Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

lenuse 

všechny recenze uživatele

Docela dlouho jsem váhala, zda to budou dvě, nebo tři hvězdy... Nakonec je to nižší hodnocení. Příběh se zbytečně táhnul, některé scény mi přišly postradatelné (třeba ta s useknutou rukou - tedy pokud nebude mít nějaký hluboký význam v pokračovaní - ale to už možná nezjistím). Na druhou stranu jsem vůbec nepochopila, proč považovali Arna a Knuta za nejlepší přátele, když se viděli asi deset minut jako malé děti a pak Knut zmizel do Norska.... To byla naopak příliš velká zkratka.... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Poctivo odvedená robota. Sem tam to síce zaškrípe, ale aj tak to vyznieva pôsobivo - tvorcovia veľm dobre pracujú s peniazmi, ktoré majú k dispozícií - širokouhlá kamera, pár pekných záberov, ešte aj bojové strety sú natočené šikovne aj keď komorne. Oproti druhej časti to je kompaktné aj napriek premrštenej dĺžke. Zaujímavá variácia na KRÁĽOVSTVO NEBESKÉ, ktorá sa drží pravidiel, ale neupadá do klišé... ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bergmanovy časy už jsou bohužel dávno pryč. Hollywoodsky natočená pohádkově laděná vyprávěnka o velké lásce má prý drahou výpravu, ale poznat to příliš není. Jedna solidní bojová scéna to všeobecné patetično nesmaže. Navíc si představitel hlavní role zapomněl doma charisma, takže mezi zbytkem úctyhodných herců vypadá jako hodně chudá příbuzná. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nuž, severania sa veľmi po vrecku neplesli. Vyzerá to televízne, dobovú atmosféru to má len chvíľami, celé je to ukrutne rozťahané (z toho filmu sa dalo vystrihať 40 minút bez toho, aby akokoľvek utrpel) a skladateľovi by som za to kopírovanie Pána prsteňov zlomil dirigentskú paličku. Na druhej strane, príbeh je fajn (rytiersko-dobrodružná klasika), má to dobré kostýmy a zbrane a režisér sa naozaj snaží, takže je to v rámci možností vizuálne na úrovni a akčné scény, keď už sa vyskytnú, tiež nie sú na zahodenie. Keby to bola produkcia Hallmarku, nadšene tlieskam, ale koprodukčná adaptácia švédskeho bestselleru by si zaslúžila viac. Napr. Bathory to samozrejme po všetkých stránkach strčí do kešene, ale vedľa novodobých ruských veľkofilmov typu 1612 alebo Sluga... je Arn veľmi, veľmi chudobným príbuzným. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Film je to poutavý, hezky natočený, dostatečně akční, dostatečně romantický, prostě dostatečně všecko - shlédl jsem jej opravdu s potěšením. Jen se nemohu zbavit dojmu, že je to také film velice vypočítaný. Jako by tvůrci shlédli Království nebeské, Návrat do Cold Mountain, Statečné srdce, Pána prstenů (a nevím, co ještě dalšího) a na základě toho vyrobili švédskou verzi tohoto typu příběhů. Prostě jako bych každou scénu už někde jednou viděl. Ale jinak dobrý. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Spolufinancovať projekt sa teda nakoniec podujala konkurenčná TV4. (Smok)
  • Arnov (Joakim Nätterqvist) kôň neustále mení vzhľad, hoci má ísť o toho istého koňa. Najpozorovateľnejšia je biela škvrna, ktorá mizne pri niektorých scénach. (Weezy22)
  • Švédska televízia SVT stiahla svoju podporu z projektu len niekoľko mesiacov pred jeho vydaním, udávajúc nedostatok kvalitného materiálu a uspokojivých záberov ako hlavný dôvod. Štúdio "Svensk Filmindustri" tvrdí, že spor vznikol kvôli obavám o rozpočet. (Smok)

Reklama

Reklama