Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

okkac 

všechny recenze uživatele

Super dokument, jen zamrzí, že kromě norského black metalu se zabírá příliš anglosaskou hudební scénou. Chtělo by to alespoň menší pohled na německou speedmetalovou scénu, případně více informací ze skandinávských zemí kromě Norska ještě Švédska a především Finska. Ale i tak spokojenost a ožralí muzikanti z Mayhem dobře pobaví. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Svoji hodnotu má dokument hlavně v tom, že ukazuje, jak metalisti chtějí být viděni (nebezpeční - tajemní - rebelové - outsideři) a jak moc stojí o to, aby všechno, co dělají a jak se stylizují, dávalo dohromady smysl. Že to ve skutečnosti smysl nedává a že to není podloženo pevnými argumenty, asi pro kriticky smýšlejícího diváka nebude žádné překvapení. (Dva příklady: Jakýsi směšný soudní spor s pí. Goreovou má zastupovat souboj metalu s morálkou? Spoustu metalistů má rádo Sabbathy, frontman Sabbathů má rád blues a tak metal vychází z bluesu?) Ale jak už jsem psal, tady jde čistě o to, aby se metalisti utvrdili ve svém boji "proti všem" a v heslovitých životních pravdách. O nic víc. Když se to vezme kolem a kolem, tak je to vlastně docela zábavná sociologická studie. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdybych se měl v kontextu tohoto dokumentu nějak označit, použil bych formulaci: Býval jsem metalista, dnes již jen poslouchám metal. A poslouchám ho jako jeden z mnoha stylů, které se mi líbí. Dokument vcelku fajn, jen vlastně ukazuje, že metal je (hudební) komunita jako takřka každá jiná - má své kořeny, má své důvody, má svůj styl, lidi se k ní přidávají z určitých pohnutek, preferencí a zálib. Jenže tohle všechno se od ostatních hudebních stylů neliší. Prakticky úplně stejným stylem, i s mnoha stejnými argumenty, by šel podobný dokument natočit třeba o rapu, ska, gothic rocku, EBM. Chápete? není to vůbec znak nějaké špatnosti, metal lidem dává to, co chtějí a já to částečně sdílím a naprosto tomu rozumím. Jen ho to nečiní ničím výjimečným než ostatní hudební styly a komunity, ani lepším ani horším. 3.5* ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Zajímavej dokument pro všechny fanoušky metalu (a nejen pro ně), každej z nich si tu určitě najde jeho oblíbenej styl nebo kapelu. Pro mě byly nejzajímavější rozhovory s těmito legendami: Bruce Dickinson, Ronnie James Dio, Tonny Iommi, Lemmy Kilmister a Dee Snider. Naopak bych omezil tu část o black, death metalu (hlavně ty Noři byli uchylný). A nejzábavnější je asi ta část kde Dee Snider z Twisted Sister obhajuje svý texty: "Lidi je můžou interpretovat několika způsoby. Paní Goreová (pozn. manželka Al Gora!!!) hledala sadomasochismus a našla ho." :-) ***** Doporučuju shlédnout taky neméně povedený dokument o tomto žánru Heavy Metal: Tvrdší než život. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama