Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (738)

Arx 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick natočil kvalitní drama z období 2.světové války. Po dokonalém Krvavém diamantu přichází s Defiance, které zachycuje příběh bratrů Bielski, kteří ukrývají židy v lesích před Němci. Zwick dokonale zvládl svoji úlohu režiséra spolu s krásnou výpravou. Každý záběr je moc pěkně natočen a je na něm vidět opravdu hodně práce. Obsazení rovněž podává výborný výkon. Zajímalo mě, jak si agent James Bond povede v lese a musím říct, že Daniel Craig mě opět přesvečil, že dokáže zahrát naprosto cokoliv. Film v mých očích ztrácí hlavně kvůli zbytečným dialogům a možná příliš natažené stopáži. Od Defiance totiž nečekejte válečný film ale drama z 2. světové války. Během celého jsou asi 4 bojové scény z níž každá nemá víc jak 5 minut. Nudit se ale přesto nebudete. Defiance je nadprůměrné drama, které dokáže vtáhnout do děje a spolu s výborným obsazením a kamerou je v současnosti jeden z nejlepších válečných filmů. 90% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zwick velice překvapivě selhává tam, kde je jinde nejsilnější. Celý snímek se nese v prapodivně patetickém a klišovitém duchu a velké zklamání jsou bojové sekvence samy o sobě. Jsou poměrně nepřehledné, bez dávky syrovosti a krve. Jakožto historická rekonstrukce je film tím pádem značně nefunkční. Byl znát menší rozpočet. Kulisy a výprava celkově nejsou tak špičkové jak je na Zwicka zvykem. I přes všechno ovšem stále platí, že Edward nedokáže natočit vyloženě špatný film. Je to kluk vychytralá, protože si vždycky vybere tak zajímavou látku, kterou i když zmrší, pořád tam bude alespoň hutná dějová kostra. Odpor není vyloženě špatný, ale nikterak zajímavý a extrémně koukatelný rovněž není. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Válečný příběh rozrůstající se skupiny běloruských Židů, kteří před hrozbou smrti a táborů zvolili partyzánský život v lesích. Židy sice hrají američtí a angličtí herci v čele s Danielem Craigem a režíruje oscarový Edward Zwick, ale filmu tato západní produkce spíše prospívá. Větší napínavosti snímku chybí výrazná zápletka, zato námět je dle skutečnosti. Vůdci - bratři Bělští - dokázali vrátit naději na život tisícům Židů, což trochu je řadí mezi velikány jako Oskara Schindlera a Nicolase Wintona. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=n-9eUXSzZNk ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Pri bondovkách som už skoro zabudol, aký je Daniel Craig dobrý herec a dokáže dobre podať aj komplexnejšie postavy. Jeho výkon je jednou z vecí, ktorá túto slabšiu zwickovku drží v ľahkom nadpriemere. Edward nám servíruje svoje tradičné ingrediencie (epika, akcia, dávka znesiteľného pátosu, morálne dilemy, chlapské priateľstvo, znovuspojenie rozdelenej rodiny...), ale tentoraz to nefunguje tak dobre ako v Legende o vášni či v Krvavom diamante. Odráža sa to hlavne na závere, ktorý je síce predvídateľný, ale človek sa naň aj tak teší - lenže potom príde scéna, ktorá vôbec nemá správnu gradáciu a vyšumí do prázdna. No a celé to pôsobí veľmi lacným dojmom - vlastne by sa to dalo natočiť aj u nás za rozpočet nie vyšší ako u Tobruku. Samozrejme, to by v ČR alebo SR musel byť režisér, ktorý by sa vyrovnal aspoň "Zwickovi v slabšej forme". 7/10 ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Pár věcí je jasných! Že zítra nebudu chtít vstávat. Že jednou umřu. Ale co je v tomhle případě hlavní, že pokud Zwick bude točit briskní dramata s apelací na emoce s nádechem akčnosti, bude u mě mít vždycky náruč otevřenou. Po výborném Krvavém diamantu - na který jsem hodně dlouho vzpomínal - přichází partyzánská sugestivní podívaná, ve které výborný Daniel Craig (ukazující, že Jamesem Bondem to všechno nekončí, jako u ostatních) a jeho bratři Bielski bojují podle "true story" proti celé Německé armádě a s pomocí Mojžíše se jim jakš takš daří. ___ Z novodobých režisérů je Zwick jeden z mála, který má tak nezaměnitelný styl. Jeho stopa je vidět na každém kroku a ta kamera... To je vizuální orgie! Ten look je vážně brilantní. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (24)

  • Partyzáni Bielski ve skutečnosti nikdy nebojovali proti německým tankům. (šerminator)
  • Během svatby ve filmu stojí ženich na pravé straně nevěsty, zatímco na židovské svatbě ženich stojí vždy na levé straně. (šerminator)
  • Alternativní úvodní scénou mělo být představení starého Tuvia, kterého hraje Daniel Craig v make-upu, a jeho syna v dnešním New Yorku. Scéna byla natočena, ale režisér Edward Zwick ji vystřihnul. Důvodem byl, pocit, že to bylo "příliš milé" ve srovnání s realismem a brutalitou zbytku filmu. (šerminator)

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama