Reklama

Reklama

Výstřel

  • Česko Výbuch (více)
Trailer

Obsahy(1)

John Travolta jako lovec zvuků, který náhodně odhalí zločin... Mladý zvukař Jack Terry se vydává na lov nejrůznějších „ruchů“ k novému filmu natáčenému pro soukromou filmovou společnost. Přitom se náhodou stává svědkem nehody, při níž auto nečekaně sjede z mostu do řeky. Jackovi se podaří dívku Sally zachránit z topícího se vozu, jeho řidič však již nejeví žádné známky života. V nemocnici se ukazuje, že mrtvý muž je úspěšný politik a guvernér McRyan, jeden z kandidátů na místo amerického prezidenta. Jeho podřízený Lawrence Henry, požádá Jacka, aby s ohledem na rodinu raději pomlčel o dívce, která byla ve voze. Jack později doprovodí Sally do nedalekého motelu. Tím však celá záležitost vůbec nekončí, natočený zvukový záznam naznačuje, že nehoda byla nejspíše někým připravena… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (245)

classic 

všechny recenze uživatele

Johna Travoltu extra nemusím,a ani neviem,prečo,ale výnimka potvrdzuje pravidlo,že víťazí kvalita nad kvantitou,a tak podotýkam,že John si dobre vybral,kde túto úlohu by som charakterizoval ako zlomovú,zapamätania hodnú,pred Blow Out má slávne roly v muzikáloch,teraz mení úplne žáner,ktorý ho posúva do predčasného útlmu... Brian De Palma nakrúca mrazivý thriller v duchu jeho slávneho horroru Carrie,kde atmosféra pekne hutne,a tie najlepšie majstrštyky sú ešte len predo dvermi... Johnova postava vo filme hrá zvukára z kategórie béčkových produkcií,kde jedného večera sa mu podarí nahrať zvuk,ktorý ho privedie na hranicu,z ktorej vytvorí svoj najlepší zvuk,t.j potrebuje dokonalý rev pre film,a tak urobí svoj najlepší a konečný...Ale obetuje niečo zo svojho okolia.Mrazivé retro so zvláštnym psychopatom,ktorého hrá John Lithgow,ktorý je príjemne vyšinutý,ktorého by som určite zaradil do inej škály úloh,ako je táto,ale casting je na vysokej úrovni. Ešte chcem pochváliť výborný český dabing dua Trávniček a Laurinová,ktorí spolupracovali na relácii DO-RE-MI,voľakedy... ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

"Blow Out" má jednu obrovskou přednost - jedná se o poměrně záživný přehled perfektně aplikovaných klasických druhů záběrů. Je to doslova naučný film pro aspirující kameramany. Wellesovský "deep focus" ve scéně nahrávání nehody; četné split-screeny; krásně udělaná, dlouhá panningová scéna prohledávání pásek ve studiu; aerial shot na jeep uhánějící ulicemi Filadelfie ... Na této vizuální orgii bohužel můj zážitek skončil - druhá polovina a závěr filmu jsou neskutečně přitažené za vlasy, hlavní ženská postava je snad nejotravnější a nejvypatlanější slepice v dějinách Hollywoodu. Celkový dojem navíc kazí mizerná talošská hudba dodatečně rozkvedlaná příšernou hudební režií - mdlé motivy vyskakují jako čertík z krabičky a po několika vteřinách stejně nesmyslně mizí. De Palmu jsem si už dávno škrtl ze seznamu "velkých" režisérů a "Blow Out" mě utvrdil v tom, že jsem udělal správně. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Zvětšenina a Rozhovor přežvýkáni pro diváky, kteří sledují filmy s popkornem v ruce. Ach, jsem na tuhle větu tak pyšná, že ji ani nezměním, i když není pravdivá úplně stoprocentně. Nějaké (zejména kameramanské) bonbonky se tam najdou, ale budu si stát za tím, že film je z této tématické trojice nejslabší. Hlavně proto, že narozdíl od ostatních dvou není o ničem jiném než o tom, co ukazuje. Přiblblé rozhovory Travolty s tou holkou jsou prakticky za trest a bohužel tvoří jádro toho, o čem režisér vypráví. Tady scenáristická rozpačitost dosahuje vysokých hodnot. Žádná existenciální postmoderní krize izolovaného člověka se nekoná, člověk se nechce jít po konci střelit do hlavy, protože život nemá smysl. Ale chce jít zastřelit Travoltu za to, co udělal. Prolínání práce na dokonalém výkřiku s hlavní linkou v průběhu působí trochu rozpačitě, ale ten konec zřejmě způsobí, že se nejeden pervert spokojeně usměje a nebude film považovat za ztracený čas. Jsem ráda, že jsem se zděsila i pousmála, moje milé osobnosti se zdají být v rovnováze. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jo, to byly zlatý časy. Travolta, jako mladý herec, bez mnoha plastik, vyretušovaného xichtu a hlavně tehdy dokázal i něco zahrát a ne jen tupě čumět do kamery jak dnes. K tomu solidni příběh, pevná Brianova řežisérská ruka a když k tomu připočtu i konec, je to určitě jeden z nejlepších Travoltových filmů, co jsem kdy viděl. Ne-li vůbec nejlepší. Ale to je věc názoru. Konec hlášení. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Brian De Palma je režisér s veľkým R, v poslednom čase to však bohužiaľ nedokazuje, ale treba uznať, že pred takými dvadsiatimi rokmi točil naozaj špičkové filmy, ktoré mu žeriem až dodnes. Výbuch je jeden z jeho menej známejších filmov, čo je však veľká chyba. Už len preto, že John Travolta tu odvádza jeden z jeho najlepších výkonov kariéry. Samotný film je veľmi atmosférický a v neposlednom rade originálny. Ako je u De Palmu zvykom nechýba ani vtieravá a mrazivá kamera. Je to proste dokonalé, aj keď od neho mám pár obľúbenejších vecičiek. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Během stříhání byly neznámým pachatelem ukradeny dva kotouče filmu. Opětovné natáčení zcizených scén stálo 750 000 dolarů a pro nedostupnost kameramana Vilmose Zsigmonda je musel natočit László Kovács. (Matty)
  • John Travolta trpěl během natáčení nespavostí, což je také důvod, proč po celý film vypadá tak mrzutě. (Matty)

Reklama

Reklama