Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

sulimo 

všechny recenze uživatele

Kvalitní okamžiky snímku totálně smetla filmová fantazie a tedy odklon od reality, jinými slovy debilně napsaný scénář. S takovýmhle tématem mohl vzniknout druhý Zodiac, stačilo se jen držet vražd, vraha a nemíchat do toho všeho ty pindy o zhypnotizování a o rodinných trampotách vyšetřovatele, které stejně nikoho nezajímají. Totálním hřebíkem do rakve případné přítomnosti jakékoli kvality byla ona nudistická konfrontace vyšetřovatele a vraha, to jsem se bohužel upřímně zasmála z návalu nesoudného kreténismu tvůrců filmu. Nemám nic víc, co bych napsala, prostě mizerné, zbytečné a neuvěřitelně trapné. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o Čikatilovi si zaslúži oveľa viac, ako "premárniť" čas diskusiami s vyšetrovateľmi. Áno, aj to je hodné odhalenia charakteru osobnosti, ale tie vraždy boli také silné, že tam to mohlo ísť do explicitnosti. Aby dojem z vraha bol presne taký, akým bol on, teda zvrátený. Film Občan X tento pokus o profil masového vraha ďaleko prevyšuje. Tiež nie je príliš o krvi ani o analýze vrážd. Ale zároveň je viac psychologický a určite aj vynikajúcou sondou do sovietskej spoločnosti. Evilenko túto šancu celkom nevyužil. ()

Reklama

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Musim říct, že mě to příjemně překvapilo, protože točit film o masovým vrahovi podle skutečný události je samo o sobě docela náročný, ale troufnu si říct že tady se to povedlo.. neni to nic dechberoucího nicméně to patří k tomu lepšímu co jsem zatim o masových vrazích viděl.. Malcolm McDowell to zahrál výborně a v tomhle filmu se mi dost líbila i hudba.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem, že to asi bude docela síla. Ale kupodivu to nebylo zas až tak tvrdé; místy mrazivá atmosféra sice byla, ale čekal bych mnohem tvrdší film o někom, kdo zabil tolik lidí. Sice jsem byl trochu zděšen, že to je film o Rusích bez Rusů (západ nemá moc ponětí o ruské mentalitě), ale Italové dělali co mohli. Malcolm McDowell sice zahrál vraha, pedofila, blázna (nevím, co ještě) velice věrohodně, ale ostatní herci byli jak nezralí blůmy; k tomu jetě některé díry v ději a ta Evilenkova hypnóza byla spíš k smíchu. Takže místo 4* pouze průměr. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, obvzláště Malcolm McDowell byl děsivý, ale nemůžu se ubránit srovnání s lepším a věrohodnějším Občanem X. Proč proboha tvůrci filmu přejmenovali Čikatila na Evilenka (navíc vybraly tak pitoreskní jméno), co měla znamenat jeho práce pro KGB, co proboha ta hypnóza? To všechno ubíralo filmu na věrohodnosti a tím pádem i na děsivosti. Oceňuji, že se tvůrci vyloženě nevyžívali v nechutnostech, které se nabízeli, ale ukázat alespoň jednu vraždu nebo její náznak mohly. K čemu točit film o seriovém vrahovi, když se tam o vraždách v podstatě jen mluví a mluví... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Název filmu je dobrou ukázkou toho, jak se při tvorbě filmů promýšlí detaily, jež mají vyvolat v divákovi správné asociace a emoce. V tomto případě jde o příjmení hlavní postavy, obsahující v sobě anglické slovo "evil" čili "zlo", které má v divákovi zesilovat dojem hrůzostrašné nehumánnosti vraha. (Aelita)
  • Prediktory Chikatilových činov: izolacionizmus, psychicky týraný matkou, skúsenosť so smrťou a krvou, impotencia a obeť šikany. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama