Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

Arkos 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení a výborný historický film, který se nejspíš inspiroval Královstvím nebeským. O něco menší rozpočet vůbec nevadí, film má výborný příběh, velice slušnou výpravu a bojové scény. Větší bitvy nejsou sice tak velkolepé jako u amerických filmů, ale i ty jsou natočené na velice slušné úrovni. Zajímavý je také klášterní život Cecilie, kdy v těchto chvílích film sice nemá takové tempo, ale tyto záběry za to stojí. Takže celkově u mě v každém případě čtyři hvězdy, kdy jsem i uvažoval o pěti. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Tak určitě jsem neočekávala masové bojové scény ve stylu Království nebeské, i když ne, že by se mi to nelíbilo.Brala jsem to tak trochu z ůhlu pohledu, co všechno vydrží nejen ženské srdce na pozadí středověké éry.Církev, křižácké výpravy, kmenové nesváry....rozhodně mě zaujal v jedné scéně Saladin,velmi inteligentní panovník, tedy spíše jeho představitel, protože v jeho očích bylo cosi vševědoucího. A tak filmu odpustím místy velmi volný děj a vyzdvihnu hudbu, ve které se mísila ta současná s prvky středověké a orientální a vážně se mi moc líbila.A protože historické filmy mám moc ráda, tak za čtyři hvězdy. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Já jen doufám, že se hollywoodští matlalové dívali, jak se dělá historickej film. V tomhle bylo všechno - silnej příběh, láska, nenávist, válka.........prostě skvělý. Perfektně tam bylo ukázaný, jak fungovala hiearchie na severu, kde se i král musel podrobit rozhodnutí thingu a mocenskej boj mezi rody Erik a Sverker. A samozřejmě potěšila i poměrně historická přesnost. včetně jména velmistra Templářů de Torogeho a i intermezzo jeho nástupce Gérarda de Ridefort milovníky historie potěší. Jen si nejsem jist, co to tam mělo bejt za zásadní bitvu - pravděpdobně to byla bitva u Montgisardu a tý velel malomocnej Balduin IV., ale to je nepodstatný. Už se třesu na druhej díl. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu najdete v podstatě jenom blondýnky a blonďáky. No jo, trochu přeháním, ale je jich tam hafo. No a špinaví. Z hlediska filmu je to poměrně příjemné pokoukáníčko, rozhodně lepší než chlapskej striptýz, o kterým jsem tento víkend slyšel strašné zvěsti a pak jsem navíc ještě viděl fotky, no hrozní trapasáci a nechápu vás, lidi, kteří jim to žerete. No ale to odbočuju. V tomhle filmu se to kecama o bohu jenom hemží, ale tak nějak jim to toleruju, protože ti templáři to tak asi v minulosti měli. Místama film sice působí trošku lacině, ale pyj mi to neutrhlo a zuby mám taky všechny. Ještě bych chtěl poslat vzkaz všem jeptiškám: krávy jste, blbý, chachá! ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Taková méně velkolepá a více romantická kopie Království nebeského se severským rukopisem. Tou romantikou mám na mysli zejména přeslazené pasáže lásky na první pohled, kdy naprosto chybí nějaký pochopitelný vývoj a naopak přebývá kýč a laciná romantika patřící spíše do červené knihovny. Také označení Knuta jako nejlepšího přítele Arna mi moc nesedělo. Kamarádili se jako malí kluci a několik let se neviděli. Přesun Arna do Svaté země prospěl ze všeho nejvíce divákovi, protože s jeho odchodem vzaly za své kýčovité romantické scény i ono prapodivné přátelství s Knutem. Oceňuji účast švédských filmových osobností Stellana Skarsgårda a Michaela Nyqista a výpravu, na které si seveřané dali záležet. Filmové zpracování stačí na slabší čtyři hvězdy, kniha bude hádám lepší. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Vo filme sa hovorí najmenej siedmimi jazykmi: švédsky, dánsky, nórsky, anglicky, francúzsky, arabsky a latinsky. (Weezy22)
  • Exteriéry sa natáčali v juhozápadnej švédskej provincii Västergötland, ale aj v Maroku a Škótsku. (Smok)
  • Po výzve na zastavenie v Hattine s cieľom postaviť stany je veľmajster úpenlivý, aby sa nezastavili na noc, pretože musia nájsť vodu. Na ďalšom zábere vyvýšeného stanu je však zreteľne vidno pretekajúci potok. (Weezy22)

Reklama

Reklama