minimum akce, napodruhé už ale vše do sebe krásně zapadlo a já si tento film maximálně vychutnal. Podle mě dost nedoceněný snímek. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na akční hongkongské filmy jsem zvyklý. Ale že někdo natočí něco podobného ve Finsku a ještě spojí Kalevalu s čínskými eposy, to tu ještě nebylo! Kdysi, dávno tomu, se finskému otci a čínské matce narodil bojovník, který zachránil místní vesnici před zlem. Zamiloval se však do jedné z vesnických dívek, což se mu stalo osudným na několik století. V současném Finsku pak mladý kovář netuší, jaké tajemné síly ho obestírají a proč se dějí takové divné věci. Pokud přistoupíme na velmi pomalé tempo vyprávění, jen asi tři bojové scény, pak se můžeme těšit zajímavou atmosférou filmu, prostředí, a dokonce jednou, počítačem animovanou davovou scénou. Na poli fantasy či legend jde o mírný, skutečně mírný, ale nadprůměr. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama