Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Během celého filmu jsem vymýšlel superlativa, v jakých ho vylíčím a těšil se až si pustím dvojku a po jeho skončení jsem s hrůzou zjistil, že jsem neviděl první díl Arna, ale bohužel nějakou mezinárodní verzi ... tedy oba díly smontované do jednoho. Můj zážitek z toho, co jsem viděl byl i tak stoprocentní, ale přeci jenom místy byl ten příběh tak trochu skokem ... a kromě toho oba díly zvlášť budou mít zcela jistě mnohem epičtější a působivější vyznění. Takže prozatím ohodnotím tuto mezinárodní verzi sem (bohužel ani zde ani na imdb nemá zvláštní odkaz) a někdy v blízké budoucnosti dám oba dva díly zvlášť jako samostatné filmy. _____ EDIT: Po téměř roce jsem se konečně dostal k tomu, abych se kouknul na Arna v nezkrácené verzi. Po shlédnutí první části moje pětihvězdičkové hodnocení zůstává. Příběh je bohatší, doplněný hlavně o dění ve Švédsku předtím než Arn odešel do Svaté země. Těším se na dvojku :-) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice povedené a na komorný projekt velice zajímavý příběh o tom, co předcházelo před sjednocením švédského království a v rámci možností natočeno s maximálně využitým potenciálem. Čtyři severské země se podílely na tomto historickém filmu, který díky nim vyniká úctihodnou výpravou, kamerou, ztvárněním, kostýmy, scénářem, včetně vykreslení charakteru Arna a Cecilie zasazeného do zdařilého příběhu o dvou dějstvích. Dále snímek oplývá působivým hudebním doprovodem a zdařilými souboji. Pěkná krajina či interiéry k tomu dozajista také patří. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby Celosvetovo $20,732,756║ Nuž po pozretí ukážky som sa veru na film dosť tešil... Severská koprodukcia o Jeruzalemských templároch a kmeňových bojoch o nadvládu Švédska dopadla celkom slušne. Samozrejme podobnosť s určitým kopírovaným s Kráľovstva nebeského sa film nevyhne, taktiež je tam cítiť aj Statočné srdce , nuž treba povedať že technická stránka dopadla lepšie než tá príbehová a vykreslenie charakterov, najviac mrzí že hlavné postavy nevytiahnu film na vyššiu úroveň, pútavejšiu, hlavná postava ARN-a vypadá zo začiatku nádejne, že by to mohla strhnúť vo veľkej hrdinskej pompéznosti tak ako Russell Crowe v Gladiátorovi, ale nič také sa nekoná, táto postava ako ostatné ostanú takmer staticky v rovnakej polohe, v akej boli načrtnuté hneď na začiatku a dej nikam výrazne neposunú, škoda, takto sa to dá kľudne porovnať z príbehovou úrovňou našej koprodukčnej Bathory. Osobne som čakal trošku viac od filmu ale aspoň slušný, nenáročný priemer to splnilo. (a teraz treba len pochváliť ako Ridley Scott dokázal zvládnuť svoj historický epos o Jeruzaleme, klobúk dole, ARN mohol byť slušná konkurencia pre spomínaný film ale takto sa stáva len strašne vzdialeným bratríčkom) /65%/ ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

No tak nevím, řekl bych že něco podobného jsem videl již před 2 lety s Orlandem Bloomem. A Království nebeské na severský způsob mě teda moc neuchvátil, spíše vůbec. Přesto jde poměrně dobře udělaný film, který si vzal námět Kralovství nebeského a dal tam nějaké ty změny, aby se neřeklo. Sečteno podtrženo ** nemusím koukat na film, který jsem již viděl a navíc otřesná hudba. Prostě klasická německá tvorba. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Škandinávska kinematografia musela uraziť dlhú cestu, kým natočila vlastný historický veľkofilm, ktorý by sa mal kvalitou rovnať tým americkým. Arn - Tempelriddaren sa dostal niekde na polcestu. Tvorcovia na pomerne lacnej výprave vybudovali slušnú dobovú atmosféru, ale okrem občasných bitiek, z ktorých polovicu halí piesočná búrka, má film pomerne pozvoľné, miestami vyslovene stagnujúce tempo. Obzvlášť pasáže z kláštora sú veľmi nudné. Hlavné postavy sú žiaľ dosť nezáživne zahrané a slabo vykreslené, milostná linka v ich podaní detto. Príbeh, ktorý je variáciou na Kráľovstvo nebeské, v poslednej polhodine našťastie chytí druhý dych a film je zavŕšený dôstojne ako po stránke dejovej, tak po tej akčnej. (6/10) ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Vo filme sa hovorí najmenej siedmimi jazykmi: švédsky, dánsky, nórsky, anglicky, francúzsky, arabsky a latinsky. (Weezy22)
  • Po výzve na zastavenie v Hattine s cieľom postaviť stany je veľmajster úpenlivý, aby sa nezastavili na noc, pretože musia nájsť vodu. Na ďalšom zábere vyvýšeného stanu je však zreteľne vidno pretekajúci potok. (Weezy22)
  • Keď Arnova matka zomrie, Arn (Joakim Nätterqvist) kráča pred kláštorom a vidí muža, ktorý cvičí s lukom. Z diaľky vidno, ako muž vystrelil svoj tretí šíp. Avšak, pri konci scény opäť vystrelí, opäť svoj tretí šíp. (Weezy22)

Reklama

Reklama