Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

nylo 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky žánru příjemná povinnost, která možná odhalí i mnoho neznalého. Rozhovory ukazují, že idioti se skrývají, jak jsme předpokládali, úplně všude:D...obecně celý dokument pobaví i poučí a určitě by nebylo na škodu, natočit nějaký ten obsáhlejší seriálek, který by nás metalovou hudbou provedl detailněji a třeba už od pravěkého křepčení s ohlodanou kostí v ruce......vždyť odkud by jsme přeci vzali to úžasné mlácení hlavama, po kterém netrénovaným povolí krční svaly a s hlavou vzhůru můžou chodit jen stěží??? Joo, holt začátky jsou vždycky těžké, ale je jedno kdy začínáte, závislost se projeví a zůstává až nadosmrti...takže, see you in hell přátelé.....nebo třeba na BA :) ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Začnem parafrázovaním Coryeho Taylora (Slipknot) "Mám rád ženy, ale metal mi dáva možnosť zobliecť tričko a omacať na koncerte druhých metlákov, lebo som chalan." Som síce punkáč, ale s metalovými koreňmi no nikdy som nič podobné na koncertoch nepociťoval, ale presne o tom metal je, že každý si v ňom nájde to čo chce. Výborný dokument, ktorý sa snaží zhrnúť históriu a súčasnosť tvrdých chlapcov a kde tu aj báb. Od počiatkov Black Sabathu po takmer donekonečna sa rozkonárený strom subžánrov, ktoré majú spoločný slovesný základ-METAL. Výborný, náučný a sčasti inšpirujúci dokument o vplyvoch, ktoré vplývajú na obraz metalu, ako napríklad satanizmus, sexualita, hudba či výzor, ale i z neho vyplývajúce ako outsiderstsvo, rebélia či zločinnosť. Množstvo rozhovorov s lídrami a členmi najvychytanejších bandov, množstvo dokumentárneho materiálu či záznamov z koncertov očami pravého "headbangera" dostáva dokument do inej dimenzie, akoby bol zákazkovo natočený naškrobeným kravaťákom s pravítkom v prdeli. Pre fanúšikov temnej vlny sa týmto radí do kategórie must see dokumentov, pre supportteam (rozumej punkáči a rockeri) ktorí sa pravidelne stretávajú na rovnakých koncertoch je to tiež výborný dokument na rozšírenie obzorov s kým máme tú česť. Uvidíme sa v kotli! \m/_ ()

Reklama

Attta 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o mém oblíbeném hudebním stylu. Průlet rodokmenem metalu a hardrocku + rohovory legendárních kapel a hudebníků (Dio apod.) na vynikající úrovni. Divák taky navštíví Wacken a může si s ledovým klidem zavzpomínat na to jak ho ráno bolelo za krkem když celou noc pod pódiem hrozil a mlátil svými (tehdy) ještě dlouhými vlasy. :).................... PS: Ptáte se proč je metal neoblíbený mezi veřejností?? Protože banda idiotů ve skandinávii spojuje tuhle hudbu s pálením kostelů a jiných zhovadilostí, které dělají téhle muzice špatnou pověst.a taky proto, že si všichni pod pojmem metal představí jen death, doom metal a podobné podžánry, které jsou ovšem spíše nováčky a na všeobecnou veřejnoust působí prostě drasticky a satanisticky. Mám takovou zkušenost že když jsem měl ještě na střední v anglické konverzaci prezentaci o hardrocku a metalu a jedné milé profesorce jsem pustil ukázku (Iron Maiden), tak mi řekla: "tohle je TEN metal? To je dobré, já si představovala něco tvrdšího a takové to řvaní přes hrdlo." ..........Na druhou stranu, kdyby tahle muzika byla tak popularizovaná, taky by to nebylo ono, nebo snad ano ? :)) Ještě dodatek pro neposluchače metalu a rocku. Pokud neposloucháte a nezajímá vás tahle muzika, tak vás to nejspíš nebude bavit, protože nebudete znát známé osobnosti, s kterými se zde dělají rozhovory a nebude to pro vás nijak zajímavé, ale pokud nejste vyloženě hudební barbaři a jste trochu tolerantní, tak to můžete brát jako takovou metalovou encyklopedii a něčemu se přiučit (ovšem varuju, některé věci se zde musí brát s rezervou a obzvlášt diváci, kteří metalu neholdujou). ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Chronologicky první film od Sama Dunna a Scota McFadyena. Já ho viděl až naposled:) Je však celkem jedno, jak si filmy pustíte, v každém z nich se dozvíte opravdu hodně zajímavostí o metalu. Tahle série mě fakt baví a jen mě napadlo, kdyby tohle bylo celý třeba o dechovce, asi už bych z toho tak odvařenej nebyl. Tedy, že ne úplně každého tohle zaujme. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Sam Dunn je v první řadě metalový nadšenec, ale už jen jeho pohled vystudovaného antropologa tomuto hudebnímu výzkumu s kamerou dokáže dát řád. Slovo dostanou slavní muzikanti, ale i socioložka nebo muzikolog, od nichž se také dozvíme spoustu zajímavého. Hlavně se mu daří vyhmátnout to podstatné, díky čemuž dokument na pouhé hodině a půl působí velice komplexně. Není to jen Kanaďanův výlet do LA, Anglie, Norska a německého Wackenu, je to podobné jako s tou hudbou samotnou, i tenhle film je chytřejší, než by se na první pohled zdálo. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama