Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jestli se chcete pobavit s plejádou předních českých herců a stát se svědky humorných situací a záměn, nemohli jste zvolit lépe, než právě komedii autorů Jiřího Šebánka, Miloně Čepelky a režiséra Jiřího Chlumského. Příběh se odehrává koncem 2. světové války v malém českém městečku, z něhož prchají zbytky poražené německé armády. Němečtí důstojníci se ve strachu převlékají za vesničany, Češi zase v německých helmách pronikají přímo do německých transportérů. Tak se spustí lavina nečekaných záměn, převleků a přesunů, do nichž se rovným dílem zaplétají Němci i Češi, kominíci i černoši. Ve finále utíkají všichni před všemi... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

Johnner 

všechny recenze uživatele

Na komedii až příliš pomalé. Vtipy povětšinou postrádají pointu. Často jsem měl pocit, že je teď vhodná chvíle se usmát, ale nějak mi to nešlo. Raději nerozvádějme herecký výkony přestavitelů vedlejších postav, to už bychom šli opravdu do kanálu. Ocenit se ale musí odvaha probádat pro značně omezené české poměry neznámý žánr. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Ona je to vlastně ve své podstatě strašná kravina, ale člověk se aspoň zasměje. Některé hlášky jsou opravdu skvělé. A když se k nim přidají herecké výkony Josefa Abrháma, Radka Holuba a Jaromíra Dulavy, vyleze z toho nakonec docela dobrá komedie. Nejsou to sice čisté čtyři hvězdičky, hlavně protože je to taková hovadina, ale tři mě přijdou už zase málo ... ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pokus obšlehnout staré válečné komedie jimž vévodí Velký flám (množstvím zvratů, záměn atd. - nikoliv dějově) , zde evidentně nevyšel a situaci nezachránila ani celá plejáda známých herců s Abrhámem v čele. Ani ten si se svojí postavou evidentně nevěděl moc rady... Navíc já prostě když někdo v dnešních komediích běží, zakopne, spadne a řekne jauvajs (a to 3 x po sobě) to už neberu moc jako chytrý humor... To se dalo akceptovat v němých groteskách. Zde těch různých pádů (navíc často špatně zahraných), vykulených rádoby vtipných výrazů atd...bylo zkrátka moc a hlavně často ve chvílích, kdy to vyznívalo spíše trapně.. Zkrátka - koukat se na to dá, občas se člověk i usměje převážně slovním dvojsmyslům, ale to je vše. Tu druhou hvězdičku dávám za nasazení autentické bojové techniky - především u závěrečné honičky . Ty Sdkfz by měly být vzorem nejednomu západnímu snímku, kdy režiséři mají nepochopitelnou zálibu v přestříkávání amerických halftracků M3A na šedo a domalovávají se na ně kříže... * * ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se vyloženě těšil do té míry, že jsem na něj svého času neváhal jít do kina. Očekával jsem komedii ve stylu mé oblíbené francouzské série o sedmé rotě, ale zklamání bylo úměrné míře očekávání. Jedna hvězdička je možná krutá, ale opravdu jsem čekal něco jiného. Herecký ansámbl, který se sešel na tomhle snímku, se předtím už několik let v české kinematografii nedal dohromady a herecké výkony spolu s několika netradičně obsazenými herci (Kříž s Brabcem coby zavedení klaďáci jsou obsazeni do rolí německých důstojníků) jsou vlastně jediným kladem tohoto dílka. Za špatný výsledek může mizerný scénář, kdy nezkušený scénárista nepochopil rozdíl mezi divadelní fraškou a filmovým reálem. Záměna kominíka za černocha může fungovat opravdu jen na divadle, ve filmu působí naivně a trapně. Přitom navozená situace skýtala řadu možností - už jen prohození oděvů mezi dvěma železničáři a dvěma německými zběhy, navíc výborně obsazenými Nogou a Šteindlerem, mohlo přivodit nekonečné množství skvělých gagů. Jedna z mála fungujících komických situací ostatně přijde, když se železničáři v německé uniformě vrátí domů a manželky je přivítají se zoufalým bědováním, že se těsně před koncem války přidali k Němcům. Režie je neslaná nemastná a je už jen posledním hřebíčkem do rakve, kterou stloukl scénárista. Tehle film měl zkrátka navíc. Celkový dojem: 25 %. ()

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

Česká komedie o posledním válečném roku 1945, kdy německá armáda věděla, že válka je u konce a mohutně se stahovala. Dialogy slušné, děj už horší, ale pořád je to válečná komedie, která zlehčuje poslední dny války. Němci jsou ukázáni jako neschopní a Češi jako šťastlivci. Příliš zamotané až se člověk nevyzná! Místy velice vtipné! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení probíhalo v městečku Jevišovice a Černínu. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Obrněné transportéry jsou československý typ OT-810D. Ten konstrukčně přímo vychází z původního německého Hannomagu Sd.Kfz. 251 a je si s ním vzhledově velmi podobný. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama