Reklama

Reklama

Max a maxipříšerky

  • USA Where the Wild Things Are (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Novátorský režisér Spike Jonze spolupracoval se slavným autorem Mauricem Sendakem, aby na filmové plátno přenesl jednu z nejoblíbenějších dětských knih – Max a maxipříšerky – klasický příběh o dětství a místech kam se chodí za poznáním. Film vypráví o devítiletém Maxovi, nespoutaném a citlivém klukovi, kterému připadá, že ho doma nikdo nechápe a tak utíká do svého vlastního světa. Chlapec se ocitá na ostrově, kde potkává podivné příšerky, jejichž emoce jsou stejně divoké a nepředvídatelné jako jejich činy. Příšerky potřebují krále, který by je vedl a Max touží po královsví, kterému by vládl. Během korunovace Max slibuje, že z království udělá místo kde budou všichni šťastní. Ovšem brzy zjišťuje, že vládnout vlastnímu království není vůbec jednoduché. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (241)

swed 

všechny recenze uživatele

Sedm dlouhých let trvalo, než se vizionář Spike Jonze vrátil, aby nám představil další ze svých svébytných fantazijních světů. Vyplatilo se, i když ohlasy tentokrát budou značně rozporuplné. Někomu může vadit amorální a přehnané chování maxipříšer, přitom stačí tak málo - uvědomit si, že jejich akce a reakce (nejen fyzická) se zakládá na vlastnostech lidských, s tím rozdílem, že je přímo úměrná velikosti chlupáčů samotných. Další může namítnout, že Max jedná jako fracek. Opět špatný přístup v nazírání - Proč by muselo být každé dítě zobrazeno jako roztomilý rošťák/slušňák? Naopak, Maxovo vystupování má k realitě blíže, než si většina diváků myslí. Jedinou viditelnou vadou na kráse tak zůstává chybějící nosný příběh (kdybych před projekcí tušil, že kniha Maurica Sendaka má něco málo přes 300 slov, asi bych byl připravenější). Pro obdobný typ filmů bývá tím klíčovým jeho zpracování. V tomto případě není jiné možnost, než použít superlativy (posedlost sebemenším detailem, důsledné dbaní na jednotnost barev, nádherné širokoúhlé záběry pouště a postav, doslova revoluční skloubení masek s CGI efekty, svižný soundtrack...). Jistě, malé děti asi těžko ocení pochmurnou náladu snímku, ale pro takové je tu už barvitý "Nekonečný příběh". Ve WTWTA byla roztomilost vystřídána za depresi a melancholii. Já tuto změnu otevřeně vítám. 8/10 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další z dětských výletů do imaginárního světa, tentokrát však v pro děti těžkopádnějším vydání. I když se český distributor se svým stylovým českým názvem snaží film přiblížit dětskému publiku, pochybuji, že by se mohl zalíbit někomu pod 12 let a i starší s ním budou mít problémy. Hlavní dětský hrdina není typickým dětským hrdinou, se kterým by se mohli dětští diváci ztotožnit, imaginární svět není dětsky kouzelný a neobyčejný a všechny ty potvory nejsou pro děti dost roztomilé, atraktivní a v některých fázích dokonce můžou působit i děsivě. Ne, opravdu to není film pro děti. Pokud ale přistoupíte na režisérův přístup k látce a zvyknete si na trochu uječeného, zbytečně hyperaktivního ale v jádru sympatického mladého hrdinu a jeho chlupaté kamarády, film si užijete a některé scény vám určitě utkví v paměti. Neobyčejný a velice dobrý film s dokonalým soundtrackem, který hodně pomáhá k vytvoření jedinečného zážitku. Nebýt pár slabších scén šel bych na plný počet. Jonze ukázal, že je talent i bez Kauffmana. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

V kuži Johna Malkoviche bylo spravne divne, a prastene, to beru.. Ale co chtel Jonze dokazat timhle velkym chlupatym dilem pro... ani nevim koho.. Strasna nuda, bez jakekoliv oslovujici sceny, bez poradneho deje, s infatilnimi dialogy, a co je nejhorsi hlavni hrdina je opravdu to nejotravnejsi, nejujecenejsi a nejblbsi (co se tyce rozumu) decko, tohohle prekona asi uz jen nekdo/neco z jine planety. Zacatek (kdyz jeste nevite, ze to takove bude cely film) ujde, sice podstata Maxe je vyjadrena hned v prvni kamerove zbesile scene (ktera mimochodem utne tak peknou melodii,...tss), taky scena ve snehu a nasledny vybuch pekne mapuje poskozenou mysl ditete. Aspon, ze tam byly ty ostatni postavy. A ani ty nebyly nijak skvele, ale jelikoz vypadaly tak neklasicky, daly se. Ale ani ty Maxipriserky nebyly to, co sem ocekaval po skvelem traileru. Zel, tohle proste temer v cele sve podstate byl ukrok mimo a Spike se zase trefil do neceho, co povazuju za desne trapne a nic mi to nerika. opravdu jedine dulezite pozitivum (a opravdu velke, s jeho dopomoci nektere sceny vypadaji k svetu a dokazou aspon chvilkove okouzlit) je uplne nadhernej soundtrack.. Opravdu bych necekal, ze v tak relativne (relativne proto, ze stale existuje spousta mnohem horsich, i kdyz ty zas nemusi mit tak otravne hlavni hrdiny) spatnem filmu.. Císí z toho nadseni, detska radost a veseli ze hry, jaky rozdil, kdyz to srovnam s tim, co sem nakonec dostal.. Takze hlavne diky hudbe nekde na rozmezi 2 a 3 hvezd, ale po prvnim shlednuti se jako obvykle priklanim k te lepsi strane.. Snad se na to jeste nekdy odvazim podivat.. PS: kdyby se nekomu zdalo, ze muj komentar vyzniva tak na 1, max dve hvezdicky a nakonec dam 3 je to diky me ucte k Jonzovi a jeho citu pro kamerove umeni.. Po technicke strance to sice nebyl uplny zazrak, ale velice slusne remeslo.. K tomu se musi taky prihlednout ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Někteří režiséři by filmy pro děti točit neměli a Spike Jonze je jedním z nich. Jeho osobitý rukopis se totiž do tohoto žánru vůbec nehodí. Příšerky jsou sice fajn a jsou opravdu skvěle animovaný, ale jinak to opravdu moc velká nuda o ničem. Příběh je téměř nulový, hlavní hrdina nesympatický a moralitky taky zabolí. Celý to nedává vůbec smysl a logických lapsů byste našli několik. Průser ale je, že se to nebude líbit ani těm dětem, kterým je to určené. Ty u toho usnou a ostatní se budou bouchat hlavou o stůl nad promarněným potenciálem 30% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Odsoudit tenhle snímek kvůli vřeštícímu dítěti je ještě pitomější, než z něj dělat výjimečné dílo, Marigolde. ___ Na vlnách emoční lability a schizofrenní symboliky je dětské pískoviště až příliš doslovně orámováno realitou. Tak nápaditý snímek a tak neoriginální a doslovný rastr! Kouzelné vyprávěcí prostředky, kdy každá postava, kusý dialog, obraz a scénka interpretuje vnímání a myšlenkové pochody malého kluka s bujnou fantasií, chvilkama působí jako whattodo list, který si systematicky autor odškrtává. Což je obrovská škoda, protože úžasné nápady a vizuální (i dialogová) komunikace mezi realitou a jejím pojetím ve světě za Maxovýma očima velice potěší. Chvilkama snad i nostalgicky zahřeje. Stále rozmýšlím 4*. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Pro zfilmování posloužila knižní předloha Where The Wild Things Are, která v ČR vyšla v roce 1994 pod názvem "Tam kde žijí divočiny". (Geriel)
  • Dalšími zvažovanými herci kromě M. Recordse byli Griffin Armstorff, Jackson Pace a Bobby Coleman. (D3VIL)
  • Dvojici soviček - Boba a Terryho - namluvil sám režisér Spike Jonze. (Hromino)

Související novinky

Zlaté Globy - výsledky

Zlaté Globy - výsledky

18.01.2010

Kvalitní lidová zábava a boj za ekologii porážejí „vážné umění“ – tak by se daly shrnout výsledky hlavních kategorií Zlatých Globů. Všechny finanční kino-rekordy bořící Avatar se stal nejlepším… (více)

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Každý trhák potřebuje hezkou holku

Každý trhák potřebuje hezkou holku

30.11.2007

Tak to prostě je. Minulý týden jsme psali o obsazení Sienny Miller do akčního G. I. Joe, a dnes tady máme další šťabajzny, které nejen svým hereckým talentem, ale i estetickými kvalitami podpoří… (více)

Reklama

Reklama