Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (269)

Radiq 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu najdete v podstatě jenom blondýnky a blonďáky. No jo, trochu přeháním, ale je jich tam hafo. No a špinaví. Z hlediska filmu je to poměrně příjemné pokoukáníčko, rozhodně lepší než chlapskej striptýz, o kterým jsem tento víkend slyšel strašné zvěsti a pak jsem navíc ještě viděl fotky, no hrozní trapasáci a nechápu vás, lidi, kteří jim to žerete. No ale to odbočuju. V tomhle filmu se to kecama o bohu jenom hemží, ale tak nějak jim to toleruju, protože ti templáři to tak asi v minulosti měli. Místama film sice působí trošku lacině, ale pyj mi to neutrhlo a zuby mám taky všechny. Ještě bych chtěl poslat vzkaz všem jeptiškám: krávy jste, blbý, chachá! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Když Bůh nechá Arna žít, dovolíme mu stát se členem církve. Bůh má pro Arna úkol. Tak důležitý, že ani my mu nesmíme stát v cestě!“ A jak matka řekla, tak udělala…Koprodukční historický snímek, na kterém ten rozpočet není až tolik vidět, nicméně když se člověk zaměří na výpravu a řemeslnou stránku, není filmu v podstatě moc co vytknout. Líbila se mi i ta atmosféra, která se tvůrcům podařila navodit. Příběhově to bylo malinko předvídatelné, naštěstí ale ne vyloženě otravným či nudným způsobem. I ta počáteční div ne propaganda církve nakonec není až tak černobílá, čehož jsem se docela dost obával. Jediné, co mi více vadilo, byla aura hlavního hrdiny. Neměl jsem až tak problém mu fandit, ovšem charisma rozhodně nebylo jeho největší předností, což u podobného typu filmu docela zamrzí. Jinak ale u mě převládá spíš spokojenost, a tak dám ještě slabší 4*. „Aby církev ochránila poutníky, vyslala své nejobávanější bojovníky, templáře. Pro některé byli Bohem požehnanými vojáky. Pro ostatní to byli ďáblové, zplozenci zla.“ ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Historický snímek, který je zasazen do stejné doby jako film Království nebeské a místy i tento hollywoodský velkofilm připomíná, ale jinak je (i jako celek) o třídu lepší. Co za to mohlo? Lepší režisér? Herci? Hudba? Střih? Ne, Arn dokazuje, že jádrem kvalitního příběhu je scénář. Díky němu je tento film takový, jaký je a i za nižší rozpočet působí velkolepě. Sice je místy dosti táhlý, ale i tak si udržel mou pozornost. 75% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že Vláčil dokázal Údolí včel natočit o čtyřicet let dříve mnohem moderněji a současněji, než jak se o to snaží tahle úmorná freska. Oba filmy jsou o křižácích, ale zatímco Vláčil uměl svým postavám vdechnout rozpory a pochyby, které trápí lidi i dnes, v Arnovi se současným vikingům podařilo natočit jen historický romantický kýč. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Švédi umí. A středověk vždy uměli. Pramen pany, Sedmá pečeť... Od nich ho mám vždycky rád. Je syrový, skutečný a díváte-li se na film v původním znění tak to jejich hrdelní R s chrochtáním a chrchláním filmu ještě přidá ! :-). Ačkoliv jsem román nečetl, dovoluji si tvrdit, že je ve snímku cítit už jen v té formě vyprávění... Chvilkami jsem si říkal, že koukám na nějaký hrdinský epos, nebo báji či legendu o slavném válečníkovi Arnovi. Snímek se jistě nemůže měřit s Královstvým nebeským. Ačkoliv byl jedním z nejdražších ve Švédsku, pořád se do něj asi nenasypalo tolik jako u gigantičtějšího konkurenta. Přesto ani bojové scény se Saracény nevypadají lacině a i když si tvůrci pomohli chamsínem a závěrečná mlata se odehrává v prachu poletujícího písku, neměl jsem u sledování dojem, že koukám na 10 šermujících chlapů. A v tom je také kus umění. Středověk tvůrci vysekli skvěle, nelze vytknout nic. Dobové kostýmy, architektura, vybavení domů, zbraně, nástroje.... vše perfektní. Rytíři jsou oblečeni do gambesonů, drátěnek, maximálně jim kryje hlavy přilba. Tohle byli praví chlapi. Neumím si představit jak v tom sedím na koni na poušti s obrovským mandlovým štítem v levačce a mečem v pravačce na čtyřicetistupňovém vedru... Byli to skuteční rytíři. Vycvičený rytíř na válečném koni vlítnoucí tryskem do pěchoty se rovnal dnešnímu obrněnému transportéru... Charismatický byl i Saladin, o němž se traduje, že takový skutečně byl. Uznávali jej i křesťané jako čestného rovnoceného nepřítele, byť nevěřícího. --- Arn se zkrátka povedl a i když bych pár věcí mohl vytknout, hlavně dějové přeskoky v závěru snímku kdy jsme chvilku byli ve Svaté zemi a chvilku doma ve Švédsku. To trochu rušilo. Na závěr mi chyběl i hlas vypravěčův, který nás tak pěkně zezačátku uvedl do děje... Jsem zvědav na pokračování Arn - Riket vid vägens slut. U mne je to za 4 švédské korunky. Užil jsem si to ! * * * * ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Dňa 21. júna 2007, výkonný producent Johan Mardell potvrdil, že film prekročil rozpočet už v priebehu výroby. (Smok)
  • Keď Arnova matka zomrie, Arn (Joakim Nätterqvist) kráča pred kláštorom a vidí muža, ktorý cvičí s lukom. Z diaľky vidno, ako muž vystrelil svoj tretí šíp. Avšak, pri konci scény opäť vystrelí, opäť svoj tretí šíp. (Weezy22)
  • Kríž nosený templárskymi rytiermi (červený okraj, biely vnútorný povrch) je krížom Kristovho rádu, nového rádu tvoreného portugalskými templármi, ktorý vznikol po rozpustení templárskych rytierov. Templársky kríž bol celý červený, jeho tvar sa líši na historických obrázkoch. (Weezy22)

Reklama

Reklama