Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Království nebeské po Švédsku-ne to není výtka. Výpravný historický velkofilm s romantikou jako hrom, krásnými kostými a s nádechem té správné atmosféry. Styl vypravění skvěle splnil svůj účel a nedovolil mi odtrhnout oči, což však lehce kazila přílišná rozvleklost. Patřičný drajf potom postrádaly hlavně bojové scény. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nabízí se tu paralela s Královstvím nebeským, obojí stojí za to, ale tohle není Amerika. Kdo chce pompu, výpravu a akci, vybere si vždycky Hollywood. Tohle je ale něco jiného, jde to víc do hloubky. Možná by bylo fajn, kdyby Ridley Scott byl Švéd, Dán nebo Nor, pak by to byla ta správná pecka, ale toho bohdá nebude...a kdy bude film o bitvě na Moravském poli, Král železný a zlatý? ()

Reklama

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Historický film o templároch, rytieroch, križiakoch, sväte zemi z európskej produkcie. Musím ešte dodať, že sa jedná o kvalitnú a čo sa týka rozpočtu dobre odvedenú prácu. Peniaze sa nemíňali len tak i keď v niektorých scénach chýbajú. Škoda, pretože keby bolo viac money, tak by aj vojnové scény vyzerali veľkolepejšie. Príbeh jednoduchý, roztiahnutý do niekoľkých rokov, ale napočudovanie to filmu nepoškodilo. Stratiť sa v ňom nemožno. Rušivo može pôsobiť len občasné vracanie sa do minulosti. Výprava je slušná, no aj tu cítiť veľkosť rozpočtu, ale snahu filmárom nemôžno uprieť. Aj tak ma snímok potešil a na templárov sa budem vždy tešiť. 75% ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Království nebeské 2 aneb Statečný Arn. Mě se to líbilo, škoda, že se do filmu dostává toliko cukrkandlu (tož, když jsou bitky, musíme na něco nalákat i něžnou část diváků), ale pořád je to lepší než Scottův film. Je zajímavé sledovat seveřany, jak si poradili s výpravou filmu tohoto ražení. Arn je takový mladší bratr filmů Jerzy Hoffmana. A já ráda evropské výpravné historické filmy... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bergmanovy časy už jsou bohužel dávno pryč. Hollywoodsky natočená pohádkově laděná vyprávěnka o velké lásce má prý drahou výpravu, ale poznat to příliš není. Jedna solidní bojová scéna to všeobecné patetično nesmaže. Navíc si představitel hlavní role zapomněl doma charisma, takže mezi zbytkem úctyhodných herců vypadá jako hodně chudá příbuzná. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Vo filme sa hovorí najmenej siedmimi jazykmi: švédsky, dánsky, nórsky, anglicky, francúzsky, arabsky a latinsky. (Weezy22)
  • Kríž nosený templárskymi rytiermi (červený okraj, biely vnútorný povrch) je krížom Kristovho rádu, nového rádu tvoreného portugalskými templármi, ktorý vznikol po rozpustení templárskych rytierov. Templársky kríž bol celý červený, jeho tvar sa líši na historických obrázkoch. (Weezy22)
  • Keď Arnova matka zomrie, Arn (Joakim Nätterqvist) kráča pred kláštorom a vidí muža, ktorý cvičí s lukom. Z diaľky vidno, ako muž vystrelil svoj tretí šíp. Avšak, pri konci scény opäť vystrelí, opäť svoj tretí šíp. (Weezy22)

Reklama

Reklama