Reklama

Reklama

Terry Leather pracuje v opravně aut. Není to moc výdělečná činnost, a proto se začíná pomalu zadlužovat. Se svými přáteli už podnikl pár drobných krádeží, ale byly to spíš drobnosti. Pořád čeká na nějakou větší příležitost a ta se mu naskytne v podobě přítelkyně ze starých časů Martine Loveové. Ta mu řekne, že jedná londýnská banka bude mít na týden vyřazené bezpečnostní systémy, a požádá ho o pomoc banku vyloupit. Terry si uvědomí, že to je příležitost, na kterou celou dobu čekal, a tak nabídku příjme. Sestaví tým ze svých nejvěrnějších přátel a společně vyloupí bezpečnostní schránky ukryté v trezoru. Kdyby ale Terry věděl, že jedna ze schránek obsahuje tak choulostivý materiál, že se o ní zajímá MI-5, podsvětí i hnutí Černá síla, tak by si to hned rozmyslel... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (547)

nunka 

všechny recenze uživatele

Pochvaly hodná čistá prácička inšpirovaná skutočnými udalosťami. Na pohľad oldschool, zápletka divácky funguje, tempo od začiatku pekne z ostra, od polky prúdi ešte intenzívnejšie, herecky obstojne zvládnuté. Ľúbostná aférka drsňáka Terryho a zvodnej Martine zbytočné klišé a celé by sa to bez toho hravo zaobišlo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dokud ty fotky nebudeme mít, policie nic neudělá, státní prokurátor nic neudělá a ministr vnitra nechce nic vědět." Pokud by za mnou někdy dorazilo něco tak krásnýho, jako je Martine Love s plánem na vyloupení banky, tak to s ní třikrát proberu v posteli a poté nabídku nepřijmu. Nemám totiž v úmyslu nechat se nahánět bojovníkem za černošský práva, pornomagnátem, úplatnejma poldama, neúplatnejma poldama a ani agenty MI5 až 6. Já chci klidnej život, ale Terryho partička do toho šla a mě se to líbilo. Byla to stará škola, kdy na práci stačil pořádnej vrták a na podělání akce nekonečný vykecávání po nekódovanejch vysílačkách. Zkrátka rád vzpomínám na ty sedmdesátkový časy, kdy jsem byl stejně hodnej jako dneska. ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Och, ten zanedbaný "look" rokov sedemdesiatich. Kabátové-plátené šatstvo, to je pastva pre moje oči. Dobové tóny jak by smet a keď sa ešte z garáže ohlási tlupa malých zlodejíčkov so záujmom "zjesť veľkú rybu", tak moje receptory začínajú pozorne bystriť istú lákavú zlomyseľnosť. Na prvý šup nerozvážna (ba aj detinská) banková lúpež s faktografickým priškrtením, po homologácii utvrdenie, že ide o šmrncovný "retro heist", ktorý úraduje podľa svojho predurčeného zákonníka a nemá potrebu byť 100% preukázateľný (dokázateľný). Aj keď otlačok pravdivosti zaváži, "Bank Job" má iné sugestívne finty s ktorými na seba upriamuje naše pohľady. Okrem sexi Saffron je to už vyššie vyzdvihnutá štýlovosť tamojšieho obdobia, ďalej skĺbenie s politickým podtextom (kompromitujúce momentky princeznej Margaret a černošské indivíduum Micheal X) a potom situačný spád, ktorý sa vezie z kopca a neráči brzdiť. Zosúladiť prvú (lepšiu-svižnejšiu) časť s druhou (slabšou-ťahavejšou) a jasal by som omnoho viac. No ale keď mi ešte docvaklo, že Jason je (snáď aspoň na chvíľu) opäť tam kde sídli jeho domáca základňa (na ulici, šíriac kolektívne podfuky alebo nevratnú úžeru na úkor štátnych inštitúcii), tak si napokon táto jednohubka u mňa vyboxovala nezahanbujúcu známku. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, ale spíše bylo než nebylo, za mnoha a mnoha západními státy leželo jedno ostrovní království. V něm žil byl taťka Terry, co se životem protloukal jak se dalo. A to až do chvíle, kdy mu do klína podezřele lehce spadla náramně vypadající prácička... Jenže jak milé děti moc dobře víte, tak s bílými koňmi hrozí ta ošemetná věc, že i oni se mohou splašit a pak se teda dějou věci. Zvlášť, když si to nastrčená bílá herka ve Stathamově zarputilém podání cválá ve stopách skutečného zločinu (jakkoli tak volně až spíše rovnou vycucaně z prstu). Vypadá to na dalšího tuctového zástupce nekonečné řady lupičáren střižených dle stejného, a léty dobře prověřeného, mustru. Jenže Donaldson na to jde od lesa, respektive od banky. Loupež samotná není to oč tu kráčí. Ony vůbec jsou veškeré zlodějské trumfy vytaženy již v první polovině filmu, aby se v té druhé vše mohlo soustředit na to nejzajímavější. Totiž na postavy. Jejich obsazení je bez sebemenších výhrad. Nehodlám vyzdvihovat Stathama, který konečně dostal pořádnou roli, protože je jen jedním kolečkem v perfektně namazeném soukolí. Zmínil bych pouze Saffron Burrows. Od její postavy chlapy těžko odtrhnou zrakové ústrojí. Přičteme-li její sex appeal, jiskřivé charisma a herecké schopnosti, tak zjistíme, že jí současné hollywoodské okrasné slípky nesahají ani po nechty u nohou. Styl a atmosféra londýnských sedmdesátek snad ani nešla lépe vystihnout. Zbožňuji tyhle černé koně co si to odnikud přiklusají a přivážejí s sebou prvotřídní zážitek. The Bank Job takovým filmem je a se vší parádou. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sympatické lupičské retro podle skutečné události, zajímavé nikoli provedením loupeže ("prosté" vykopání tunelu do banky, ovšem zajímavě komplikované), která proběhne už v druhé čtvrtině filmu, ale tím, co loupež rozpoutá. Kořist totiž nezahrnuje jen peníze a zlato, ale taky kupu kompromitujících materiálů hned tří stran - královské rodiny, politiků a krále porna. Až se nechce věřit, že se to vše sešlo v jedné nenápadné bance... Do klasické hry na lupiče a četníky se tak kromě hodných a zlých gangsterů a (ne)úplatných policajtů zamíchají ještě tajné služby nebo černošští extremisté... a pár postav skončí dost drsně. Hrdinové jsou patřičně sympatičtí, děj slušně zamotaný, přitom svižný a napínavý a Statham ve středu toho všeho to spolehlivě táhne. A nádherná Saffron Burows je ideální femme fatale. 70%. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Cameo si strihol spevák skupiny The Rolling Stones Mick Jagger ako zamestnanec banky. (m.a.t.o.)
  • K bankovní loupeži v londýnské bance Lloyds Bank v ulici Baker Street skutečně došlo v září 1971. Stejně tak je skutečností, že radioamatér tehdy náhodně zachytil vysílačkovou komunikaci lupičů a předal informaci policii, která ji ale nedokázala včas vytěžit. Pravdou je i to, že se případ údajně po několika dnech poněkud vytratil ze stránek novin a pachatelé přepadení dodnes nebyli odhaleni. Vše ostatní ve filmu je ale čirá spekulace. (curfew77)

Reklama

Reklama