Reklama

Reklama

Terry Leather pracuje v opravně aut. Není to moc výdělečná činnost, a proto se začíná pomalu zadlužovat. Se svými přáteli už podnikl pár drobných krádeží, ale byly to spíš drobnosti. Pořád čeká na nějakou větší příležitost a ta se mu naskytne v podobě přítelkyně ze starých časů Martine Loveové. Ta mu řekne, že jedná londýnská banka bude mít na týden vyřazené bezpečnostní systémy, a požádá ho o pomoc banku vyloupit. Terry si uvědomí, že to je příležitost, na kterou celou dobu čekal, a tak nabídku příjme. Sestaví tým ze svých nejvěrnějších přátel a společně vyloupí bezpečnostní schránky ukryté v trezoru. Kdyby ale Terry věděl, že jedna ze schránek obsahuje tak choulostivý materiál, že se o ní zajímá MI-5, podsvětí i hnutí Černá síla, tak by si to hned rozmyslel... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (547)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Jason Statham po delší době v roli, kde nikoho nezmlátí ani nezastřelí (no dobrá, párkrát si kopne a hodí cihlou) a je to příjemná změna. Role bankovního lupiče mu sedí a ke všemu mu stačí jen nasraný výraz a pár úsměvů. Zbytek osazenstva je jen do počtu (počítám i Saffron Burrows) a jediným kdo stojí za zmínku je Roger Donaldson, který se opět po V zajetí rychlosti ukazuje v tom nejlepším světle. Krásně dokázal prolnout klasické heist schéma a následnou "naháněčku" lupičů ještě většími badass kriminálníky - čti politiky. Oddychový výlet do sedmdesátých let zašpiněného Londýna, okořeněný Ritchieovskou atmosférou dovedenou do vypiplaného originálu, kterou Guy Ritchie může poslední dobou závidět (RocknRollu jsem ještě neviděl). Já byl spokojen a dle mého jde o nejlepší zlodějský film několika posledních let. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Príjemná oldschoolovka na jedno pozretie. Statham po dlhom čase v uveriteľnom príbehu skúseného remeselníka Donaldsona opäť dokazuje že charizmy má na rozdávanie i v skutočnom príbehu, ktorý síce nie je ničím výnimočný ale spoľahlivo pobaví hlavne keď sa príde na to čo sa týmto amatérom podarilo dokázať :-D. Takéto skutočné príbehy by sa proste mali točiť častejšie. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Takže: Za A) Nejsem fanouškem Saffron Burrows, ta ženská mě fakt nebere. Za B) David Suchet - skvěle namaskovaný a patřičně odporný - přidává filmu asi půl hvězdičky. Za C) Jasona Stathama bych rád někdy viděl v nějaké jiné roli, než coby drsného sympaťáka za hranou zákona. Za D) Roger Donaldson stvořil v 63 letech svůj dost možná nejlepší film (všechny jsem ale zdaleka neviděl). Za E) Jak je psáno v Zajímavostech, podle skutečnosti jsou jen základní fakta - průběh loupeže a jména lupičů, to je všechno "umělecká licence". Za F) Svižný děj uteče "pocitově" rychleji, než jak naznačuje stopáž a určitě nebude nudit. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Poctivá sedmdesátka z časů kotlet, zvonáčů a drsných týpků. Ošuntělý britský feeling, bourák Jason a sexbomba Saffron ve filmu, který sice jede tak nějak na neutrál, ale rozhodně z kopce, takže cestou nabírá rychlost a nakonec dožene i největší heist klasiky. Rozhodně stojí za pokus, už jen proto, že díky té stylizaci a poctivé filmařině si budete vážně připadat jako byste se vrátili v čase. Na Ritchieho klasiky sice zkušený rutinér Donaldson nesáhnul, ale i po kladných recenzích jsem to čekal trochu slabší. Za tenhle artikl se londýnská galérka rozhodně stydět nemusí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, ale spíše bylo než nebylo, za mnoha a mnoha západními státy leželo jedno ostrovní království. V něm žil byl taťka Terry, co se životem protloukal jak se dalo. A to až do chvíle, kdy mu do klína podezřele lehce spadla náramně vypadající prácička... Jenže jak milé děti moc dobře víte, tak s bílými koňmi hrozí ta ošemetná věc, že i oni se mohou splašit a pak se teda dějou věci. Zvlášť, když si to nastrčená bílá herka ve Stathamově zarputilém podání cválá ve stopách skutečného zločinu (jakkoli tak volně až spíše rovnou vycucaně z prstu). Vypadá to na dalšího tuctového zástupce nekonečné řady lupičáren střižených dle stejného, a léty dobře prověřeného, mustru. Jenže Donaldson na to jde od lesa, respektive od banky. Loupež samotná není to oč tu kráčí. Ony vůbec jsou veškeré zlodějské trumfy vytaženy již v první polovině filmu, aby se v té druhé vše mohlo soustředit na to nejzajímavější. Totiž na postavy. Jejich obsazení je bez sebemenších výhrad. Nehodlám vyzdvihovat Stathama, který konečně dostal pořádnou roli, protože je jen jedním kolečkem v perfektně namazeném soukolí. Zmínil bych pouze Saffron Burrows. Od její postavy chlapy těžko odtrhnou zrakové ústrojí. Přičteme-li její sex appeal, jiskřivé charisma a herecké schopnosti, tak zjistíme, že jí současné hollywoodské okrasné slípky nesahají ani po nechty u nohou. Styl a atmosféra londýnských sedmdesátek snad ani nešla lépe vystihnout. Zbožňuji tyhle černé koně co si to odnikud přiklusají a přivážejí s sebou prvotřídní zážitek. The Bank Job takovým filmem je a se vší parádou. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Cameo si strihol spevák skupiny The Rolling Stones Mick Jagger ako zamestnanec banky. (m.a.t.o.)
  • Princezna Margaret (1930-2002), dcera prince Alberta (vévody z Yorku) a Lady Elizabeth Bowes-Lyon, skutečně byla v šedesátých a sedmdesátých letech velmi kontroverzní členkou britské královské rodiny. Hovoří se o tom, že měla poměr mimo jiné s frontmanem kapely Rolling Stones Mickem Jaggerem, hercem Petrem Sellersem či s vnukem někdejšího britského premiéra Robinem Douglas-Homem. Její vazba na spekulace kolem loupeže se sice přímo nabízí, jde však čistě o dohady. (curfew77)
  • Hodinky, které Terry Leather (Jason Statham) ve filmu nosí, jsou značky Tag Heuer, model Monaco. (kwaicheng)

Reklama

Reklama