Reklama

Reklama

Další díl kultovní hororové série osmdesátých let. Rozsekali ho mačetou na malé kousky. Jason Voorhees, legendární hororová postava, tedy definitivně zaklepal svou pracovní obuví se kterou si již třikrát vyšlápl na procházku spojenou s brutální zabíjačkou. Zemřel však doopravdy??? V okolí Křišťálového jezera totiž opět začíná obcházet brutální zabiják s hokejovou maskou, která nemilosrdně likviduje vše co se mu postaví do cesty. Tentokrát si vzal na paškál rehabilitační ústav pro problematickou mládež. Chlapci a děvčata se zde snaží relaxovat, aby se mohli vrátit do normálního světa. Zabiják s maskou jim v relaxaci rád pomůže. Ozbrojen vším co mu přijde pod ruku jim mlčenlivě ukáže cestu do normálního hrobu. Takovou terapii svět psychologie pro mladistvé ještě nezažil. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Slasher 

všechny recenze uživatele

'Nový záčátek' je sice doposud nejhorší díl, ale překvapivě pořád ještě slušná zábava. Čtyřkou poznamenaný, psychiatry kurvený a již vyrostlý Tommy je převezen do střediska pro mládež, kde má být připraven na návrat do běžného života. Hajzl v gólmanské masce ale nedá pokoj... Celkem chápu to nízké hodnocení, konec by se dal brát jako taková zrada na diváka (navíc částečně čekaná). Ale na druhou stranu, nuda nebyla, charakterově je to tady mnohem rozmanitější než v dílech předchozích (mládež, jejich vedení, skvělá buranská mamina, černošskej exot, na moment i ne zcela využitý podivín..., policie), vraždy jsou vesměs zajímavý (i když gore efekty nic extra - tady je znát Saviniho absence). Takže tak - nepovažuju se za nadšence do Jasona, nebyl jsem tedy uražen, a film celkově byl prostě (minimálně na poměry 80's slasherů) v pohodě. 6,5/10. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Sestupná tendence od minulého dílu pokračuje. Mé tvrzení, že liché díly této série jsou ty lepší, už neplatí. Ano, tento film je nový začátek. Začátek nudy. Nějaká hustá atmosféra z prvních tří dílů je pryč. Pokud tu nějaká je, je jí ještě méně než ve čtyřce. Bohužel i hudba se poněkud zhoršila, ačkoliv ji pořád dělá původní skladatel. Samozřejmě, že závěr tu správnou atmosféru zase má, ale Tommy by se mi jako nový Jason moc nezamlouval. Tvůrci chtěli, aby po tomto dílu následovaly další, ve kterých zabíjí Tommy, ale kvůli kritice pátého dílu k tomu nedošlo. A musím říct, že je to asi dobře (k šestému dílu jsem ještě nedošel, tak nevím, jak si povede zase starý dobrý pravý Jason). Jason je prostě jeden a ani ten šílený saniťák, co si na něj v tomto dílu hraje, ho prostě nenahradí. Nemá ten správný styl. Z celého filmu se mi opravdu líbily jen dvě vraždy. A to je na ten počet docela málo. Ostatní byly prostě suché nebo překopírované z předchozích dílů a už to tak nepůsobilo. Nad logikou jsem u této série nikdy moc nepřemýšlel, ale zde už to skřípalo ještě víc než v minulém díle. A chvílemi to bylo opravdu už stupidní, že to ani s velkou porcí nadhledu, se kterým tuto sérii sleduji, nesežeru. Charaktery hlavních postav zase nic moc, narušená mládež mi přišla jako poměrně "normální" puberťáci a všechno zachraňovaly jen některé vtipné postavy. Ano, humor přibyl, ale zase někdy byl až přehnaně trapný. Sérii jedu chronologicky a už na začátku jsem si řekl, že ji budu sledovat tak dlouho, dokud se na to bude dát dívat. No, pětka nebyla nic moc, kvalita se pomalu dále snižuje, takže je to zatím nejhorší díl, ale dívat se na to pořád dá. A pořád to má něco do sebe a mnohé scény jsou docela dobré, i když už je to poměrně stereotypní a chvílemi nudné. Takže dávám slabší 3 hvězdy a v sérii pokračuji. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vidím, že skalní fanoušky série tenhle díl docela rozdělil. Pro mě je, ale pětka určitě o něco lepší než nudná a děsně nezáživná čtyřka. Ano tuším co většinu lidí sere. Myslím si, že nemusím psát ani SPOILER když uvedu, že tu nezabíjí Jason a nutno uznat, že podle nejrůznějších detailů si toho pozorný divák všimne dřív než na konci filmu, ale mě to zase tolik nevadí. Představitel Tommyho je tu správně psychopatickej a ty vraždy by mohl klidně spáchat sám rozhodně se mi však tenhle Tommy líbil ze všech tří dílů kde se jeho postava objevila nejvíc. Bodycount je víc než solidní navíc pár vražd je opět celkem vtipných (hlavně smrt na hajzlu) Atmosféra je sice definitivně fuč, ale jak už jsem napsal oproti nijaký čtyřce je tohle standartní průměr.55% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Pátek třináctého 5“ není nijak zásadním vytržením z doposud nastolené kvality, ale právě rozvoj mytologie celkem zajímavým, ač předvídatelným směrem, je něco, co z tohoto filmu dělá přece jenom o něco zajímavější zážitek, než jakým byl třeba snímek předchozí. Tenhle díl jsem si celkem užil, a nutno říct, že i díky ženské nahotě, která je zde celkem častá, navíc stojí za to. Někdy se musíte spokojit i s podobnými scénami. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hrdinom piatej epizódy je už dospelý Tommy. Prichádza na psychiatrickú kliniku, ale Jason sa zasa objavuje v jeho traumatizovanom živote a mŕtvoly pribúdajú. Skrýva sa pod maskou stále aj po tom všetkom naozaj Jason? Alebo nebodaj vraždí Tommy? Trápi to niekoho? Dokáže sa človek, ktorý si pozrie behom troch dní štyri PIATKY TRINÁSTE nezblázniť a mať, čo sa hodnotenia jednotlivých dielov týka, nezakalený úsudok? Sú holé baby a podrezaní muži všetko? Jednotlivé diely mi začínajú splývať do jedného daždivého, krvavého, nadržaného celku. ()

Galerie (125)

Zajímavosti (22)

  • Když Tommy (John Shepherd) hodí na postel masku mimozemšťana, tak v jednotlivých záběrech mění polohu. (Stocki)
  • Poté, co Joey (Dominick Brascia) vchází na verandu, má ve své mikině zastrčenou čokoládu ve žlutém obalu, ale v dalším záběru ji tam nemá. (Stocki)

Reklama

Reklama