Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (204)

lena60 

všechny recenze uživatele

Zlinfest 2008: Tak to byla fakt síla! Velmi věrohodný pohled do hlubin skinheadské duše. Dvanáctiletý Shaun je terčem posměchu svých spolužáků. Jednoho dne potká "zajímavou" partičku lidí, která mu pomůže zbavit se trablů...Velmi emotivní snímek, při některých drastických scénách spojených s působivou hudbou mě až mrazilo... ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

80. léta byla pro hnutí skinheads svým způsobem přelomová. A když do takové doby zasadili tvůrci filmu postavu malého kluka, který hledá sám sebe, vzniklo něco, co je alespoň pro mě jeden z nejnezapomenutelnějších filmů. Skinheadská partička, která vzala Shauna mezi sebe, právě prožívá krizi způsobenou z vězení se navrátivším Combem, který Shauna postaví před volbu mezi dvěma skinheadskými světy - tím klasickým a zcela novým, poněkud rasistickým. ()

Reklama

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Poměrně pěkně vydařené psycho-drama, které je zajimavé především tím, že se točí převážně okolo 12letého hocha, který často býval díky rodinné situaci terčem narážek a posměchů svých spolužáků, a tak se jednoho dne přidal k plešatým hlavám a po lehkém uvedení začlo celkem těžkořešitelné drama. Co musím vyzdvihnou byla skvělá atmosféra, skvěle vybraní a upravení herci což na mě působilo opravdu dost věrohodně, a já se tak ještě lépe mohl vžít do příběhu. Bohužel i přes veškeré klady jsem hodně váhal mezi 3* nebo 4*. Ono film jakožto celek mě v konečném výsledku zkrátka nezaujal tak, jak by teoreticky mohl. 65% Viděno v kině na 40. LFŠ. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem měla vážný problém dostat se do atmosféry a zvyknout si na příšerný midlandský přízvuk (který je mimochodem pořád lepší než scouse v Liverpoolu..), poté docela překvapil směr, kterým se děj vyvinul (nečetla jsem obsah). Aneb taková byla Anglie v osmdesátých letech. Nezaměstnaní a rasisté, kam se podíváš. Přes počáteční nudu se film celkem rychle přehoupne a divákovi vyrazí dech "krásnými" ukázkami psychologického nátlaku ze strany skinheadů vyvíjeného na dvanáctiletého kluka, který se zrovna hledá a tak není těžké mu udělat v hlavě zmatek,donutit ho páchat zločiny a začít nosit martensky (né, mé milované boty..). Takový - o dost horší! - Kult hákového kříže po anglicku. Není to tak silné a nenese to pořádně žádné poselství, nic moc se tam navíc neděje a chybí postava, která by si ukradla celý film pro sebe. Prostě do sebe to něco má, ale i tak mínusy převažují nad plusy, takže 3*. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Príjemne spracovaný príbeh študenta pociťujúceho ťažké obdobie krízy v Anglicku. Zápletku som zároveň vnímal ako skryté varovanie na medzník v dejinách otvorený pre rôzne alternatívy subkultúr berúcich si zlé príklady a vzory. Príbeh sa týkal niekdajšieho rozmachu „skinheads“ v Anglicku a réžia namiešala peknú voňavku, voňajúcu tým obdobím. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • Zhruba v polovině filmu, kdy hlavní hrdinové jedou autem na vlasteneckou přednášku, zazní písnička „Warhead“ od britské punkové kapely UK Subs. (Olík)
  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)

Reklama

Reklama