Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (758)

Arx 

všechny recenze uživatele

Konečně po čase další český film na který se vyplatí jít do kina. Ivan Trojan je opravdu pan Herec. Jeho role Václava je naprosto skvěle zahraná a pozvedá tento snímek o stupeń výš. Také je potřeba pochválit Jiřího Vejdělka na kterého jsem po filmech Roming nebo Účastníci zájezdu začal chytat trochu averzi k jeho filmům. Ve Václavovi ale dokázal natočit kvalitní a příjemné drama na které je radost pohledět a nutno podotknout že Václav je pro mě spolu s Vratnými lahvemi nejlepší film za poslední rok. Český lev je ve správných rukou. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Já už jsem Vejdělka po strašlivém ROMingu odepsal. O to víc mě s Václavem překvapil. V jistých místech správně dojemné, v některých vtipné a konec výborný. Vejdělek sice má v režii místy docela rezervy, ale tam kde to nestíhá Vejdělek, tak tam nastupují herci. Trojan je standartně vynikající, Budař exceluje a Vašáryová s Lábusem jsou také výborní. Navíc ještě Muchowa krásná hudba. Neříkám, že se jedná o nějaké české zjevení, ale v tom dnešním českém bahně je to rozhodně slušný nadprůměr.70% ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Pro mě další česko filmové utrpení, jež sledujeme rádoby "milé" průšvihy Václava, které by mě v reálu velice rozčilovali a neměl bych pro ně odpuštění.... proto nemohu pochopit, proč při těchto scénách hraje tak hravě roztomilá hudba? Když jsem si během sledování postavu Václava přímo zhnusil, tak druhou polovinu filmu (která měla hrát na city) považuji jako velice špatný vtip. Hodnotím 1 hvězdičkou... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rozhodování mezi třemi nebo čtyřmi hvězdičkami nemám rád. Protože když je film na pět tak je dokonalý, ale když na dvě a níže, tak je to nuda. Václav není ani jedno z toho, tím pádem zbývá rozhodování u nerozhodného filmu, který možná ani nevěděl co chce. Protože Václav by mohl být vydařenou komedií, kdyby nebyl celou dobu tak moc pesimistický a svým způsobem hodně smutný. To jediné mu značně ubližuje, ale na druhou stranu neskutečně vyvyšuje I tak je to velice zajímavý příběh na české poměry což potvrdí konec kde se dozvím, že je vše podle pravdy. Tak nějak mi to připomnělo i samotné Bobule, jen ty měly co do humoru o pořádný krok na před. Každopádně Ivan Trojan Václava zahrál výtečně a je vidět, že herec je to dobrý. Těch česká kinematografie potřebuje jako sůl. Každopádně jsem se u tohoto filmu bavil. Sice mu dávám tři hvězdičky, i když jsem se rozhodoval a rozlišoval pro a proti. To, že smutná atmosféra je z něj znát už z prvních pár minut, ale u mě vyhrálo. Mám rád filmy veselé a příjemné i když snesu i těžce depresivní a hlubokomyslné. Václav se ztratil někde mezi oběma variantama. Každopádně na české poměry, řekl bych, více než vydařené. --- Všechno bude! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[AFF 2014] Film, ktorý držia nad priemerom len štyri veci - herecké polohy Ivana Trojana, Emília Vašáryová, poeticky smutne veselý hudobný motív Jana P. Muchowa a výstrih Soni Norisovej. Melancholický príbeh dedinského idiota je "hodne retro", na čom má veľký podiel 35 mm projekcia v Artkine Metro s osobným Trojanovým uvedením, ale hlavne zasadenie a námet. Smutne to podčiarkuje fakt, že mnohé slovenské dediny ešte stále vyzerajú a fungujú rovnako - a po nejakú dobu ešte zrejme budú. V komediálnej rovine by to chcelo byť niečo medzi Rain Manom a nezznabožským hláškovacím Dědictvím aneb... (čomu nahráva aj vzťah hrdinu a matky a niektoré jeho eskapády), v tej vážnejšej (a temnejšej) prosto melancholická dráma jednej rodiny a jednej dediny, ktorá má svoje tiene minulosti. Škoda absentujúcej emocionálnej (a príbehovej) hĺbky a prítomnosti humoru, ktorý je pre českú novú vlnu typicky ľahkovážny a spôsobujúci efekt miernej banalizácie ústrednej témy, čo je rozhodne zle. Nezostal som ohromený, milo prekvapený, ale ani vyslovene sklamaný. 60% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Hřbitov se nachází v Suchomastech - Borku. (M.B)
  • Film je natočen podle skutečného příběhu. (Elisebah)
  • Spoluautorem podoby plakátu k filmu je i světoznámý architekt Jan Kaplický. (DaViD´82)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama