Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem, že to asi bude docela síla. Ale kupodivu to nebylo zas až tak tvrdé; místy mrazivá atmosféra sice byla, ale čekal bych mnohem tvrdší film o někom, kdo zabil tolik lidí. Sice jsem byl trochu zděšen, že to je film o Rusích bez Rusů (západ nemá moc ponětí o ruské mentalitě), ale Italové dělali co mohli. Malcolm McDowell sice zahrál vraha, pedofila, blázna (nevím, co ještě) velice věrohodně, ale ostatní herci byli jak nezralí blůmy; k tomu jetě některé díry v ději a ta Evilenkova hypnóza byla spíš k smíchu. Takže místo 4* pouze průměr. ()

Lulu13 

všechny recenze uživatele

Veľmi, veľmi zle spracovaný film podľa skutočnosti, ktorý však s faktami nemá spoločné takmer nič. Prekrúcanie reality, alebo úplne výmysly (hypnotické schopnosti???) ma pri tomto type snímkov vyslovene vytáčajú! Naviac sa jedná o amaterizmus ťažkého kalibru. Hlavný predstaviteľ ešte ušiel, aspoň bol Čikalitovi podobný, no zvyšní herci boli otrasní. Režijne mimoriadne nudná záležitosť a pri jednom z najhorších sériových vrahov histórie by nebolo od veci ukázať niečo z tej brutality, ktorou sa vyznačoval. David Grieco by si za tento počin zaslúžil facku a všetkým, ktorí vyrukovali čo i len s 3* hodnotením odporúčam aby si o Čikatilovi najprv niečo prečítali. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Každý člověk, obeznámen s případem, osobností i činy jednoho z nejsadističtějších sériových vrahů historie, Andreje Romanoviče Čikatila, by mohl být přinejmenším překvapen, jakým způsobem je v tomto filmu prezentován. Malcolm McDowell je výborný, ale něco mi na jeho vystupování vadilo. Nejspíš to bylo scénářem a celkovým přístupem tvůrců k jeho osobě. Prostoru, který je věnován jeho činům je zde docela hodně, ale neustále mi můj dojem kazilo, že se do všeho snažili nacpat komunismus a všechny ty kecy o něm. Ústřední postava lékaře udělala z Chikatila schizofrenika, který dle něj páchá své činy kvůli režimu. Udělali z něj člena KGB a člověka, který dokáže své oběti hypnotizovat. Také některé scény mi přišly nevěrohodné a nelogické. Kdyby u Evilenka trochu zmenšili ten velký prostor, který věnovali politice a komunistickým kecům, mohlo se jednat o výborný film. Takto pro mě trochu zklamání. Králem na svém "poli" je zde Angelo Badalamenti se svou úchvatnou hudbou, kterou mě ohromil již v Mullholland Drive. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Evilenko je len inšpirovaný skutočným Čikatilom. Ak ste o Čikatilovi už skôr počuli, alebo videli film Citizen X (1995), nečkajte nič nové. Prakticky je tam z Čikatila len, že vraždil hlavne deti a mladé ženy. Ale ináč je to celkom dobrý film, aj keď trochu padá na hereckých výkonoch. Výber postáv tiež nie je najšťastnejší, proste nepripadáte si ako keby ste boli v Rusku. Plus do filmu je pridané trochu nadprirozena, čo môžem hodnotiť celkom kladne. Koniec sa mi celkom páčil, aj keď som čakal, že budem urobený trochu dramatickejšie... 70%. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Evilenko je velmi zdařilý pokus o zachycení životního příběhu jednoho z nejproduktivnějších sériových vrahů 20. století. Atmosféra sovětského Ruska je úžasná - šeď, chlad, beton, křečovitost úředníčků a všudypřítomná propaganda jsou výborným pozadím pro thriller, ze kterého vás budou skoro až chytat deprese. Čikatilovy vraždy jsou dost naturalistické a to i přesto, že většina "toho důležitého" se odehrává mimo záběr kamery. Nejsilnější stránkou filmu je však jednoznačně Malcolm McDowell. Je mimo jiné vidět, že si nejspíš pečlivě prohlížel Čikatilovy fotky, protože dokázal neskutečným způsobem napodobit i to, jak se skutečný vrah tvářil. Jeho herecký výkon je opravdu velmi přesvědčivý a sám o sobě si zaslouží jednu hvězdičku jako bonus. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Malcolm McDowell získal od Italského národního syndikátu novinářů Zlatou stuhu. (Terva)
  • Film je volně natočen podle činů ruského sériového vraha Andreje Chikatila. Inspiraci čerpal rovněž z románu "Komunista, co jedl děti" Davida Grieca. (Terva)
  • Sexuálne preferencie Chikatila: brutálna algolagnia, nekrosadizmus, nekrofília, koprofília, pedofília, homosexuálna pedofília, orgánový fetišizmus a antropofágia. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama