Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 2

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (526)

emma53 

všechny recenze uživatele

Opět skvostná Sissi Spaček, kterou jsem si nenechala ujít ani v žánru, který mně není moc blízký. Stephena Kinga mám trochu načteného, tak jsem trochu tušila, v jakých vodách se asi ocitnu. Fanatická matka s křehkou a půvabnou dcerou, která tolik toužila být jako ostatní děvčata kolem ní, ale všechno nabralo jiné obrátky zjištěním samotné Carrie o svých prazvláštních schopnostech. Na plese byla nádherná, tu chvíli štěstí, které se zračilo z celé její osobnosti, jsem si vysloveně vychutnala i když jsem věděla jak to asi skončí. To je jediné mínus na celém filmu, že ten závěr plesu a následné události se mně zdály přece jen malinko zdlouhavější, než bych si představovala, ale ten puntík na konci neměl chybu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Doteraz som nemal to šťastie zoznámiť sa s Carrie. B. De Palma na to išiel veľmi dobre, prevažná časť filmu pôsobí skôr ako psychologická dráma o dievčati, ktorému chýba iba trocha sebavedomia. No možno skôr lepšia mater...Svojou účasťou ma potešil i J. Travolta . Dramatická rovina filmu je výborná, herecké výkony rovnako. Gradovanie deja v závere bolo výborne načasované a trochu ma zamrzela jedine smrť učiteľky, ktorá bola celý čas na strane Carrie. Pohromu, ktorú spôsobila pravdepodobne nemohla ovládať jej poníženie bolo príliš veľké a tomu zodpovedala i sila katastrofy, ktorú priniesla. Carrie je však vzhľadom na rok výroby výborný psychologický horor. 80%. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Bez znalosti knihy bych to asi tak neocenil, ale takto jsem si film opravdu užil. Určitě jedna z těch lepších adaptací Kingových knih. Skvělá hudba, dojemná story (skoro mě to až dohnalo k slzám) a krvák na konec. Po technické stránce samozřejmě slabota, ale to se tomu dá odpustit. A Špačková to zahrála skvěle! Jsem zvědavej na remake, ale pochybuju, že se dokáže vyrovnat velmi povedenému originálu. UPDATE: Remake z roku 2013 je špatný, ať žije originál. 80% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Neubráním se srovnání s knihou, ikdyž chápu, že jde o zcela odlišná média s rozdílnými pravidly. Prvotina Stephena Kinga proniká do lidské psychiky s precizností skalpelu, detailně pitvá zejména ty vlastnosti člověka, na které nemůže být zrovna hrdý. Chtě-nechtě musíme Carrie litovat, nenávidět její fanatickou matku a stydět se za kruté spolužáky. Film se jednoduše nedokázal dostat tak hluboko pod kůži, představoval pro mě zklamání, pouhý slabý odvar. Sissy Spacek se pro roli Carrie dokonale hodila, ale to je tak vše, co opravdu stojí za pochvalu. Opěvujte si slavného režiséra jak chcete, z mého hlediska byl tenhle film zklamáním. 60% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Carrie patří k těm méně známým (avšak skvělým) dílům spisovatele Stephena Kinga, zároveň však k emočně nejtíživějším a nejsilnějším filmovým zážitkům vůbec. Příběh začíná jako pouhopouhé školní drama o nesmělé dívce, ale končí jako drsný thriller, kdy si přejete, aby ona andělská tvář, obdařená darem telekineze, zúčtovala se stádem plným opravdových zrůd a vystavila jim krvavé vysvědčení. Závěrečná plesová sekvence, ve které se Carrie promění z ošklivého káčátka v běsnící královnu smrti a rozpoutá krvavá jatka - se okamžitě zařadila mezi moje nejoblíbenější filmové scény. De Palmova nesmrtelná, hororová klasika. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Sissy Spacek přišla původně na konkurz na postavu ve vedlejší roli (měla hrát buď Sue Snell nebo Chris Hargensen). Režisér Brian De Palma si ji ale vyžádal pro hlavní roli Carrie. (kondor77)
  • "Carrie" bola prvým publikovaným a zároveň najkratším románom Stephena Kinga. (marlon)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno